Most mat eller plukkemat fra start?

Most mat eller plukkemat fra start? Er det trygt å la babyen spise selv helt fra start?

Å la babyen din spise selv er faktisk både nyttig og praktisk. Her får du vite alt du trenger om plukkemat fra start.

Most mat eller plukkemat fra start?

Det «mest vanlige» er å tilberede grøt, eller kokt og most frukt eller grønnsaker som vi foreldre gir på skje til barnet vårt. Men, det finnes også en annen måte å gjøre det på, og denne metoden kan du lese om her.

Dette kaller vi for plukkemat fra start, men omtales også som baby-led weaning (BLW) eller barnestyrt mattilvenning oversatt til norsk.

Hva er plukkemat fra start?

Ordet i seg selv refererer til at det er barnet som styrer overgangen fra melk til fast føde.

Plukkemat fra start innebærer at barnet selv fører maten til munnen, og at det selv får bestemme hva, hvor mye, i hvilket tempo og om, barnet vil spise.

Det er rom for at barnet utforsker med alle sansene og leker med maten. Vi foreldre serverer altså barnet maten, men mater det ikke. Barnet spiser ofte sammen med, og det samme som resten av familien. Av sikkerhetsgrunner skal barnet aldri spise alene, men alltid være under oppsyn av en voksen under måltidene.

Maten serveres i sin opprinnelige form eller slik dere spiser det, uten at det blir most eller kvernet i en blender.

Plukkemat fra start oppfordrer til nysgjerrighet og kan gjøre overgangen til fast føde med spennende for barnet.

Hvem passer plukkemat fra start for?

Det passer for deg som har et barn som er 6 måneder, og som er nysgjerrig og lysten på mat.

Plukkemat fra start kan kombineres både med amming og flaskemating med morsmelkerstatning.

Det er viktig at barnet er 6 måneder, kan sitte selv, har god hodekontroll og sterk nakke slik at brekningsrefleksen deres fungerer hvis barnet skulle sette noe i halsen.

Barnet trenger ikke å ha tenner, de tygger og suger også godt med gommene.

Hva er fordelene med plukkemat fra start?

  • Du følger den nasjonale anbefalingen som er å introdusere fast føde ved 6 mnd
  • Det stimulerer utviklingen av motoriske ferdigheter i fingre og munn
  • Stimulerer nysgjerrigheten og utforskertrangen til barnet
  • Får råvarekunnskap og se maten i sin opprinnelige form og fasong
  • Øker selvtilliten til barnet når de opplever mestring knyttet til å spise og drikke
  • Kan bidra til at barnet blir mindre kresent
  • De overspiser sjelden, fordi metoden støtter deres naturlige signaler om sult og metthet. Disse er enda ikke er «forstyrret» av for eksempel tallerkenstørrelse, måltids-tidspunkter og kulturelle måltids-rytmer som vi voksne gjerne føyer oss etter.
  • Ofte opplever foreldre mindre stress og frustrasjon rundt måltider
  • Du frigjør hendene dine og lar barnet spise i eget tempo
  • De kan lære av å se på andre familiemedlemmer som sitter rundt bordet og spiser

 

Plukkemat fra start følger barnets naturlig utvikling

I starten er det helt naturlig at barnet er klossete, og jobber hardt med å både gripe, holde fast i, føre maten til munnen og slippe den. Resultatet er små mengder mat som kommer inn i munnen. Sakte men sikkert blir koordinasjon og bevegelser bedre.

For eksempel: barnet vil etterhvert lære seg hvordan de skal holde på en banen uten å klemme den til mos, og hvordan de skal føre den inn i munnen.

Tungerefleksen forsvinner gradvis og de vil bruke tungen til å skyve maten ut til gommene slik at maten kan tygges.

Fra åtte måneder og oppover er det vanlig at «pinsettgrepet» utvikles. Det betyr at barnet kan gripe noe med to fingre og spise mindre biter.

Hvordan gjennomføre plukkemat fra start i praksis?

Barnet kan sitte på egen stol, eller på fanget ditt med støtte fra din overkropp eller armkrok. Det skal ikke ligge bakoverlent.

I starten skal ikke barnet være for sultent, men ha fått melk først. Sultne barn blir fort utålmodige og det skaper frustrasjon og en lite hyggelig situasjon.

