Denne uken (uke 39) er det ØKOUKA og vi ønsker å bidra til å sette fokus på økologisk mat! ØKOUKA feirer mangfoldet innen norsk økologisk matproduksjon og landbruk gjennom formidling av råvarer, kunnskap og inspirasjon. Sjekk det ut her for å finne programmet der du bor.
På mandag fikk vi delta på Økouka i Buskerud og hadde et foredrag på biblioteket i Drammen om barnemat og hvorfor det er viktig å prioritere økologisk mat til barna våre. Kjempestas!!
Visste du dette om økologisk mat? Her får du 12 gode grunner til å velge økologiske råvarer.
- Biene, som er helt avgjørende for verdens matproduksjon, trues av utstrakt bruk av sprøytemidler. I økologisk jordbruk brukes ikke de samme kjemisk-syntetiske sprøytemidlene.
- Økologisk landbruk tar utgangspunkt i naturens samspill ved å ta vare på livet i jorda, bidrar til rikere artsmangfold, og baserer seg i stor grad på fornybare og lokale ressurser. I motsetning vil bruk av kjemisk-syntetiske sprøytemidler og monokulturer (dyrke det samme på samme sted hvert år, som videre krever mer og kraftigere sprøyting for å holde ugress og skadedyr unna) bryte ned det biologiske mangfoldet.
- Dyr på økologiske gårder har bedre dyrevelferd. Det er krav til større plass, ofte tilgang på uteareal, mer grovfôr og mindre bruk av kraftfôr.
- Økologisk frukt har høyere antioksidantinnhold fordi planten selv bygget et eget immunforsvar mot angrep fra skadedyr og sykdommer.
- Barnet ditt eksponeres for 280 (!) færre tilsetningsstoffer som ikke er lov i økologisk mat, men som er tillatt i konvensjonell mat.
- Undersøkelser viser mindre farlige muggsoppgifter i øko korn.
- Økologiske høner får gå ute og hakke i jorden, brukt vingene sine når det er bedre plass samt tilgang på dagslys inne.
- Økologisk melk ofte har høyere innhold av omega-3 fettsyrer fordi kuene får være mer ute og spise mer gress.
- Grunnvann, vassdrag og vårt drikkevann holdes renere fordi det ikke forurenses av kjemisk-syntetiske sprøytemidler.
- Vi ikke kjenner til sprøytemidlenes såkalte «coctaileffekt» De testes og godkjennes hver for seg, men vi spiser ikke en og en matvare, vi spiser mange samtidig og eksponeres derfor for en cocktail av ulike sprøytemidler, hver eneste dag. Disse kan interagere, påvirke hverandre og gi helt andre effekter enn vi ser hver for seg.
- Små barn er ekstra utsatt. I barnematprodukter, altså det som står i tørrvarehyllen i butikken, er reglene strengere for å beskytte barnet. Det er fordi de har et høyere inntak pr kg kroppsvekt og er mer følsomme fordi de er i voldsom vekst. Men, små barn spiser ikke bare «barnematprodukter», de spiser også brød, gulost og gulrot der mengden sprøytemidler ikke er tilpasset deres kropp.
- Og du: husk at det ikke er enten eller. Å kjøpe litt økologisk er bedre en ingenting. De færreste kjøper alt økologisk. Vårt råd er å velge økologisk det som finnes øverst på Økologisk Norge og Ren Mat sin «sprøytegift i mat» liste. Listen finner du her. I tillegg er det lurt å velge økologisk det man spiser mest av. Da vil valgene du tar utgjøre en stor forskjell for deg og resten av familien.
Hvis du vil lese mer om hvorfor vi anbefaler økologisk mat til barna finner du et helt eget innlegg her.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
https://okologisknorge.no/fakta/hvorfor-oekologisk-mat/ti-gode-grunner/
https://okologisknorge.no/fakta/hvorfor-oekologisk-mat/hvorfor-oekologisk/