Lurer du på hvilken julemat barnet din kan smake på? Her får du oversikt over hva du kan gi, og hvilken julemat det er lurt å begrense eller unngå til de minste.
Generelt anbefaler vi å gi så mye som mulig av den samme maten til barna som vi voksne spiser. Det er både praktisk og hyggelig, for vi ønsker jo å kunne servere den samme måten til alle. I julen spiser mange mat de ellers ikke spiser så ofte. Det er spennende med julesmakene og vi oppfordrer alltid til å la barna smake på den maten de voksne spiser, og ikke minst få ta del i måltidet. Det er viktig både for den sosiale delen, siden måltidene er en viktig arena for familien, men også for å lære å spise, siden barna hermer etter oss voksne.
Men, det finnes noen unntak naturligvis og når det gjelder julemat er det hovedsakelig salt, søt og rå mat man skal passe på. Det meste handler også om mengdene man gir. Her får du oversikten!
Er du usikker på om du kan gi barnet ditt en spesiell matvare? Spør oss i kommentarfeltet så hjelper vi deg gjerne!
Husk: barn under 12 måneder skal ikke ha honning! Her kan du også lese mer om hvilke matvarer men generelt skal være forsiktig med.
Ribbe
Kan gis fra du starter med fast føde, men tilpass konsistensen utifra barnets alder. Velg gjerne økologisk og frilandsgris for best mulig kvalitet. Barnet kan smake på kjøttet, men vær forsiktig med og unngå helt den harde og glatte svoren til de minste barna – den passer best for de eldre barna som har tenner og god kontroll på tygging.
Pinnekjøtt
Unngå til de minste barna under 12 mnd. Saltinnholdet i pinnekjøtt varierer fra 3,5 – 11 gram, så det kan være veldig salt til tross for at det er vannet ut i mange timer. Hvis barnet har veldig lyst på kan de få en liten smaksprøve, men vi anbefaler å prøve å fylle tallerken med annen mat.
Kalkun
Kan gis fra du starter med fast føde, men tilpass konsistensen utifra barnets alder. Dette er rent kjøtt med mild smak.
Medisterkaker
Vi anbefaler det fra 10 mnd siden det ofte inneholder melk, og fordi det kan inneholde en del salt. Gi derfor ikke så mye av gangen. Helsemyndighetene skriver at pølse og farsemat ikke bør være hovedingrediens i middagen mer enn til sammen to ganger per uke. Her finner du vår oppskrift på hjemmelagde medisterkaker.
Julepølse
Vi anbefaler det fra 10 mnd siden det ofte inneholder melk, og fordi det kan inneholde en del salt. Gi derfor ikke så mye av gangen. Helsemyndighetene skriver at pølse og farsemat ikke bør være hovedingrediens i middagen mer enn til sammen to ganger per uke.
Vossakorv
Unngå/begrens til de minste barna under 12 mnd. Inneholder ofte en del tilsetningsstoffer, og noen inneholder i tillegg fyllstoffer som erstatning for råvare (kjøtt). Kan i likhet med julepølsene innehold en del salt.
Torsk
Kan gis fra du starter med fast føde, men tilpass konsistensen utifra barnets alder. Perfekt mat for de minste. Ikke trekk torsken til barna i salt vann hvis du lager det til de voksne.
Lutefisk
Det finnes ingen offisielle anbefalinger til barn. En produsent vi har kontakten har heller ingen spesifikke anbefalinger. Vi anbefaler som et generelt råd å gi smaksprøver fra 12 mnd.
