Vi spiser fortsatt for lite frukt og grønt! Nordmenn får ikke i seg de anbefalte «5 om dagen» i følge undersøkelsen «5 a day europe 2023». Denne undersøkelsen gjennomføres årlig av Kantar på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt, og måler inntaket av frukt og grønt i befolkningen.
Rådet om å innta «5 om dagen» er gjengitt i de nasjonale kostrådene. Helt konkret er anbefalingen å innta minst 5 porsjoner bær, frukt og grønnsaker om dagen. Helst mer grønnsaker enn frukt. Gjerne ulike farger. En porsjon tilsvarer ca 100 gram for en voksne, eller en håndfull for et barn.
Poteter er ikke inkludert i denne anbefalingen, men kan gjerne inngå i kostholdet i tillegg.
Dessverre viser resultatene at inntaket av bær, frukt og grønnsaker fortsatt er for lavt i forhold til anbefalingen.
Det er kun 18,6% av oss som klarer å spise de anbefalte «5 om dagen», og den gjennomsnittlige forbrukeren spiser nå 2,9 porsjoner frukt og grønt om dagen.
Det er stadig fler som spiser lite frukt og grønt, og vi spiser blant annet mindre grønnsaker til middagsmåltidet.
Kvinner spiser gjennomsnittlig flere porsjoner frukt og grønt om dagen enn menn.
Barn spiser gjennomsnittlig 3,2 porsjoner frukt og grønt om dagen, og dette tallet har vært relativt stabilt de siste årene. Barn har altså litt høyere inntak enn voksne.
Opplysningskontoret for frukt og grønt tror at nedgangen skyldes dyrtid med prisvekst og presset privatøkonomi. Mange velger bort frukt og grønt når man må prioritere i butikken.
Bær, frukt og grønnsaker inneholder nyttig fiber, antioksidanter, vitaminer og mineraler. Det gir også mange ulike smaker og variasjoner i konsistens som er nyttig for barna å øve seg på. 5 om dagen bidrar blant annet til å redusere risikoen for livsstilssykdommene som dominerer i befolkningen.
Hvis det er prisen som gjør at vi kjøper, og dermed spiser mindre frukt og grønt kan dette være nyttige tips:
Vi vet også at mange syntes det er vanskelig å få i barna sine den anbefalte mengden, spesielt av grønnsaker. En del grønnsaker har en naturlig bitrere smak, som barna trenger lengre tid å venne seg til. Den norske BRA-studien har vist at det kan ta så mange som 15 eksponeringer av en ny smak før barna aksepterer den. Derfor er det så viktig å også starte tilvenning av disse grønnsakene allerede når barna starter med smaksprøver på fast føde. Da åpnes barnets smaksvindu, og det er lettere for de å akseptere de nye smakene.
Etterhvert når barna blir eldre er det viktig å fortsette å tilby. For hvis vi ikke tilbyr, gir vi heller ikke barna anledning til å smake, spise og like det.
Husk også at det er naturlig å ikke like alle smaker. Du har kanskje selv noen matvarer som du ikke liker så godt smaken eller konsistensen på.
Prøv dette:
Hva er ditt beste tips? Del det gjerne med oss!
Her finner du oppskriften på våre populære matpakkevafler med spinat og gulrot.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
https://frukt.no/tema/5-a-day-europe/
https://www.med.uio.no/imb/forskning/prosjekter/bra-studien/
Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!