Torsk er en god kilde til jod, og jod er blant annet viktig for utviklingen av sentralnervesystemet og språket til barnet ditt. For lavt inntak hos mor i svangerskapet og under amming kan (brutalt nok) føre til nedsatt mental utvikling hos barnet ditt. Selv mild jodmangel i svangerskapet har negative konsekvenser for barnets utvikling. Derfor er det viktig å sørge for å ha tilstrekkelig med jodrike matvarer i kosten til både mor og barn, eller eventuelt supplere med tilskudd.
Rapporten og varsko fra myndighetene
I 2016 kom det er rapport fra Helsedirektoratet som identifiserte et akutt behov for tiltak i befolkningen da den norske mor og barn-undersøkelsen viser at særlig kvinner som hadde et lavt inntak av meieriprodukter, står i fare for å ha for lave jodverdier. 8 av 10 gravide og 3 av 4 ammende hadde for lave jodnivåer.
Hva er de gode jodkildene?
I tillegg til melk og meieriprodukter er også hvit fisk og egg gode kilder til jod.
I Sverige, Danmark og Tyskland har de jodberiket salt, mens i Norge er det satset på å berike fôret til melkekyr for å sikre befolkningen godt nok inntak via melk siden vi drikker og bruker mye meieriprodukter. Tallene viser at det ikke fungerer godt nok og at vi som gravide, ammende eller foreldre må ta ansvar selv.
Jod er viktig for deg som planlegger å bli gravid, er gravid, ammende eller har barn. Det er spesielt viktig å tenke på for veganere og de med melkeallergi siden de har få naturlig kilder i kostholdet!
Behovet for jod
Denne oppskriften sikrer tilstrekkelig med jod til barnet ditt, og siden hvit fisk er en såpass god kilde trenger de ikke å spise de store mengdene. 100 gram med ovnsstekt torsk inneholder ca 288 ug jod. Det vil si at behovet er dekket også for de minste hvis de spiser kun 25 gram torsk.
Slik er anbefalingen for jodinntak hos barn:
- 1-2 år: 70 ug jod
- 2-5 år: 90 ug jod
- 6-9 år: 120 ug jod
Oppskrift
Passer fra 6 måneder
Gir nok til 2 voksne og 2 barn
Allergener: fisk, og evt nøtter i pestoen
Ingredienser
4 torskefileter a 100 – 200 gram (mindre til barna og ca 200 gram per voksen)
4 poteter
1 gul løk
½ brokkoli
2,5 dl fiskekraft eller vann
4 ss pesto(eller kjøp din favoritt)
Sånn gjør du
Forvarm ovnen til 180 grader. Kutt løk og poteter i tynne skiver. Finn frem en stor ildfast form, og fordel skiver av løk og potet i bunnen av formen.
Hell på kraften, og legg på små brokkolitopper. Legg torskefiletene på toppen og smør med pesto. Bakes i ovnene i ca 20 minutter.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
https://matvaretabellen.no/
Rapport: Risiko for jodmangel i Norge Identifisering av et akutt behov for tiltak Utgitt av Helsedirektoratet: 06/16.