Endelig har vi fått inn mel som er laget av 100% spiret spelt! Dette har vi jobbet med lenge, og så mange av dere har spurt oss om det, og nå har vi det på lager!
Grøtmelet brukes som annet mel når du lager barnematen selv (bortsett fra at du ikke trenger å bløtlegge), det er økologisk, og en pakke består av 5 porsjonsposer med 100% spiret økologisk speltmel, tilsatt litt ceylon kanel.
NB: melet er ikke beriket med noe annet enn det som naturlig finnes i speltkornet og derfor må du selv tilsette flere næringsrike ingredienser i grøten for å gjøre det til et komplett måltid!
Hvorfor spiret korn?
Når kornet spires blir næringsstoffene mer tilgjengelig for kroppen å suge opp. Det betyr at kroppen forhåpentligvis klarer å ta opp mer jern. I tillegg vil nedbrytningen av stivelse og gluten i kornet starter allerede før maten kommer i kroppen. Spiret korn er altså både lettfordøyelige og lettopptakelig. Dette er to faktorer som vi tenker er spesielt viktig og nyttig ettersom vi vet at jern er viktig for barn og at mange opplever å bli trege i magen når man starter med fast føde, og kanskje spesielt av kjøpe-grøten.
Vi velger å bruke spelt ettersom mange med sensitiv mage tåler dette bedre, fordi det er mindre ufordøyelige karbohydrater i spelt enn i for eksempel hvete, rug og bygg.
Vi velger også å bruke økologiske råvarer fordi vi selv tenker at dette er det tryggeste valget for de minste barna, og norsk korn for at det skal være kortreist og støtte den norske bonden.
Hvordan bruke spiret grøtmel til å lage grøt?
Du kan lage grøt ved å koke opp grøtmelet med vann i noen få minutter. Den skal kokes tykk, men det går raskt. Tilsett morsmelk eller morsmelkerstatning før servering. Det er også nyttig å tilsette frukt og bær som inneholder vitamin C og bidrar til å øke jernopptaket ytterligere. I tillegg en skje fettsyrer som både gjør grøten med næringstett og kan gjøre den enda enklere for magen å fordøye. Bruk for eksempel litt usaltet smør eller litt kaldpresset olivenolje.
Oppskrift
Kan serveres fra du starter med fast føde (tidligst 4 måneder)
Gir 1 liten porsjon
Allergener: gluten
Ingredienser
1 pose spiret grøtmel (64 gram)
75 gram kokt vann
Frukt eller bær som inneholder vitamin C
1/2 ts usaltet smør eller kaldpresset olivenolje
Morsmelk/morsmelkerstatning
Slik gjør du
Ha grøtmel og vann i en kjele og kok raskt opp til grøten er tykk. Tilsett moste frukt/bær, smør/olivenolje og rør inn morsmelk/erstatning før servering.
Her har vi rørt inn litt aprikosmos, oppskrift finner du her.
Her kan du lese om hvordan du lager næringsrik, hjemmelaget grøt til babyen din.
Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.
Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.