Visste du at frosne, utenlandske bær må kokes? Dette er en anbefaling fra mattilsynet. Her forklarer vi den for deg!
Dette må varmebehandles
Frosne, utenlandske, altså importerte, bær skal kokes i 1 minutt før de brukes. Du kan bruke kokende vann, eller la bærene koke opp og boble i ett minutt. Det er for å drepe eventuelle norovirus og hepatitt A virus som de kan være smittet med. Denne smitten kan komme av uhygienisk håndtering eller fra forurenset vann. Begge virusene dør imidlertid ved varmebehandling.
Det er altså lurt å også koke de du bruker til smoothie – det kan virke tungvindt men husk at små barn ikke trenger iskald smoothie. Den kan godt være litt mer lunken. De er jo ikke vant til iskald konsistens! Bruk eventuelt frossen frukt som banan, mango eller ananas – den trenger du ikke å koke.
Du trenger ikke å koke norske bær, hverken frosne eller ferske. Men det er alltid lurt å skylle de.
Du trenger ikke å koke ferske utenlandske bær, men det kan være lurt å skylle disse også.
Et godt tips er å bruke eddikvann for å rense og skylle de. Du finner fremgangsmåte på det her.
Tips: Nå er det mange norske bær i sesong, bruk anledningen til å få frisk luft , natur i monitor og fylle opp frysern med gratis mat 😃 Ta gjerne med barna på dette! Friske bær er også perfekt å putte i matboksen, og i vår matpakkebok finner du mer tips til hva du kan fylle matpakken med.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/matproduksjon/frukt-baer-gronnsaker-og-korn/trygge-frukt-og-gronnsaker-er-virksomhetens-ansvar