Aprikosmos er populær babymat, men visste du dette?
Svoveldioksid eller sulfitter (E220 – 228) tilsettes i tørket aprikos (og tørket rosiner og mango), som matsminke. Det er et konserveringsmiddel som blant annet gjør at den tørkede frukten ser fresh og innbydende ut. Den forlenger holdbarheten, hindrer bakterievekst og gjør at aprikosen holder seg gul og fin istedenfor mørkebrun og kanskje litt mindre attraktiv. Når den tørkes vil den nemlig miste den friske, gule fargen sin, og det er helt naturlig.
Nå anbefales det spesifikt at små barn ikke skal ha sulfitter. Du kan lese mer om denne advarselen her.
Sulfitter kan også i sjeldne tilfeller utløse allergiliknende symptomer hos personer med underliggende astma eller allergisk rhinit og skal derfor alltid merkes i innholdsfortegnelsen.
Svoveldioksid ikke er tillatt å bruke i barnematprodukter, men barn spiser ikke bare produkter som er definert som «barnemat» – de spiser andre matvarer også som for eksempel tørket aprikos eller rosiner. «Barnematproduktene» er gjerne pulvergrøt, glass og klemmeposer som du finner i barnemathyllen i butikken.
Kombinasjonseffekten eller coctaileffekten som den også kalles, er ikke testet (dvs hvordan svoveldioksid virker sammen med andre tilsetningsstoffer).
Det er bedre å bruke føre-var-prinsippet, spesielt når det kommer til de minste og unngå produkter med svoveldioksid.
Dette er en god grunn til å velge økologisk mat. Da eksponeres man for så mye som 280 færre tilsetningsstoffer!
Som Helios skriver bak på pakken med økologiske aprikoser; «våre aprikoser består av 100% frukt. Fordi økologiske aprikoser ikke er tilsatt svovel har de sin naturlige, brune farge»
Disse får du tak i hos Meny og Coop Mega men de kan også kjøpes i helsekost.
Hvordan bruke aprikosmos?
Du kan servere aprikosmos til babyer helt fra 4 måneder, da må du mose den og røre inn morsmelk eller morsmelkerstatning før servering or å gjøre den mer næringsrik og energitett. Men, det er viktig at de første smaksprøvene er jernrike, og aprikos inneholder litt jern – men det finnes mange andre bedre kilder. Les mer om jern her.
Denne passer godt å røre inn i grøt for eksempel.
Oppskrift
Passer fra du starter med fast føde, tidligst fra 4 måneder
Gir 1 – 2 brett med aprikosmos i isterninger
Allergener: eventuelt svovoldioksid/sulfitter hvis du velger ikke-økologiske aprikoser
Ingredienser
200 gram økologiske aprikoser
Litt vann
Slik gjør du
Bløtlegg aprikosene i vann over natten hvis du ikke bruker økologiske. Skyll de deretter godt før du moser de. Da kan noe av svoveldioksiden forsvinne, men det tryggeste og anbefalingen er altså å velge økologiske som er uten.
Hvis de økologiske aprikosene er harde og tørre kan du også legge de litt i bløt før du moser de. Det blir da eventuelt bare for å gjøre de mykere og lettere å mose. Du trenger ikke å skylle av bløtleggingsvannet. Kjør aprikosene og litt vann i en kjøkkenmaskin til mosen er fin og glatt.
PS: mange lurer på om man må koke aprikosene. Du trenger ikke det – det er mer skånsomt å bløtlegge de for å gjøre de mykere. Det er eventuelt derfor du anbefales å koke de, men med bløtlegging bevarer du flere av næringsstoffene.
Oppbevaringstips
Frys ned i isbitformer og ta opp vev behov. Tilsett en terning aprikosmos i varm hirsegrøt for eksempel. Oppskrift på jernrik hirsegrøt finner du her.
Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
NAAF chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.naaf.no/globalassets/allergi/matallergi/allergenkort-revidert-2016.pdf
https://okologisknorge.no/fakta/hvorfor-oekologisk-mat/hvorfor-oekologisk/