Idag ble de nye norske referanseverdiene for energi og næringsstoffer lagt frem av Helsedirektoratet.
Dette er ikke det vi kaller de nasjonale kostrådene, men de mer detaljerte tallene bak, som definerer hvor mye vi bør ha i oss av de ulike energigivende og ikke-energigivende næringsstoffene: fett, protein, karbohydrater, vitaminer og mineraler. De nye nasjonale kostrådene vil bli lansert i løpe av 2024.
Nytt råd om anbefalt inntak av sukker til barn
Et av de nye rådene er dette:
» Barn under 2 år bør unngå mat og drikke med tilsatt og fritt sukker»
Dette er et tydeligere råd enn det som har vært gjeldende fra forrige oppdateringer i 2012. Rådet der har vært at inntaket av tilsatt sukker i kosten bør begrenses til under 10 E%. Det vil si 10% av det totale energiinntaket i løpet av en dag, og helst lavere. Denne anbefalingen står fortsatt, men de har nå lagt til at barn under 2 år bør unngå mat og drikke med tilsatt og fritt sukker. Dette rådet er igjen hentet fra de nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR 2023) som ble publisert før sommeren. Vi har skrevet om de her.
Hva er tilsatt sukker?
Med tilsatt sukker menes raffinerte sukkerarter som sukrose (vanlig hvitt bordsukker), fruktose, glukose, stivelseshydrolysater (glukosesirup, høy-fruktose-sirup) og andre isolerte sukkerpreparater, som er brukt i ren form eller tilsatt som en del av en matvare.
Det er vanlig å finne dette i søtsaker som is, kaker og kjeks men også i matvarer som vi tenker på som sunnere som yoghurt og frokostblandinger.
Hva er fritt sukker?
Med fritt sukker menes tilsatt sukker, men også sukkerarter som naturlig forekommer i honning, sirup, fruktjuice og fruktjuicekonsentrat.
Det inkluderer blant annet klemmeposer med frukt som er relativt vanlig å finne i barnemathyllen i butikken. Disse er nemlig kokt ned til konsentrater og bidrar derfor med veldig mye sukker. Her kan du lese mer om klemmeposer.
Hvorfor begrense og unngå mat og drikke med tilsatt sukker?
Helsedirektoratet skriver i sin rapport at å begrense inntaket av tilsatt og fritt sukker er viktig for å sikre et tilstrekkelig inntak av vitaminer, mineraler og kostfiber, og for å bidra til et helsefremmende kostholdsmønster.
De presiserer at dette er spesielt viktig for barn. Barn er i livets viktigste vekstfase, og har stort behov for nyttige næringsstoffer. De har i tillegg små kropper, og spiser lite. Usunn mat kan ta opp plassen til, og fortrenge annen næringsrik mat. På den måten vil ikke barnet få i seg de næringsstoffene de faktisk trenger for optimal utvikling.
Sukker og mange sukkerholdige matvarer inneholder nok energi, men ikke nok proteiner, fettsyrer, fiber, vitaminer og mineraler som alle har sine viktige funksjoner i kroppen.
Inntak av sukkerholdige drikker er assosiert med økt risiko for diabetes type 2, hjerte- og karsykdom og utvikling av overvekt og fedme, og bør derfor begrenses. Hyppig inntak av matvarer med tilsatt og fritt sukker bør også unngås for å redusere risikoen for karies.
Hvordan skal du som forelder forholde deg til dette?
Lurer du på hva du kan gi barnet ditt av søtsaker? Før barnet er 2 år kan du gi frukt eller bær. Begge deler er naturlig søtt og bidrar samtidig med fiber, vitaminer og mineraler. Vannmelon, druer, mango og banan er spesielt søte frukter. Mange barn elsker også jordbær, bringebær og blåbær! Server som det er eller bruk det i en smoothie. Her finner du vår aller mest populære oppskrift, på mangois, og her finner du en oppskrift på den geniale frukt på pinne.
Når barna våre er små har vi en gyllen mulighet til å skape gode vaner for de. Hvis de er vant med at bær og frukt er godisen, vil de ikke stille spørsmål ved det. De blir tidsnok kjent med og får spist sin dose «vanlig» godteri.
Hvis du syntes at samfunnet generelt er overfylt av anledninger der sukkervarer dominerer kan dette være et godt argument for å redusere sukkerpresset på de minste. Del gjerne innlegget så flere får kunnskapen!
Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/referanseverdier-for-energi-og-naeringsstoffer