Tidligere denne måneden deltok vi på et webinar i regi av Norsk cøliakiforening og fikk faglig påfyll på cøliaki og glutenintoleranse. Hva er det? Mistenker du at barnet ditt reagerer på gluten? I hvilke matvarer finnes gluten? Og hvordan kan vi legge til rette for et glutenfritt kosthold for de barna som trenger det? Her skal du få en innføring!
Glutenintoleranse er en fellesbetegnelse for fire ulike diagnoser som alle har glutenfri kost som behandling:
- Cøliaki
- Hveteallergi
- Ikke-cøliakisk gluten-/hvetesensitivitet
- Dermatitis herpitiformis (også kalt hudens cøliaki)
Anbefalingen for introduksjon av allergener
Gluten og hvete er noen av de vanligste matallergenene, og det anbefales at alle disse introduseres for barnet i løpet av deres første leveår. Før trodde man det var lurt å vente med å introdusere de, men nå ser det heller ut til at tidlig eksponering er positivt. I denne posten har vi skrevet utfyllende om ulike allergener og hvordan du kan introdusere de.
Hvis du ikke har noen grunn til å mistenke allergi hos barnet ditt skal du ikke være redd for å introdusere mat med gluten eller hvete i. Hvis du mistenker en form for intoleranse eller allergi hos barnet ditt skal du ta kontakt med fastlegen for å få det utredet.
Cøliaki
Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten, et protein som finnes i mange vanlige kornsorter. Den varer livet ut og glutenfri kost er behandlingen.
Ved inntak av gluten vil kroppen gå til angrep på seg selv, og ødelegge slimhinnen i tarmen. Tynntarmens slimhinne blir betent, og tarmtottenes evne til å absorbere næringsstoffer i maten blir svekket.
Symptomer på cøliaki hos de minste barna (0-2 år) inkluderer dårlig matlyst, diarè, forstoppelse, oppkast, magesmerter, trøtthet, irritabilitet og stor utspilt mage med tynne armer.
Det er ca 1 – 2% av befolkningen som har cøliaki.
Hveteallergi
Ved hveteallergi reagerer man spesifikt på proteinene i hvetekornet. Symptomene kan være oppkast, diarè, kolikk, utslett eller pustebesvær. Det er ca 0,35 – 0,5% av befolkningen som er allergisk mot hvete. Behandlingen her er å unngå hvete, men det kan være lurt å starte med å utelukke alle glutenholdige kornsorter.
Hvor finnes gluten?
Gluten er altså et protein som finnes i kornsorter som hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider som durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut ®. Andre navn eller produkter man skal være oppmerksom på kan være dinkel, bulgur, couscous, hvetekim, kli, malt, maltekstrakt og maltsirup. Gluten tilsettes også rent i mange produkter fordi det gir luftig bakst og fungerer som et bindemiddel.
Du finner det oftest i matvarer som brød, knekkebrød, rundstykker, lomper, kjeks, kornblandinger, søt bakst, kaker, vafler, pannekaker, pasta og pizza. Vær også oppmerksom på ferdig supper, sauser, panert mat og leverpostei.
Siden det er et allergen skal gluten og korn som inneholder gluten alltid merkes i ingredienslisten med uthevet skrift.
Når en matvare er merket med at den «kan inneholde spor av gluten» regnes den som glutenfri.
Hvilken mat er glutenfri?
Å spise et glutenfritt kosthold er altså behandlingen og løsningen for de som har glutenintoleranse. Heldigvis finnes det masse næringsrik mat som naturlig ikke inneholder gluten. Det kommer også stadig flere gode varianter til de vanligste glutenholdige produktene som for eksempel pasta av linser.
Grønnsaker, frukt, bær, urter, frø, nøtter, kjerner, egg, fisk, meieriprodukter, kjøtt og belgvekster er alle naturlige glutenfrie råvarer. Det er hovedsakelig korn og en del ferdig-produkter man må kutte ut.
Det finnes også flere naturlige glutenfrie kornsorter som havre, hirse, bokhvete, ulike nøttemel, rismel, maismel, teff, quinoamel, tapioka, kikertmel, sesammel, kokosmel som kan brukes til baking. Potetmel, maisenna, tapioka og johannesbrødkjernemel kan brukes til fortykning.
Havre er egentlig glutenfritt, men kan være kontaminert eller forurenset av de andre kornslagene fordi de enten har vokst i nærheten av hverandre og/eller er valset på samme mølle. Hvis du trenger å spise glutenfritt skal man derfor velge havre merket som glutenfri for å være på den sikre siden.
Hva må man tenke på når man skal servere mat til en som ikke tåler gluten?
Barn har rett på tilrettelegging og trygg glutenfri mat i barnehage og skole.
Les ingredienslisten på produktene!
Hygiene er veldig viktig ettersom noen kan reagere på selv små mengder gluten i maten og det fort kan forekomme kryssforurensning.
Vask redskaper som kniv og fjøl godt og ta gjerne ny klut og oppvaskhåndkle når den som skal ha det glutenfritt kommer på besøk.
Husk også på at brødristern og vaffeljernet kan overføre glutenpartikler. Prøv å vaske de før bruk og det kan være lurt å gi de to første vaflene du lager til noen som tåler gluten. Det finnes også noen egne toastposer som man kan bruke til brødrister og toastjern.
Hvis det er mulig er det alltid fint for barnet å føle seg inkludert ved å få servert det samme som de andre, og ikke alltid måtte ha en spesiell kake, eller kanskje ikke få noe. Kanskje alle kan få et fruktspyd istedenfor en hvetebolle?
Vi har flere glutenfrie oppskrifter på bloggen vår. Her finner du oppskrift på en glutenfri grøt med hirse og bokhvete.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.