Har du hørt at du må begrense kanelbruken eller velge en spesiell type til barna? Her skal vi forklare forskjellen på de to og hvorfor du bør velge ceylon kanel i barnematen.
To ulike typer kanel
Visste du at det finnes to typer kanel? Den ene heter cassiakanel og er den som er aller mest brukt og som du hovedsakelig finner i dagligvarebutikker. Den andre heter ceylon kanel, og kalles også for ekte kanel. Dersom det ikke står spesifisert ceylon kanel på pakken, kan du være ganske sikker på at det er cassia kanel. Stadig flere dagligvarebutikker får også inn ceylon kanel, men hvis ikke din lokale butikk har det finner du det i nesten alle helsekostbutikker.
Begge disse typene kanel inneholder et stoff som heter kumarin som gir den karakteristiske smaken og lukten. Men for høyt inntak av kumarin over tid kan gi leverskade. Cassia kanel inneholder betydelig mer kumarin enn ceylon kanel og derfor er det lurt å velge ceylonvarianten.
Vi får i oss for mye kumarin
I 2010 gjorde vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) en risikovurdering av inntaket av kumarin i befolkningen. De konkluderte med at det er en risiko for at storforbrukere av kanel får i seg for mye kumarin, og at inntaket bør begrenses. En av måtene å gjøre det på er å bytte fra cassia kanel til ceylon kanel i og med at det inneholder mye mindre kumarin.
Er du en av de som har spist mye kanel kan vi berolige med at VKM også skriver at skadene på levern er forbigående og leveren faktisk kan reparere seg selv når man reduserer inntaket av kumarin.
VKM skriver videre at ett- og toåringer som spiser havregrøt regelmessig, og barn som jevnlig drikker te som inneholder kanel er spesielt utsatt. Disse barna kan få i seg så mye kumarin at det kan gi grunn til bekymring for skadelige helseeffekter.
Hvor mye kanel er det trygt å spise?
1-åringer kan spise 0,2 gram, 2-åringer 0,3 gram og 4-åringer 0,4 gram kassia kanel før det overskrider anbefalt inntak.
For et perspektiv veier en teskje med kanel 2,7 gram. Det skal altså svært lite til før de minste barna får i seg for mye.
Voksen kan spise 1,4 gram – altså en halv teskje daglig. Bruker du som voksen 1 teskje vanlige kanel på grøten får du altså i deg dobbelt så mye kumarin som anbefalt.
Løsningen
Bytt til ekte ceylon kanel hjemme, det er bedre for både barn og voksne siden det inneholder betydelig mindre kumarin.
Bytt ut kanel med andre krydder, for eksempel er det godt med kardemomme og vanilje på grøten.
Her finner du mange gode tips til hvordan du kan sette smake på og berike grøten til babyen din.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
https://vkm.no/tema/kumarinikanel.4.403d220a161cf1a9653a1d20.html
https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/forbrukere/barn-og-unge/unnga-hoyt-forbruk-av-kanel