Matportalen skriver at frisk frukt og grønt, spesielt det som vi importerer fra utlandet, kan inneholde bakterier, parasitter og virus som gir oppkast og diaré. Gjør det derfor til en vane å alltid skylle frukt, bær og grønnsaker grundig før du spiser dem eller gir de til barna dine. Skyll det gjerne også etter at du har skrelt frukt med skall. Du kan også redusere risikoen for å bli smittet ved å varmebehandle de eller legge det i eddikvann.
Matvarer som bør varmebehandles
Noen importerte produkter bør nemlig varmebehandles før de spises. Dette gjelder importerte friske minimais, sukkererter, asparges, krydderurter og fryste bær.
Sopp skal for øvrig også alltid varmebehandles før man spiser det.
Friske krydderurter
Ofte bruker man friske krydderurter rett på maten og da bør de drysses på rett før servering eller serveres ved siden av retten, for å unngå en potensiell uheldig overvekst av bakterier. Det siste er antageligvis lurt å gjøre til de minste barna. Det er også tryggere og et godt alternativ å bruke tørkede krydder til de. I dette innlegget kan du lese mer om hvordan du kan bruke krydder i babymaten.
Eddikvann
Et annet råd er å legge matvarene i et eddikvann. Dette kan også bidra til å å redusere sprøytemiddelrester hvis det ikke er økologiske matvarer.
Slik gjør du det
Rådet sier at man kan bruke 0,6 dl av 35% eddikessens til 1 liter lunket vann (= 6 ml eddikessens per 1 dl vann). Lag eddikvannet og legg frukt og grønnsaker i vannet. La det ligge i 10 – 15 minutter før du skyller godt i kaldt vann.
Eddikessens får man kjøpt i vanlig dagligvarebutikk som regel, der hvor krydderne står. OBS: det er sterkt etsende og må oppbevares helt utilgjengelig for barna!
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
https://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/gronnsaker_frukt_og_bar/skyll_eller_kok_frukt_baer_og_gronnsaker-1