Brownie med en hemmelig ingrediens. Det er så mange næringsrike ingredienser som kan snikes inn i frokost og middag men også i kaker. Ingredienser som er med på å bidra til et stabilt blodsukker, bidrar med nyttige næringsstoffer som hjelper små kropper.
Kake kan være så mye mer enn sukker, fett og stort sett det vi ser på som «tomme kalorier» (som det var da jeg vokste opp) og med det fulgte et blodsukker som føyk i været. Før var det riktignok ikke kaker og godteri like ofte som i dag, men derfor blir det enda viktigere å passe på å snike inn når vi kan.
Godterikake
Et tips til barna blir større er å toppe kaken med godteri (og frukt) istedenfor «bare» frukt. De får en følelse av at de får godteri og «det alle andre får» men samtidig har du fylt kaken med masse næringsrike godsaker. Barn spiser også med øynene så bruk fantasien med farger og pynt. Pynten trenger heller ikke være spiselig, det kan være figurer av det barnet liker. Her er det enhjørninger som er populært hos storesøster, og lillebror liker dinosaurer. Det er ofte enkle grep som kan gjøres for å holde på det vi ønsker samtidig som man møter verden utenfor med alle mulige fristelser.
Dette gjør vi:
- Nonstop i Bare Bra Barnemats mangois
- Kjøper godteri på helsekost (unngår sprøytemidler og en del tilsetningsstoffer)
- Pynter næringsrike kaker med fargerik topping som metter øynene
Ta med barna og lag egne regler for hva som skal være i maten
Ta gjerne barna med fra de er små, bak kake med bønner eller rødbeter, muffins med avokado eller vafler med gulrot eller pastinakk. Lag suppe eller gryter med grønnsaker barna ikke spiser enda. Selv moser jeg inn løk i endel av middagene våre fordi det så altfor ofte plukkes vekk.
Selv om barna trenger å se matvarene i sin opprinnelige form kan du også snike inn noe, sånn at de får i seg alle de nyttige vitaminene, antioksidantene og plantestoffene fra gode råvarer.
Oppskrift
Passer fra 2 år (her kan du lese mer om denne anbefalingen)
Gir 1 kakeform = 9 kakestykker (avhengig av hvordan du kutter)
Allergener: Ingen (eventuelt egg men dette kan enkelt byttes ut)
Ingredienser
100 gram mørk sjokolade (70%) (bruk eventuelt melkefri sjokolade om barnet eller noen i familien ikke tåler melk)
2 ss kokosolje
380 gram ferdig kokte svarte bønner
200 gram dadler uten stein
3 egg eller 3 ts bakepulver + 3 ss eplecidereddik
30 gram kakao
50 gram søtning (lønnesirup, kokosblomstsukker eller honning)
1 klype havsalt
Pynt: nonstop, sjokolade, jordbær, blåbær
Sånn gjør du
Til denne oppskriften trenger du en kakeform 20×20 cm.
Sett ovnen på 180 grader.
Finn frem en kjele, skru platen på laveste temperatur og ha i sjokolade og kokosolje. Men dette smelter finner du frem en bolle.
Skyll bønnene og la renne godt av før du har de i bollen sammen med dadler (husk å fjerne eventuelle steiner) Ha i egg dersom du ønsker det. Hvis du ikke bruker egg kan du blande sammen 3 ts bakepulver og eplecidereddik i en skål.
Bruk en stavmikser og mos bønnene og dadlene til puré.
Tilbake til kjelen
Rør litt i kjelen og når sjokolade og kokosoljen har smeltet kan du sette den litt til siden.
I bollen hvor du har most bønner og dadler tilsetter du den smeltede sjokoladen, og så kan du ha i blandingen med bakepulver og eplecidereddik, kakaopulver, søtning og havsalt.
Bland alt godt sammen, jeg brukte bare en slikkepott.
Stekes på 180 grader i 25 minutter, til du ser kaken begynner å få sprekker. Avkjøles på rist. Fungerer veldig fint og fryse.
Pyntes med nonstop eller jordbær.
Her finner du oppskrift på brownie med nøtter.
Her finner du oppskrift på rosa råkake med jordbær.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg oss daglig på Instagram her.