De ulike matvarene er kilder til ulike næringsstoffer, og det er en av hovedgrunnene til at variasjon i kosten er viktig. De aller minste er ekstra sårbare fordi utviklingen skjer i et enormt tempo den første tiden. Små kropper har små mager som raskt fylles, og det lille de spiser må være næringsrikt for at de skal få i seg det de trenger for å bygge en sterk og frisk kropp. I tillegg er det viktig å eksponeres for ulike smaker og konsistenser.
Hvis man får til variasjon i kostholdet er det også enklere å få dekket både næringsstoffbehovet, ulike smaker og konsistenser.
Vanlige utfordringer
Det er lett å si at man skal spise variert, men hvordan er det egentlig å gjennomføre det i praksis? Mange av oss møter på de samme utfordringene. Det kan være mangel på inspirasjon, det faktum at mange av oss er vanedyr og spiser mye av det samme, eller at barna kan være i en mer kresen fase eller rett og slett ikke vil ha det vi serverer.
Inspirasjon i matveien
Det er mange ulike måter å bli inspirert på, men det må som regel komme fra et sted. Det kan være venner og bekjente som serverer eller forteller om hva de lager, en inspirerende konto på sosiale medier eller en ny kokebok. Uansett kan det være nyttig med litt påfyll og nye tips innimellom.
Vaner
Det kan være vanskelig å endre vaner, og nøkkelen til å endre en vane er motivasjon. Og motivasjonen må komme fra deg, og du må kjenne at det er en god grunn til at du skal endre vanene dine. En god grunn kan blant annet være kunnskap om hvordan valgene dine påvirker deg, eller når man får små barn. Da finner man ofte en helt annen motivasjon til å gjøre endringer i kostholdet. Vi vil jo alle det beste for barna våre <3
Våre norske vaner
I Norge spiser vi for eksempel mye korn: vi anbefaler grøt som den første babymaten, vi sender med barna våre matpakker med brødskiver, vi spiser gjerne middag som inkluderer pizzabunn, pasta, tortillaer eller godt brød ved siden av. Vi spiser også gjerne brødskiver både til frokost, lunsj og kvelds. Det kan bli mye, og litt ensidig.
Barn spiser mye brød og det utgjør en stor andel av det totale kostholdet. En landsomfattende undersøkelse av kostholdet til spedbarn og små barn (spedkost 3) viser at de aller fleste norske ettåringer får brød (98%), og det gjennomsnittlige inntaket hos 2 åringer er ca tre skiver daglig.
Her får du noen konkrete tips til å sørge for variasjon i inntaket av korn:
- Lag grøt på ulike kornsorter: havre, hirse, byggryn, quinoa, emmer, spelt
- Veksle mellom å bruke ulike fettkilder i grøten: hampfrø, kvernede nøtter, olivenolje, smør og kokosolje er gode alternativer
- Varier mellom ulike typer frukt og bær som røres inn i grøten. Dette er også gode kilder til vitamin C som øker opptaket av jern fra kornet. Bringebær, solbær, blåbær, bjørnebær, kiwi, appelsin, pære eller eplemos er gode alternativer.
- Bruk krydder i grøten: kanel, vanilje eller kardemomme, men du kan gjerne bruke litt mer utradisjonelle krydder som tørket timian eller gurkemeie
- Bruk ulike pålegg på brødskiva: ost, kjøttpålegg av god kvalitet, fiskepålegg, avokado, hummus, pesto eller nøttesmør
Husk på dette: selv om vi syntes det er rart med havregrøt med timian, har ikke barnet vårt det samme preferansene som oss. De er vi som lærer bort «hva som passer» sammen, så når babyene våre er små kan vi tillate oss å være litt mer utradisjonelle i sammensetningene, nettopp for å skape god variasjon og fylle på med mat med gode næringsstoffer. Tørket timian er for eksempel en veldig god kilde til jern!
Vi har også skrevet en egen post om inntak av korn som du finner her.
Når barna våre ikke vil ha det vi serverer
Det nytter lite å være flink til å servere variert mat dersom barna våre ikke vil spise det. Her har vi skrevet mer om de ulike smaksfasene, og at mange barn kommer i den neofobiske fasen når de blir 1,5 – 2 år. Da vil de naturlig bli mer skeptisk til ny mat, men kanskje også til mat de har likt tidligere.
For å prøve å stimulere barna våre til å både velge og spise variert mat er det lurt å starte tidlig. Faktisk kan man påvirke barnas preferanser allerede i fosterlivet ettersom fostervannet tar smak av mors kosthold. Forskning viser at barn av mødre som har spist mye gulrøtter i svangerskapet, har større aksept og preferanser for gulrøtter når de starter med fast føde.
Gi variasjon allerede fra barna starter med fast føde. Dette kan være med på å forebygge kresenhet.
Ulike smaker
Grønnsaker inneholder bitterstoffer som barn naturlig er mer skeptiske mot. Det som er giftig i naturen er nemlig ofte bittert, så det er en naturlig forklaring på det. Derfor kan de trenge mer tid for å venne seg til disse smakene. Det kan faktisk være lik at barna trenger så mange som 10 – 20 ganger før de eventuelt aksepterer en ny smak – det er mange, så vær tålmodig og ikke gi opp!
Bær kan være syrlige, også en smak som barna kan trenge mer tid på å utforske og venne seg til.
Konsistens er også viktig
Det er ikke bare viktig med variasjon mellom ulike næringsstoffer og smaker. Det er også viktig med variasjon i konsistenser. Hvis du starter med fast føde før 6 måneder skal maten være finmost. Men allerede fra 6 måneder kan barnet få biter, og grovere konsistenser.
Fiber, proteiner og fett har alle ulike konsistenser, og det er spesielt viktig for barnet å øve seg på de som gir litt mer motstand. Dette trener nemlig kjevemusklene som videre er viktig for utvikling av språket.
Grønnsaker, frukter og belgvekster er rike på fiber og kjøtt og fisk er eksempler på matvarer som har litt substans og som er rikt på protein.
Når barna blir større og kan spise rå grønnsaker: sett frem et fat med oppkuttet frukt og grønt og se hva som skjer når de kan forsyne seg selv. Ofte forsvinner mer enn du tror!
Inkluder hele familien
Utfordre deg selv og familien ved å kjøpe en ny matvare en gang i uken for eksempel. Det kan være en ny kornsort til grøt, en ny frukt til å ha i havregrøten eller en ny type fisk å servere til middag. Hvis du har eldre barn kan de få være med å velge.
Varier gjerne mellom hvordan du tilbereder og serverer en matvare: den kan være kokt, stekt, skrelt, ovnsbakt, most, raspet, rå eller dampet.
Lag den i en ny fasong, hvis du har kreativiteten og tiden.
Spis det samme selv og unngå å presse barna. De gjør som vi gjør og ikke alltid som vi sier.
La barna delta i matlagingen og leke med maten, eller bruke sansene for å bli trygg på den og bli kjent med den. Det øker sjansen for at de har lyst til å smake på den! En kjøkkenhjelper kan være en super bursdagsgave til barn som begynner å få litt interesse for matlaging.
Viktig å huske på om restriksjoner i kostholdet
Dersom man, uansett grunn, kutter ut en eller flere matvaregrupper fra kosten er det viktig at man sørger for å få dekket næringsstoffene disse matvarene er gode kilder til, fra andre steder. Enten fra matvarer, eller tilskudd.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1351272/