Røkelaks, gravlaks og rakfisk
Det finnes ingen offisielle anbefalinger til barn. Vi anbefaler som et generelt råd å gi smaksprøver fra 12 mnd. En produsent av rakfisk i Norge sier at friske barn kan få rakfisk. Matportalen skriver at rå fisk kan inneholde små mengder av bakterien listeria som kan vokse i vakuumpakninger. Barn bør derfor spise gravet og røkt fisk som er ferskest mulig. Det vil si at produktene bør være godt innenfor holdbarhetsdatoen. Det er også viktig at slike produkter hele tiden holdes nedkjølt ved angitt oppbevaringstemperatur. Et annet aspekt er at disse fiskene kan være en kilde til miljøgifter (laks og ørret), og at man også av den grunn bør begrense inntaket til barna. Matportalen skriver at små barn (1 – 5 år) ikke bør spise selvfanget ørret over 1 kg (som ofte brukes til rakfisk – og da hvis man lager det selv).
Spekemat (fårepølse, salami, fenalår, morrpølse)
Kan gis i små smaksprøver fra 12 mnd på grunn av høyt saltinnhold og at det er rått.
Sylte
Siden dette er et bearbeidet produkt som også ofte kan inneholde en del salt anbefaler vi å begrense det til de minste barna, men hvis de takler konsistensen kan de få små smaksprøver av det.
Sursild
Sursild kan inneholde en del salt og sukker og bør derfor begrenses til de minste. Du kan eventuelt skylle sildefiltene litt hvis du vil gi små smaksprøver, men begrens mengdene siden det ofte inneholder mye salt.
Eggerøre
Kan gis fra du starter med fast føde, men tilpass konsistensen utifra barnets alder. Perfekt mat for de minste.
Nøttestek
Innholdet i disse varierer litt, og spesielt i forhold til om du kjøper ferdig eller lager selv. Velg en med mest mulig råvarer og mindre fyllstoffer og tilsetningsstoffer, hvertfall til de minste. Er det melk i den kan den gis fra 10 mnd. Vær obs på størrelsen på nøtter og mengden salt både i de du kjøper og eventuelt lager selv. Barn under 3 år anbefales ikke hele nøtter.
Vegisterkaker
Innholdet i disse varierer litt, og spesielt i forhold til om du kjøper ferdig eller lager selv, så les innholdsfortegnelsen eller bruk mest mulig rene råvarer hvis du lager selv. Vær obs på mengden salt. Hvis det er laget av korn, grønnsaker og krydder kan det som regel gis fra du starter med fast føde, men tilpass konsistensen utifra barnets alder.
Gløgg
Kan gis som drikke fra 2 år, siden barn ikke skal ha juice eller drikke med tilsatt sukker før de er 2 år. Les mer om det her. Vanlig gløgg inneholder bare vann, sukker, smaksstoffer og tilsetningsstoffer, så vi anbefaler å teste vår oppskrift på eplegløgg som kan drikkes av hele familien isteden.
Julekrydder
Krydder som nellik, kardemomme, ceylonkanel, ingefær og pepper kan barna helt fint få i små mengder i mat. Bare pass på å unngå hele krydder som nellikspiker og kardemommebelger som kan utgjøre en kvelningsfare. Du finner mer om krydder til barn i denne posten.
Pepperkaker og andre julekaker
Kan gis fra 2 år fordi det ikke er anbefalt med mat tilsatt sukker før 2 år. Bare Bra Barnemat har egne pepperkaker i samarbeid med Den Gode Baker – de er laget på spiret speltmel og virkelig de beste på markedet og du kan kjøpe de i nettbutikken vår her.
Riskrem
Usøtet riskrem med risgryn og krem anbefaler vi fra 12 mnd siden den inneholder såpass mye melk. Hvis den er søtet kan den gis fra 2 år siden barn under 2 år ikke anbefales mat med tilsatt sukker.
Risgrøt
Kan gis fra 12 mnd hvis den er kokt på melk. Det er for å unngå at meieriprodukter ikke fortrenger plassen til og absorpsjonen av det viktige mineralet jern, at det er anbefalt å ikke bruke kumelk i grøt til barn under 1 år.
