Barn spiser mye brød og det utgjør en stor andel av det totale kostholdet. En landsomfattende undersøkelse av kostholdet til spedbarn og små barn (spedkost 3) viser at:
De aller fleste norske ettåringer får brød (98%), og det gjennomsnittlige inntaket hos 2 åringer er ca tre skiver daglig.
Brød går ikke under det strenge regelverket som barnemat-produktene omfattes av og det er derfor opp til produsenten og ta ansvar for kvaliteten på egne produkter. Det er dyrere å lage ordentlig næringsrikt brød uten tilsetningsstoffer og sprøytemiddelrester, og derfor tar industrien snarveier som gjør at de tjener mer penger på bekostning av kvalitet og barnas helse.
Dette vil vi gjøre noe med, så derfor har vi laget vår egen spiret bakemiks: et økologisk siktet speltmel, som inneholder 30% spiret spelt.
Bakemiksen inneholder 2/3 siktet mel, som gir et finere brød og som også passer til annen finere bakst. Det finnes også en grovere brødmiks med 100% sammalt mel, og oppskrift på brød med spiret brødmiks finner du her.
Det er flere fordeler med å spire kornet. Når kornet spires øker biotilgjengeligheten av næringsstoffene, og mineraler som jern blir lettere for kroppen å ta opp. Et frø som er i ferd med å spire er spesielt næringsrikt fordi det er proppfullt av alt det som er nødvendig for å skape liv i en ny plante.
Spireprosessen gjør også at melet blir mer magevennlig og lettere å fordøye, noe som er spesielt viktig for de minste barna.
Oppskrift
Kan gis fra 6 måneder
Gir 2 brød i former på ca 26 x 10 x 6,5 cm
Allergener: gluten
Ingredienser
1 kg Bare Bra Barnemats spiret bakemiks
5,5 dl vann
2,5 ts salt (kan sløyfes)
2 ss olivenolje
1/2 pose (ca 7 gram) tørrgjær
Slik gjør du
Elt sammen til du får en jevn deig. Unngå å tilsette mer vann selv om du umiddelbart kan få følelsen av at deigen kan virke tørr. Vårt spirede mel er relativt ferskt, og har høyere vanninnhold. Dette gjør at man trenger litt mindre væske enn når man baker med annet mel, men at man bare må bruke litt tid på å elte det godt sammen.
Fordel deigen i to former (smurt eller med bakepapir), og la de heve i ca 4 timer på kjøkkenbenken, til brødene har hevet seg godt opp og rett over kanten på formen. Når du hever brødene i formen vil du få en fin jevn overflate på brødene.
Stek midt i ovnen, på forvarmet ovn på 180 grader varmluft i ca 45 minutter. Deretter tar du ut brødene av formen og lar de avkjøle seg på rist. NB: la de avkjøle seg godt før du skjærer i de!
Nyt nybakt brød med deilig pålegg eller til en god suppe. Denne gulrotsuppen er en av våre favoritter.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her