Slik beriker du grøten til babyen din

Slik beriker du grøten til babyen din

Korn er en næringsrik matvare, og en god vegetabilske kilde til jern som er så viktig for de små. Etter at dere har kommet i gang med de første smaksprøvene kan du berike grøten til babyen din med flere næringsrike råvarer som gir nyttige næringsstoffer, gode smaker og varierte konsistenser. Her skal du få lære hvordan!

I dette innlegget kan du lese om hvordan du lager hjemmelaget grøt til babyen din. 

Her skal du få våre beste tips til hva du kan tilsette og berike grøten til babyen din med.

Frukt

Mange starter med å tilsette fruktmos til babygrøten. Mange frukter bidrar med vitamin C som er nyttig for å øke jernopptaket av kornet, og fiber som er bra for fordøyelsen. Du kan bruke alle typer fersk eller tørket frukt, men husk å velge tørkede frukter uten tilsatt sukker og sulfitt. Det er viktig å tilpasse konsistensen så den passer til alderen til babyen din. Tørkede frukter er seige og vanskelige å håndtere for de små, og kan utgjøre en kvelningsfare. Starter du med fast føde før 6 måneder (tidligst 4 måneder) skal all maten være finmost. Det er også lurt å skrelle frukten fordi skallet kan være , og vi anbefaler også alltid å skrelle det hvis råvarene ikke er økologiske. Du kan koke frukten i noen minutter for å gjøre den lettere å mose. Bruk en god kjøkkenmaskin for å mose det til purè og frys gjerne ned i i små porsjoner på glass eller isterninger så kan du ta det opp ved behov. Fersk fruktmos holde seg kun to dager i kjøleskap, men 3 -4  måneder i frysern. I dette innlegget finner du tips til konkrete frukter som du kan bruke. 

Her finner du oppskrift på aprikosmos, og sviskemos.

Grønnsaker

Dette er supert å berike grøten med, fordi de gjerne er litt mindre søte og har en bitrer smak som det er viktig for barna å øve seg på. Grønnsaker inneholder også masse nyttige fiber. Varier mellom grønnsaker med ulike farger: grønne, røde, oransje, lilla og hvite. De ulike fargene er nemlig kilder til ulike antioksidanter som styrker immunforsvaret! Du kan koke og mose eller finraspe grønnsaker og blande inn i grøten. De nitrittrike grønnsakene spinat og rødbete skal man vente med til barna er 12 måneder. Men bruk gjerne gulrot, paprika (en super vitamin C kilde) eller brokkoli! Husk at selv om vi voksne kan syntes det er rart med grønnsaker i havregrøten, har ikke barna våre de samme preferansene. Utnytt det til din fordel! De blir tidsnok mer skeptiske 😉

Bær

Bær er en god kilde til fiber og mange barn elsker bær. De er også en veldig god kilde til vitamin C, spesielt solbærene. Du kan bruke ferske eller frosne bær, men husk at frosne, utenlandske bær skal gis et oppkok i 1 minutt før de brukes. Du kan koke de sammen med grøten eller ved siden av. Rips, bringebær, jordbær, bjørnebær og blåbær er andre gode næringsrike bær du du kan blande inn i grøten. De gir også en skikkelig fin farge til grøten!

Nøtter

Bidrar med sunne fettsyrer og masse mineraler. Det er et vanlig allergen og skal derfor introduseres alene uten noe annet nytt de første gangene. Du kan lese mer om hvordan du introduserer det her. Når du skal bruke det i grøt kan du enten bruke kvernede nøtter eller nøttesmør. Du kan kjøpe det ferdig eller lage det selv. Husk å kjøp uten salt til de minste! Det også gir god metthetsfølelse og masse deilig smak.

Her finner du oppskrift på en nøttemiks med kvernede nøtter, og her finner du oppskrift på mandelsmør.

Frø

Det er supert å bruke frø i grøt. Vi anbefaler gresskarkjerner, hampfrø, sesamfrø eller chiafrø. Gjerne sesamfrø med skall, de er nemlig en super kilde til jern! Du kan se at de er med skall ved at de er mørkere i fargen, eller så står det ofte presisert pakningen. Chiafrøene trekker til seg mye væske når de blir bløtlagt og sveller opp. De passer også fint til kjøleskapsgrøt. Hampfrø er et annet godt alternativ som er myke og kan brukes som de er. De har en nøtteaktig smak. Vi anbefaler ikke knuste linfrø, fordi de inneholder blåsyre. Det er også anbefalt å begrense mengden solsikkekjerner fordi de inneholder en del av tungmetallet kadmium. Små mengder innimellom går helt fin. Her finner du en oppskrift på frømiks som du kan røre inn i grøten.

Egg

Egg er virkelig en super matvare å gi til de små fordi det er så komplett ernæringsmessig. Det inneholder alle næringsstoffene kroppen trenger bortsett fra vitamin C. Når grøten er ferdig kokt, så kan du trekke den av platen og røre inn en eggeplomme eller etterhvert et helt egg. I Norge er det trygt å spise rå egg, så man må ikke steke eller koke de fullstendig, men eggehvitten bør varmebehandles for å ikke hindre opptaket av B vitaminer. Eggeplommen inneholder mer av de næringsstoffene som de minste barna trenger mens eggehvitten hovedsakelig er rik på protein. Det trenger ikke de minste barna så mye av, så derfor anbefaler vi å bruke plommen til de minste.

Fett

Det er lurt å tilsette en fettkilde til grøten. Det gjør grøten mer energi og næringstett, siden fett er det næringsstoffet som gir mest energi på minst plass og dette er nyttig fordi de minste barna har så små mager. Du kan for eksempel bruke usaltet smør, olivenolje, kokosolje. Varier gjerne mellom de ulike for å gi et bredere spekter av fettsyrer. Fett gir også smak til maten! Hvis babyen din blir treg i magen ved oppstart av fast føde er det veldig lurt å bruke godt med fett i maten. Det hjelper nemlig maten å skli lettere gjennom tarmen. Fiber kan som nevnt også være nyttig for fordøyelsen, men fett er liksom enda lettere for kroppen å håndtere hvis man blir treg i magen og gir gjerne raskere effekt!

Morsmelk/erstatning skal tilsettes

Hvis du ammer er det også supert med morsmelk i grøten. Morsmelk bidrar med en kjent smak, gode fettsyrer og levende enzymer som kan gjøre maten lettere å fordøye og næringstett. Dersom du bruker morsmelkerstatning rører du inn det før servering. Det skal alltid tilberedes ferskt!

 

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

 

Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.