Nesten alle yoghurter med smak som du finner i butikken er søtet. Enten med sukker eller med søtningsstoffer. Her skal du få en superenkel måte å lage yoghurt med smak, helt uten sukker eller søtningsstoffer.
Når kan du gi yoghurt?
Fra babyen din er 10 måneder kan du gi små mengder yoghurt. Små mengder betyr 0,5 dl eller 2 – 3 spiseskjeer daglig. Den bør være usøtet, fordi sukker bør begrenses til de minste under 12 måneder og søtstoffer ikke bør serveres til de under 3 år. Fra 12 måneder kan du gi mer yoghurt og andre meieriprodukter, tilsvarende maks 5 – 6 dl daglig.
Grunnen til at man skal vente litt med yoghurt og andre meieriprodukter er at vi nordmenn har en tendens til å spise og drikke mye av det, og at det ikke er en god jernkilde. Det fyller raskt opp de små magene og kan fortrenge annen jernrik mat. Til de minste barna bør vi prioritere jernrike råvarer. Her kan du lese mer om hvordan du får i babyen din nok jern med hjemmelaget mat.
I tillegg kan kalsium som det finnes mye av i meieriprodukter redusere opptaket av jern i tarmen.
Velg naturell yoghurt
Frukt og bær yoghurter i butikken inneholder som nevnt alltid sukker eller søtningsstoffer. Derfor bør du velge yoghurt naturell uten tilsatt smak til de minste. Men dette er ikke bare for å unngå sukker og søtningsstoffer. Det er også helt supert for barna å øve seg på den naturlige syrlige smaken som yoghurt gir. Her finner du en oversikt over de beste alternativene fra butikken.
Hvis du vil ha en yoghurt med smak til barna skal du få en superenkel måte å gjøre det på her. Her kan du bruke den type bær og frukt som dere liker. Vi bruker ofte banan, frossen mango eller frosne kirsebær.
Oppskrift
Passer fra 10 måneder (i små mengder)
Gir 2 porsjoner
Allergener: melk
Ingredienser
1 dl yoghurt naturell (f eks økologisk fra Røros meieriet)
2 håndfuller valgfri bær eller frukt (her har vi brukt mango)
Hvis du vil ha litt søtning kan du bruke bittelitt ekte vaniljepulver (kjøpes på helsekost)
Hvis du bruker utenlandske frosne bær må disse kokes i 1 minutt før du bruker de. La de deretter avkjøle seg litt før du blander de med yoghurten.
Bland yoghurt og bær/frukt i en bolle og kjør med en stavmikser til alt er blandet godt sammen.
Yoghurten er holdbar i 2 dager i kjøleskapet.
PS: lag gjerne dobbel porsjon så kan du og babyen din spise det samme til lunsj! Barn lærer så mye av oss og det er super læring å nyte måltidene sammen med babyen din.
Her finner du oppskrift på granola som du kan servere på yoghurten.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.