Imorgen er det 13. desember og lucia-feriring så da passer det perfekt å dele en lussekatt-oppskrift med vårt spirede speltmel. Det har virkelig gått varmt i nettbutikken vår de siste ukene, og det er så stas at dere støtter mindre bedrifter og handler pepperkaker, julegaver og spiret mel å bake med fra oss. Tusen takk!
Disse er bakt med Bare Bra Barnemats spiret bakemiks som inneholder 2/3 siktet speltmel, i tillegg til 1/3 spiret sammalt mel, så det passer best å bake boller med dette melet. Spiret brødmiks er til forskjell 100% grovt. Når kornet spires øker biotilgjengeligheten av næringsstoffene, og mineraler som jern blir lettere for kroppen å ta opp. Spireprosessen gjør også at melet blir mer magevennlig og lettere å fordøye, noe som er spesielt viktig for de minste barna.
Oppskrift
Passer fra 2 år (her kan du lese mer om denne anbefalingen)
Gir ca 10 – 12 boller
Allergener: gluten, melk, egg
Ingredienser
50 g smør
500 g Bare Bra Barnemat spiret bakemiks (eller vanlig siktet spelt)
75 g kokosblomstsukker (eller rørsukker)
2 ts gurkemeiepulver
1 ts kardemomme
1 terning fersk gjær for søt bakst
2,7 dl melk
1 egg + 1 egg til pensling
Rosiner, gjerne økologiske
Slik gjør du
Smelt smøret og la det avkjøle seg litt. Ta det gjerne over i en annen beholder så lenge.
Bland mel, sukker og krydder i en bakebolle og smuldre i den ferske gjæren. Du kan også bruke en pose tørrgjær hvis du ikke har fersk gjær.
Mål opp melk og visp inn et egg i melken. Ha i smøret. Ha det våte i bakebollen og vend det hele sammen. Det trengs ca 5 minutter elting. Deigen kan umiddelbart virke litt tørr, men unngå å tilsette mer væske. Med litt elting blir deigen fin. Det spirede melet er nemlig litt fuktigere enn annet mel og det trengs derfor litt mindre væske.
La deigen heve til nesten dobbel størrelse på et lunt sted. Det tar ca 1 – 2 timer.
Form deretter lussekatter som du pensler med et egg, og pynter med rosiner.
Stekes på 180 grader i 15 minutter. La de avkjøle seg på rist før de nytes ferske.
PS. det spirede melet gjør også at baksten holder seg saftigere lenger.
Her finner du oppskrift på lussekatter uten spiret mel, med surdeig eller gjær.
Har du lyst på flere enkle og smakfulle juleoppskrifter som passer for hele familien? Det finner du i boken vår «julegodt».
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.