Å ta et informert valg i matveien handler om å vite både fordelene og ulempene ved en matvare eller et produkt.
Det er først når vi vet begge sider og veier disse opp mot hverandre at vi kan ta gode valg.
Barnematindustrien gir deg et glansbilde av produktet
Idag er det matindustrien som får æren av å gi deg mesteparten av informasjonen via markedsføring. De gir deg selvsagt et glansbilde av produktet.
Nestlé skilter med 96 tester av deres super-økologiske råvarer. Kjærlighet til jord, ingen tilsetningsstoffer og skånsom produksjon. Mange foreldre sitter igjen med inntrykk av at barnemat fra butikken er det beste valget.
Hvem gir deg den andre siden av saken?
Jo – Forbrukerrådet, Mattilsynet, Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) og EFSA er noen av våre offentlige organer som tar den viktige jobben med å vurdere ulempene med maten. Men disse organene bruker ikke influensere, tv-reklame eller andre kraftige virkemidler for å nå ut med resultatene sine. De blir liggende «gjemt» på nettet i dørgende lange rapporter eller små notiser. Det blir som spøkelsesinformasjon som nesten ingen finner, hvis ikke man er spesielt interessert.
Dette gir en sterk ubalanse: vi får vite det positive, men ikke det negative med matvarer.
Legg til:
- Villedende markedsføring
- At markedsføring mot barn og unge er dårlig regulert
- At ultra-prosesserte matvarer markedsføres mest intensivt
Dette gjør det enda viktigere å ta informerte valg for oss selv og barna våre.
Barnemat på glass er hovedkilden til furan
VKM har gjort en risikovurdering av det potensielt kreftfremkallende stoffet furan i den norske befolkningen. De konkluderer med at dagens inntak av furan gir grunn til bekymring i alle aldersgrupper, men at barn mellom 6 måneder og 2 år er spesielt utsatt. Rapporten viser at barn i ett-årsalderen får i seg mer furan i forhold til kroppsvekten enn større barn og voksne. Middagsmat på glass er hovedkilden til furan for spedbarn og småbarn, og dette stoffet dannes under oppvarmingsprosessen.
Dette kan være ubehagelig å høre. Spesielt om du gir mye barnemat på glass. Noen blir sinte. Noen takker for verdifull informasjon. Det er helt utrolig hvor ulikt vi reagerer og tolker informasjon.
Det er lettere å ikke feiltolke om man legger følelser til side og ser på det i et større perspektiv.
Negativ informasjon om en matvare betyr ikke nødvendigvis at du bør kutte den ut 100%. , men at vi bør ha et bevisst forhold til det.
Det vil ikke dannes furan på samme måte når man lager maten hjemme selv, så det er altså bedre å lage noe hjemmelaget for å redusere mengden furan barna får i seg.
Vi gjør alle så godt vi kan ut i fra den informasjonen vi har. Men når vi får ny informasjon, har vi mulighet til å justere adferden vår og ta mer bevisste valg.
Finn den balansen som passer for deg og din familie. Tenk at kunnskap er makt og at informerte valg gir bedre valg!
Her finner du oppskrift på en av våre mest populære middagsretter, spaghetti bologense som mange barn liker.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Klem fra oss i Bare Bra Barnemat