Appelsiner og klementiner
Kan gis fra du starter med fast føde, men tilpass konsistensen utifra barnets alder. Skrell og del gjerne båtene i tynne båter/skiver til de minste barna fra 6 måneder. Under 6 måneder må alt finmoses. Noen barn kan bli litt rød rundt munnen når de spiser sitrusfrukter, det er som regel helt ufarlig og en reaksjon på den syrlige fruktsaften. Sitrusfrukter er på toppen av listen til Ren Mat og Økologisk Norge over matvarer med sprøytemiddelrester, så her anbefaler vi å velge økologisk.
Rosiner
Kan gis i begrensede mengder til barn under 3 år, på grunn av høyt innhold av muggsoppgifter skal man ikke overdrive mengden. Folkehelseinstituttet gjorde en vurdering høsten 2010 og fant at grenseverdien for 1–2-åringar svarte til ca. seks esker rosiner à 45 gram i veka. Rosiner viser seg også å være en matvare med flest og mest sprøytemiddelrester, så dette er også en matvare vi anbefaler å velge økologisk. Les mer om det her.
Kanel
Kan brukes i små mengder fra du starter med fast føde. Bruk alltid ekte ceylon kanel fremfor vanlig (kassia) kanel fordi den inneholder mindre kumarin, som kan være skadelig for leveren. Les mer om kanel her.
Mandler og andre nøtter
Hele nøtter er det anbefalt å vente med til barna er 3 år på grunn av risiko for kvelning. Men, hvis du kverner nøttene eller lager nøttesmør kan det introduseres allerede fra du starter med fast føde. Faktisk bør det introduseres i løpet av det første leveåret, siden nøtter er et allergen og introduksjon er med på å redusere risikoen for allergi. Les mer om introduksjon av nøtter og andre allergener her.
Rosenkål
Kan gis fra du starter med fast føde, men tilpass konsistensen utifra barnets alder. Det må moses helt til de under 6 mnd. Gjerne bedre kokt og/eller most til de minste barna, eller del de opp i flere biter til de barna som spiser selv. Inneholder en del bitterstoffer, men det er flott for barna å øve seg på denne smaken.
Tyttebær
Kan gis fra du starter med fast føde, men tilpass konsistensen utifra barnets alder. Mos de gjerne litt flate med en gaffel eller rør de myke i en kjele til de minste barna. Hvis du skal lage tilbehør av tyttebær kan du gjerne bruke frosne tyttebær fra frysedisken og tilsette sukker selv. Da kan du ta av noen til barna først og la de smake på de naturlig syrlige tyttebærene.
Surkål
Fermentert surkål kan gis i små mengder fra ca 10 mnd. Det er som regel salt i produktet, så derfor skal man tilby i begrensende mengder. Som alltid med rå fermentert mat er det veldig viktig å være nøye med hygienen. Kjøper man ferdig kokt surkål kan den være tilsatt sukker, så les innholdfortegnelsen.
Kålrabistappe
Kan gis fra du starter med fast føde, men tilpass konsistensen utifra barnets alder. Helt naturell er det perfekt mat for de minste.
Ertepurèe
Kan gis fra du starter med fast føde, men tilpass konsistensen utifra barnets alder. Helt naturell er det perfekt mat for de minste. Unngå å tilsette baconfett i ertemosen til de minste, det er ikke nødvendig og bidrar med salt.
Poteter
Kan gis fra du starter med fast føde, men tilpass konsistensen utifra barnets alder. Perfekt mat for de minste både som kokte poteter eller som mos.
Sennep
Begrense mengden til de minste barna. Inneholder ofte sukker, salt og sulfitter – og noen kan reagere allergisk på sennep. Det kan være greit å være klar over så man kan gi en liten smak alene første gang man introduserer det.
Er det noen matvarer du savner i denne oversikten? Gi oss beskjed så tar vi en vurdering og legger det inn!
Har du lyst på enkle og smakfulle oppskrift på julegodt som passer for hele familien? Det finner du i boken vår «julegodt».
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.