Det er mange fordeler med å lage barnematen selv, og her skal vi oppsummere noen av de for deg. Vi jobber for at du skal bli trygg på at å lage hjemmelaget mat til barna dine. Det betyr allikevel ikke at du alltid må lage hjemmelaget. Vi, som de aller fleste andre, gjør også en kombinasjon. Vi kjøper noe og lager noe selv. I Barnematfabrikken hjelper vi også daglig medlemmer med å finne frem til de beste ferdigalternativene. Finn din balanse mellom hjemmelaget og ferdigkjøpt og vær fornøyd med det <3
Mange kan kjenne på at de trenger gode argumenter ovenfor familie, venner, helsesykepleier eller barnehage når de ønsker å fokusere på og bruke tiden sin på å lage og servere hjemmelaget mat. Spesielt i starten hvis de får anbefalt å starte med kjøpe-grøt når de skal i gang med fast føde. Her oppsummerer vi noen viktige grunner til å bruke tid og kjærlighet på å lage hjemmelaget mat til familien din!
-
Maten er mer næringsrik
For å gi barnemat på glass og i smoothieposer lang holdbarhet i butikkhyllen gjennomgår de en prosess som innebærer en oppvarming i 120 grader i 15 minutter. Dette gjør maten steril, og ødelegger og reduserer mengden av de varmesensitive, vannløselige vitaminene; B og C vitaminer. Det dreper også enzymer og levende bakterier.
-
Begrens mengden furan
Ved denne kraftige varmebehandlingen dannes det er uønsket stoff som heter furan. Dette er et potensielt kreftfremkallende stoff. Vitenskapskomiteen for mat og miljø skriver at inntaket gir grunn til bekymring i flere aldersgrupper, men spesielt for spedbarn og småbarn. Deres beregningene viser at barnemat på glass er hovedkilden til furan for 6, 12 og 24 måneder gamle barn. For å begrense inntaket av furan anbefaler de å lage hjemmelaget middag.
-
Flere ulike konsistenser
Barnemat på glass og poser har stort sett kun en konsistens; jevn mos uten klumper. I tillegg har klemmeposene en tut som krever svært lite av musklene i munnen og kjeven. Mat med ulik og mer konsistens er viktig for at barnet skal trene muskulatur og motorikk i kjevene som igjen er viktig for språkutviklingen.
-
Mer variasjon i smak
Barnemat på glass og klemmeposer er lite tilsatt krydder og er generelt veldig søte på grunn av høyt innhold av stivelse og fruktsukker (også på grunn av den kraftige varmebehandlingen). Barn liker søt smak fra naturens side da morsmelk er veldig rikt på melkesukker, så det er ikke primært denne smaken de trenger å øve på. Barn trenger å eksponeres for en variasjon av ulike smaker, allerede når man starter med fast føde og man får større variasjon med hjemmelaget mat.
-
Du får fordel av hele råvarene og matens matrix
Matens matrix refererer til at maten er mer enn summens av dens næringsstoffer. Å fokusere på å spise mer hele råvarer, slik de naturlig finnes i naturen, er sannsynligvis positivt for oss, sammenlignet med å kun fokusere på om det er en kilde til enkelte næringsstoffer. Det er også slik at vitaminer og mineraler slik de naturlig finnes i hele matvarer taes bedre opp på grunn av andre kjente eller ukjente stoffer i matvaren, som gir en såkalt synergisk effekt – de stimulerer opptaket.
-
Mindre kresne barn ved å utnytte mulighetenes vindu
De 1000 første dagene mellom unnfangelse og 2 år kalles for mulighetenes vindu. Det er i denne fasen spisevaner og smakspreferanser etableres. Barn som blir eksponert for ulike konsistenser, smaker og matvarer tidlig i barneårene har mindre risiko for å bli kresne og småspiste senere. Smaksutvikling hos barn følger nemlig ofte et fast mønster selv om det er store variasjoner barna imellom. Frem til barna er 1,5 år er det stort sett villige til å smake på alt, så igjen anbefaler vi deg å utbytte denne fantastiske muligheten. Utnytt derfor denne fantastiske muligheten og gi barnet ditt en smak av alle mulige ulike matvarer.
-
Barnet ser og lærer om råvarer
Med mos, purèer og pulvergrøt er det vanskelig å se hvor maten vår egentlig kommer fra. I dag har vi fjernet oss lenger og lenger fra dette, men vi mener det er viktig få gi barn råvarekunnskap og at de faktisk skal kjenne igjen en tomat, et egg og korn, for også å kunne lage næringsrik mat til seg selv når de blir eldre.
-
Barnet kan være med på matlagingen
Barn elsker å hjelpe til og å herme etter oss! Når barnet får lov til å bidra skaper det mestringsfølelse, nysgjerrighet, matglede og det er mer sannsynlig at de har lyst til å smake på det ferdige resultatet som de har vært med på å lage. Gå til innkjøp av en stol som kan stå trygt inntil benken og gi de en egen kniv når de er modne for det. La barna skrelle en banan, helle melet i bakebollen, røre i gryta eller trykke på blenderknappen.
-
Du vet hva maten inneholder
Når du lager maten selv har du full kontroll på hva du gir! Det betyr som regel mindre salt og sukker som barn under 1 år ikke skal ha så mye av. Dette kan også være nyttig og viktig for de som har intoleranser eller allergier.
-
Du kan lage den samme maten til hele familien
Målet på sikt er at barnet skal spise den samme maten som resten av familien, og dette er ikke noe du trenger å vente flere år med å innføre. Når barnet har fått smaksprøver på ulike matvarer, og prøvd seg på de ulike allergenene kan du begynne å kombinere og servere mer av det resten av familien spiser. Barn trenger ikke egen barnemat, men mat som er tilpasset i konsistens, temperatur og mengde i forhold til hvor de er i utviklingen. Dette vil også spare deg for tid!
-
Praktisere barnestyrt mattilvenning (BLW)
La gjerne barnet få spise selv! Det gir barnet anledning til å bruke alle sansene, trene motorikk og gi mestringsfølelse. Det er anbefalt å la barnet få biter av mat som de kan klare å gripe istedenfor kun mos når de skal prøve seg frem selv, og det er enklere når man gir råvarer. Dette kan du praktisere allerede fra 6 måneders alder så fremt barnet kan sitte selv og har god hodekontroll.
-
Det er ikke behov for spesialprodukter; du kan dekke næringsstoffbehovet med råvarer.
Industrien spiller på foreldrenes usikkerhet, fordi vi alle vil gjøre det som er best for barna våre. De markedsfører seg med at deres produkter inneholder alt barnet trenger for optimal vekst. Men, du kan også dekke dette behovet med råvarer du sannsynligvis allerede har hjemme. Om man ikke alltid velger det er en annen sak, men ikke la industrien forlede deg til å tro at du ikke klarer det selv!
-
Det er billigere
Ferdigprodukter er mye dyrere enn å kjøpe råvarer. Det er utrolig mye å spare på å lage barnematen selv. Vi anbefaler å kjøpe mat sm er i sesong, og å lage store porsjoner og fryse ned – da sparer du både tid og penger.
-
Det er enkelt!
Det skal ikke være komplisert å lage næringsrik mat til barna. Men, som alt annet blir det naturligvis enklere når det blir en innarbeidet vane. Disse gode vanene skal vi hjelpe deg å skape ved å lose deg trygt gjennom, helt fra den første tiden med fast føde til babyen din!
https://www.fvn.no/magasin/i/xXJXX/maten-er-spesielt-viktig-i-livets-foerste-tusen-dager