Ønsker du å ha hjemmelaget fermentert surkål til jul? Da er det på tide å lage den nå! Her skal vi vise deg hvordan du gjør det.
Fermentert surkål er kjent for sine helsefordeler ved at den tilfører nyttige bakterier og organiske syrer til tarmen og fordøyelsen vår.
Det er mulig å kjøpe kål ferdig, men det er også relativt enkelt å lage den selv.
Hvis du ønsker en kål med de gode bakteriene, må du passe på å kjøpe en som er rå og ikke pasteurisert,
Oppskrift
Passer fra 10 måneder
Gir 1 – 2 store glass (avhengig av størrelsen på kålhodet)
Allergener: ingen
Ingredienser
- 1 kålhode
- 5 gulrøtter
- 1 ss gurkemeie
- 3-4 cm ingefær
- 1 ss mineralsalt/havsalt (uten antiklumpemidler)
Alternativ med mer «julesmak»
- 1 kålhode
- 1 ss karve
- 1 ss mineralsalt/havsalt (uten antiklumpemidler)
Slik gjør du
Begynn med kålen. Ta av noen blader av kålen som du lar være hele, disse skal spares til slutt.
Del kålen i fire på langs. Først i to, så deler du hver halvpart i to.
Bruk en kniv og skjær vekk stilken som er lett tilgjengelig når du har delt kålen på denne måten.
Du kan kutte kålen på litt ulike måter, gjør det du synes er enklest. Du kan bruke en vanlig kniv, en kjøkkenmaskin eller et rivjern.
Selv foretrekker vi kjøkkenmaskin siden det gjør prosessen enkel og grei, og det går ganske kjapt.
Når du har kuttet kålen har du den over i en stor bolle og strør over 1 ss salt.
Bland saltet lett inn og la dette stå i 10-15 minutter (du kan også begynne å kna med en gang).
Bruk hendene og kna og klem kålen til den slipper væsken. Ca 10-15 minutter, men det kommer litt an på kålen. Når du kan klemme væske ut av kålen er den fin.
Skrell gulrøttene og riv dem på det rivjern.
Bland dem inn i kålen etter at kålen er ferdig knadd.
Skrell og riv ingefær på den fineste delen av rivjernet. Du kan også finhakke ingefæren, dette er smak og behag. Bland den inn i kålen, og bland kål, gulrøtter og ingefær godt sammen.
Strø over 1 ss gurkemeie. Nå kan du godt blande inn gurkemeien med en skje, siden den setter mye farge på hendene.
Slik fermenterer du det:
Ha kålen over i et stort glass og dytt kålen godt sammen og nedover med knyttneven.
Legg kålbladet du har spart på på toppen og dekk kålen som er revet med dette. Sett et drikkeglass som du fyller med vann oppi glasset med kål, som en vekt. Da holder du kålen nede og under væsken. Dekk beholderen med klede og en strikk.
La dette stå i romtemperatur/på kjøkkenbenken i ca 3-5 dager. Når kålen har sluttet å boble er den klar.
Slik lagrer du fermentert kål
Når kålen er ferdig fermentert kan du ha den over i gamle syltetøyglass eller andre glassbeholdere med tett lokk.
La gjerne kålen stå noen måneder før du spiser den, den blir bare bedre med litt modning.
Lagre den ferdig kålen i kjøleskap, kjølerom eller kjølig kjeller.
Slik kan du bruke fermentert kål
Ha en spiseskje fermentert surkål til brødmaten, til middagen eller som tilbehør til annen mat.
Når kan du gi det til barn?
Barn fra ca 6-7 måneder kan smake 1/4 teskje med saften av fermentert kål til måltider. Dette kan bidra til å fordøye maten, men også styrke fordøyelsen siden dette er en helt naturlig måte å tilføre nyttige bakterier på.
Du kan begynne å gi små biter av fermentert kål fra 10 måneder.
Ønsker du å prøve deg på andre fermenteringsprosjekter, kan du se denne oppskriften på din egen hjemmelagde yoghurt.
Har du lyst på enkle og smakfulle julegodt oppskrift som passer for hele familien? Det finner du i boken vår «julegodt».
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.