På babymatutfordringens dag 4 har Stine igjen vært live og laget mat sammen med dere. Det var dette dere ønsket dere aller mest da vi spurte hva dere ville lære denne uken.
På menyen idag stod det en enkel og næringsrik middagsrett som «alle» liker, nemlig bolognese.
Babyen din skal etterhvert over på det samme kostholdet som resten av familien har. Det er både praktisk og veldig fint å spise det samme, sammen. Derfor ønsker vi å inspirere deg til å lage mat med de råvarene du allerede har hjemme, helt fra dere starter med fast føde. Babyen din kan nemlig spise veldig mye av det samme som dere, så lenge du tilpasser det i konsistensen.
Hvis babyen din er over 6 måneder, og fysiologisk moden for det kan de få biter helt fra de starter med fast føde. Det er flere fordeler med å la babyen din få spise mer selv. Blant annet får de ta en mer aktiv rolle i måltidet, og får trent motorikk samtidig som de får se og bli kjent med råvarene de spiser. Her kan du lese mer om plukkemat fra start.
Vi anbefaler generelt å velge økologiske råvarer når du har mulighet til det. Det er fordi de små barna våre er mer sårbare for uheldig påvirkning fra sprøytemidler, og fordi de er i livets viktigste vekstfase. All barnemat som du finner i barnemathyllen i butikken er økologisk, eller har et så lavt innhold av sprøytemiddelrester at de i praksis ikke skal finnes der. Det er for å være føre-var og gi babyene den tryggeste starten. Når du selv lager mat med råvarer fra butikken må du derfor ta et mer bevisst valg, og kjøpe økologisk. Du kan lese mer om fordelene ved å lage økologisk mat her.
Denne retten kombinerer flere jernrike ingredienser. Det er også en grunn til at vi velger å bruke både linser og kjøtt. Kjøtt er nemlig en god og lettopptakelig kilde til jern, og når du kombinerer kjøtt med planter vil noe som heter «kjøttfaktoren» i kjøttet stimulere opptaket av jern fra linsene og grønnsakene som egentlig er vanskeligere for kroppen å ta opp.
Gir nok til 2 voksne og 2 barn
Allergener: gluten,
Passer fra du starter med fast føde, tidligst 4 måneder i tilpasset konsistens
1 pakke spagetti (500 gram)
Smør eller olje til steking
1 gul løk
3 fedd hvitløk (kan sløyfes)
4 stk sopp
3 gulrøtter (revet) ca 150 gram
2 ss tomatpuré
1 boks hakkede tomater (400 gram)
Ca 200 g ferdig kokte grønne eller røde linser i lake
200 g kjøttdeig
1 ts oregano
1 ts basilikum
1 ts paprikapulver
Salt og pepper
Finn frem en kjele til spagetti og kok opp vann.
Hakk løk og hvitløk og stek på medium varme til den er blank. Skjær sopp i små biter og ha i sammen med løken.
Når vannet til spagettien koker: Ha i spagetti og kok etter anvisning på pakken (ca 8-10 minutter).
Tilbake til stekepanna: Rasp gulrot og ha i. La alt steke noen minutter før du har i tomatpure, kokosmelk, hakkede tomater og linser.
Ha så i krydderet og rør rundt. La alt småputre i 10 minutter. Håper det smaker!
Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.
KUN NÅ! Her kan du bli med oss inn i medlemsportalen vår, Barnematfabrikken superstart. Dette er for deg som vil ha enda mer kunnskap, inspirasjon og oppfølging av oss når du skal i gang med fast føde til babyen din.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Få daglig inspirasjon fra Bare Bra Barnemat på Instagram her.
Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!