Kombucha er fermentert te, og et sunnere alternativ til brus og annen søt drikke. Mye av sukkeret man tilsetter når man brygger kombucha forsvinner nemlig i fermenteringsprosessen. Den blir mindre søt og mer syrlig jo lenger du lar den stå og fermentere.
Kombucha inneholder levende bakterier og organiske syrer som kan bidra positivt til fordøyelsen vår.
Oppskrift
Kan gis i små mengder fra barnet ditt er 3 år
Gir 2 liter kombucha
Allergener: ingen
Ingredienser
2 liter vann
2 poser økologisk svart te (uten bergamot, altså ikke earl grey)
5 ss rårørsukker
1 kombuchascoby
1-2 dl kombucha fra forrige brygging
Slik gjør du
For å lage kombucha trenger du en «scoby». Altså det som selve kombuchaen fermenteres av. Scoby står for «Symbiotic Culture Of Bacterias and Yeast». Det er altså en kultur av bakterier og gjærsopper som sørger for å omdanne te og sukker til leskende kombucha.
Du kan enten kjøpe den tørket, eller få fra en venn eller høre i fermenteringsgrupper på nett om noen har en å avse.
For å lage kombucha trenger du også litt kombucha som er ferdig fermentert som en “starter” til den nye kombuchaen du skal lage. Derfor må du alltid passe på å spare igjen omtrent 1/10 av mengden du lager.
Kok opp vann og tilsett sukker. Rør til sukkeret er løst opp i vannet og tilsett teposene. La disse trekke i 10-15 minutter. La teen avkjøles før du heller den i en egnet beholder. Enten et stort norgesglass eller en krukke med tappetut.
Bland deretter i kombucha fra forrige runde og ha i scobyen. Dekk glasset med et kjøkkenhåndkle med en strikk rundt, og la stå på benken i alt fra 7-14 dager. Jo lengre den står, jo syrligere blir den. Du kan smake underveis for å følge med og ta den når du syntes smaken er god.
Når den er ferdig, tapper/heller du den på rene glassflasker og drikker som den er eller tilsetter frukt eller bær for ekstra smak. Da skal du ha den på en tett flaske.
Tips til smakssetting av kombucha
Komuchaen smaker ekstra godt når du tilsetter smak fra frukt eller bær. Om du ønsker smak på kombuchaen tapper du den helt enkelt på en flaske og har i frukt, bær eller den smaken du ønsker. Frosne bær fungerer veldig godt da de gir fra seg masse smak når de tiner. La kombuchaen stå med frukt eller bær i ca ett døgn før du siler av frukt/bær og lagrer kombuchaen i kjøleskap. Om du drikker kombuchaen med en gang trenger du ikke sile av bærene, men de kan gjære om de blir stående i flasken om den skal lagres lenge.
Smaker som fungerer godt i kombucha
- Frosne blåbær
- Frosne bringebær
- Frosne jordbær
- Frossen ananas
- Revet ingefær (jo mer du bruker jo sterkere blir den)
- Revet ingefær og sitron
- Mynte, lime og jordbær
- Saften av sitron
- Fersken
- Gurkemeie og ingefær
- Jordbær og basilikum
Oppskrift på fermentert kål finner du her.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.