Du plasserer maten foran barnet, enten rett på bordet eller på en tallerken, og setter deg ved siden av og begynner å spise din egen mat. Hvis du for eksempel skal ha en lunsj med mango og avokado i, kan du servere barnet en bit mango og/eller avokado. Du trenger ikke hverken utstyr eller andre forberedelser.

Her ser du tips til hvilken størrelse det kan være på bitene du serverer. Til de minste barna er det fint at de har litt å holde i. Husk å skjære cherrytomater, blåbær i to før du gir til babyen.

Man skal ikke ha hovedfokus på mengde mat som blir spist, men sansing av maten med både hender, munnen, nese og syn;

  • Konsistens/tekstur
  • Temperatur
  • Farger
  • Smak
  • Lukt

Vi skal prøve å unngå å gi retningslinjer til barnet på hva som skal spises og hvor mye som skal spises. La barnet styre det selv.

Hvilken mat kan du starte med?

Et viktig prinsipp er at barnet skal få utforske ulike konsistenser, temperaturer og smaker. Start med maten du har tilgjengelig hjemme og som dere spiser.

  • En avokadobåt
  • En kokt gulrot
  • En stekt søtpotetbit
  • En dampet brokkolibusk
  • En mangobåt, gjerne med skall på
  • En stykke melon, gjerne med skall på
  • En bit godt stekt kjøtt
  • En hard eller bløtkokt eggeplomme
  • En stykke stekt torsk
  • En skive brød
  • En halv banan, lag gjerne et «håndtak» av skallet

Hvis du serverer med skallet på er det viktig å vaske det godt først, og velge økologisk.

Lag gjerne biter som er litt lengre, slik at det er enklere for barnet å få tak i. Tenk bredden på barnets hånd eller lengden på din finger.

Et annet tips for at de lettere skal få tak i maten er å rulle klissete, glatte frukter i for eksempel hampfrø, nøttemel, sesamfrø eller kokosmasse.

Det er noen matvarer de ikke klarer å håndtere enda, og som lettere kan sette seg fast i halsen, og disse skal du vente med:

  • Hele nøtter
  • Harde frukter med glatt skall, som epler
  • Små runde fasonger som druer, oliven og blåbær
  • Rå, ukokte grønnsaker
  • Mat med små bein som fisk og kylling
  • Pølser med glatt skinn

Barnets brekningsrefleks

At barnet skal sette noe i halsen er den største bekymringen foreldre har når det kommer til plukkemat fra start. Alle barn er født med en kraftig brekningsrefleks. Du kan se det ved at barnet nesten kaster opp hvis du stikker en finger i munnen deres og kommer borti tungen, når du kjenner etter tenner for eksempel. Det er nettopp denne effektive brekningsrefleksen som sørger for at barnet sjelden setter noe i halsen. Barnet vil også hoste relativt effektivt hvis de får noe i luftrøret. Når barnet hoster skal du unngå å klappe det på ryggen da dette kan forstyrre hostingen (fra Liten & Trygg førstehjelpskurs). Det er naturligvis ingen hvilepute for å ikke følge med eller sette seg inn i førstehjelp – det bør vi gjøre uansett! Hvis du er medlem i Barnematfabrikken har vi et gratis førstehjelpskurs du kan gjennomføre, utviklet av Liten & Trygg for å gi deg en trygg matstart.

 

Får barnet i seg nok mat når de får spise selv?

Dette er også en helt vanlig bekymring. Barn er selvregulerte og spiser til de er mett når de får tilgang på mat. Hos friske barn fungerer ofte sult og metthetsreguleringen bedre enn hos mange voksne, som over årene har blitt påvirket av både klokken, markedsføring og tallerkenstørrelsen.

Husk også at morsmelk eller erstatning skal utgjøre hovedmengden av føden hele det første leveåret. Du kan amme eller tilby flaske både før og etter måltidet for å sikre at barnet er forsynt.

Inspirasjon til hva du kan gi når du skal starte med BLW finner du her:

Bananlapper

Surdeigpannekaker

Linsekaker

 

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder
«Bare Bra Barnemat En komplett guide gennom barnematjungelen», Stine P. Svarthe

«Jeg kan godt selv – en introduktion til baby-led weaning», Patricia DeCosta og Lærke Morell

https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode/#barnestyrt-mattilvenning-baby-led-weaning—bor-barnet-fa-spise-selv

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.