Helsedirektoratet anbefaler at alle såkalte allergener bør introduserer i løpet av barnets første leveår, og her skal du få våre konkrete tips til hvordan du kan introdusere de. Allergener er de matvarene som det er typisk å reagere allergisk på. Man reagerer alltid allergisk på proteinene som finnes i matvaren. Disse matvarene inkluderer egg, melk, soya, hvete, gluten, nøtter, peanøtter, fisk, skalldyr og sesamfrø.
Ny forskning viser at det er gunstig å heller introduserer disse tidlig enn sent. Du kan lese mer om det i dette innlegget.
Mange føler seg engstelig
Mange er engstelige for å introduserer allergener fordi de er redd for at barnet har allergi, og kan få alvorlige reaksjoner. Symptomer på matallergi kan komme fra flere organsystemer men det vanligste er diarè, magesmerter, oppblåsthet, eksem, kløe i munnen eller i verte fall pustebesvær.
Det er samtidig viktig å nevne at introduksjon av fast føde og alle nye matvarer kan påvirke magen og føre til endret fordøyelsesmønster uten at dette betyr at barnet reagerer allergisk. Forhåpentligvis går det bra!
Husk også at proteinene fra alle disse allergenene kan gå over i morsmelken, så det er godt mulig at babyen din allerede har fått en liten smakebit av det. Hvis du har gitt babyen din morsmelkerstatning (mme) er denne nesten alltid basert på kumelk, og det vil si at de allerede har fått smake på det.
Hvis du føler deg usikker eller har alvorlig allergi i familien anbefaler vi at du konsulterer helsesykepleier eller lege før du introduserer disse matvarene. Det er viktig å få utredning hos lege hvis du mistenker at barnet ditt har matallergi.
Hva bør man tenke på når man introduserer disse allergenene?
- Varmebehandle maten hvis det er fisk, egg eller skalldyr, da endrer proteinene struktur og de blir enklere å fordøye.
- Server kun en liten mengde, f eks på tuppen av din rene finger eller 1/4 – 1/2 ts av gangen. Det kan holde å smøre litt av maten på innsiden av barnets underleppe.
- Server det nye tidlig på dagen.
- Server denne matvaren 2 – 3 dager etter hverandre.
- Husk å ikke servere noe annet nytt samtidig.
Hvordan bør man introdusere de ulike allergenene?
Egg
Når du skal servere egg kan du la babyen din smake på eggeplommen alene første gangen. Det er mindre av de potensielt allergifremkallende proteinene i eggeplommen. Hvitten er nemlig mer proteinrik. Du kan også bruke egg i en matrett med andre ingredienser som du vet barnet tåler. For eksempel lage en lapp med banan og havregryn og egg. Da blir den enda mindre av egget i smaksprøven. Du kan gi fra et bløtkokt egg, en myk eggeplommerøre eller en myk eggeplomme i et stekt egg. Dersom det ikke er noe reaksjon på eggeplommen alene kan du tilberede en myk eggerøre laget av hele egget og servere en liten smakebit av det.
Kumelk
Kumelk kan du servere som smør fra 6 mnd, som yoghurt/kefir, rømme, creme fraiche, fløte, fast ost eller smøreost fra 10 mnd eller som drikkemelk fra ca 12 mnd. Siden man kan bruke små mengder smør allerede fra barnet starter med fast føde er det mange som introduserer det via smør. Mange barn blir også eksponert for kumelk via mme som er basert på kumelk.
Fisk
Fisk kan du servere kokt, stekt eller ovnsbakt. Det kan være enten hvit eller rød fisk. Barnet kan spise en liten bit selv dersom de er over 6 mnd eller du kan mose det og servere på skje hvis de ikke spiser selv enda, eller er yngre enn 6 mnd.
Skalldyr
Av skalldyr kan du for eksempel servere ferdig kokte reker. Kjøp de som ikke ligger i lake ettersom laken er veldig salt og bør unngås. Skrell og del en reke i to på langs og server slik hvis barnet er over 6 mnd og spiser selv. Hvis barnet ikke spiser selv enda kan du dele den opp i små biter eller mose den (eller flere reker) med en stavmikser, og eventuelt litt morsmelk eller mme for at det skal blande seg bedre.
Hvete
Hvete kan du servere som pasta eller brød som er laget av hvetemel. Fra 6 mnd kan barnet få et stykke brød å tygge på selv eller en kokt pasta. Når du gir noe laget av hvetemel introduserer du både hvete og gluten samtidig. Hvis du skulle få en reaksjon på det må du eventuelt servere andre glutenholdige korn og se om barnet også reagerer på det.
Gluten
Gluten er et protein som finnes i hvete, spelt, emmer, bygg og rug. Dette kan du introdusere via pasta eller brød som nevnt over.
Soyabønner
Soya kan du servere som biter av eller most tofu, eller som edamamebønner uten belg som du varmer i litt kokende vann og deretter moser.
Nøtter og peanøtter (to ulike allergener)
Nøtter og peanøtter kan du servere kvernet: som nøttesmør eller nøttemel. Dette er faktisk to ulike allergener så servere peanøtter en gang og en annen type nøtt en annen gang. Det kan for eksempel være mandler, valnøtter eller cashewnøtter. Man skal ikke gi barn under 3 år hele nøtter på grunn av kvelningsfare. Det er lurt å blande ut nøttemel og nøttesmør i litt mm eller mme for å gjøre den mer flytende og lettere å spise fra en skje. Både nøttemel og nøttesmør alene kan oppleves klebrig og seigt og være vanskelig å for barnet å svelge.
Her finner du oppskrift på hjemmelaget nøttesmør og her finner du oppskrift på nøttemiks, kvernede nøtter som du også kan servere fra 6 mnd. Dette er også supert å berike grøt, yoghurt eller smoothie med.
Sesamfrø
Sesamfrø kan du servere som hele frø eller kvernede til smør eller mel. For eksempel kan du dyppe en båt avokado eller banan i litt sesamfrø, og la barnet spise det selv. Du kan også introdusere sesamfrø i form av tahini, som er et smør av sesamfrø. Dette kan det være lurt å blande med litt mm eller mme som nevnt over.
Lykke til med introduksjon av fast føde og allergener til babyen din! Her finner du flere innlegg om den første babymaten.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.