Eplekraut - verdens beste fermenterte kål

Eplekraut – verdens beste fermenterte kål

Denne fermenterte eplekrauten er mange barns favoritt, fordi eple tilfører litt sødme til den ellers syrlige kålen.

Du kan gi små smaksprøver av saften fra surkålen ved 6 – 7 måneder, og fermentert kål fra ca 10 måneder.

Her finner du oppskrift på fermentert kål med mango som også smaker nydelig.

Oppskrift

Passer fra 10 måneder

Gir et stort glass med fermentert eplekraut

Allergener: ingen

Ingredienser

1 kålhode
2 epler
5 fedd hvitløk
1 ss mineralsalt

Slik gjør du

Du kan også rive kålen på et rivjern, da får du en ganske finkuttet kål. Du kan også helt enkelt kutte opp kålen med en kniv i så store biter du ønsker.

Når du har kuttet kålen har du den over i en stor bolle og strør over 1 ss salt. Bland saltet lett inn og la dette stå i 10-15 minutter (du kan også begynne å kna med en gang).

Bruk hendene og kna og klem kålen til den slipper væsken. Ca 10-15 minutter, men det kommer litt an på kålen. Når du kan klemme væske ut av kålen er den ferdig.

I tillegg til et kålhode, river du 2 epler, og har i etter at du er ferdig med å kna kålen til den slipper væsken.

Skrell og riv 5 hvitløkfedd og bland hvitløk, epler og kål godt sammen. Hvitløken kan du rive på den fineste delen av rivjernet. Dette er mye enklere enn å bruke hvitløkpresse.

Slik fermenterer du kålen

Ha kålen over i en egnet beholder. En av mine favoritter er glass fra ikea, som rommer mye og er enkelt i bruk. Du kan også bruke fermenteringskrukker eller norgesglass. Ha kålen over i glasset og dytt kålen godt sammen med knyttneven.

Legg over kålbladet du har spart på og dekk kålen med dette. Sett oppi et glass som du fyller med vann som vekt. Dekk beholderen med klede og en strikk. Blir det ikke nok væske til å dekke, kan du etterfylle med litt vann.

La dette stå i romtemperatur i ca 3-5 dager. Når kålen har sluttet å boble er den klar.

Slik lagrer du fermentert kål

Når kålen er ferdig fermentert kan du ha den over i gamle syltetøyglass eller andre glassbeholdere med tett lokk. La gjerne kålen stå noen måneder før du spiser den, den blir bare bedre med litt modning. Lagre den ferdig kålen i kjøleskap, kjølerom eller kjølig kjeller.

Slik serverer du fermentert kål

Bruk kålen inntil middager, og brødmåltider. Gjør det som en vane å tilby barna litt fermentert kål ved siden av den andre maten. Blir de vant med denne smaken allerede fra de er små, vil ha mye lavere terskel for å akseptere smaken resten av livet.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

17 kommentarer
Probiotika til baby? Er det trygt og når kan det gis? sier 5. april 2018

[…] finner du oppskrift på eplekraut og hjemmelaget yoghurt  som er matvarer fulle av gode […]

Svare
Kamilla sier 22. april 2018

Hei 🙂 Vi prøvde å lage denne, og var først skeptiske til smaken. MEN den er jo supergod i taco og til pølser, og sammen med mye annet mat. Nam! Takk for oppskrift!

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 30. april 2018

    Å så godt å høre!:) Samme her, tok litt tid her og men nå er det en av favorittene til lille M 🙂

    Svare
Fermentering i båt – Vagabond sier 18. mai 2018

[…] Vi lagde eplekraut og tok utgangspunkt i oppskriften til Bare bra barnemat. […]

Svare
Katarina sier 23. september 2018

Hei, har akkurat laget eplekraut for første gang. Trenger jeg å flytte væske i den nye glass hvor det oppbevares videre? Eller bare kål, eple, hvittløk?

Svare
Tarmstyrkende babymat - det jeg skulle ønske jeg visste sier 15. januar 2019

[…] Fermentert mat som kål. Oppskriften finner du her. […]

Svare
Karen sier 10. februar 2019

Kan fermentert mat gis fra 6mnd eller er det noe man bør vente litt med? 🙂 Håper dere har en hyggelig morsdag idag! 🙂

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 27. mars 2019

    Hei! Du kan starte med noe fermentert mat fra 6 måneder 🙂 Meierprodukter blant annet bør du vente med til 10 måneder..

    Svare
Lisbeth sier 10. november 2020

Ca hvor mye kål bruker man? Den varierer jo mye i størrelse.

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 26. november 2020

    Hei Lisbeth, det er sant:) Det er ikke så nøye men om det er et veldig lite kålhode, kan du eventuelt ta mindre hvitløk f.eks 🙂

    Svare
Malin Semmingsen sier 14. mars 2021

Hei. Jeg lurer på det samme som Katarina: skal væsken også over i norgesglasset?

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 15. mars 2021

    Heisann, ja den skal med:)

    Svare
Elin sier 23. mars 2022

Hei, har en gutt på snart 10 måneder og vil gjerne begynne å gi han litt fermentert kål. Men lurer på: hvor mye bør/kan jeg gi per dag?

Svare
Celine Moen sier 26. april 2022

Min boblet ikke. Hva gjorde jeg feil? Og kan den spises?

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 1. mai 2022

    Hei Celine! Det er vanskelig å si herfra akkurat hva som eventuelt har gått galt. Men, den må ikke boble, men her må man rett og slett bare bruke sansene for å vurdere den. Den skal lukte friskt og syrlig. Kålen bør ligge under væske, og det skal ikke være noe synlig muggdannelse. Har du smakt på den? Smaken skal også være syrlig. Hilsen Thea BBB

    Svare
Tale sier 20. juli 2024

Hei,
Kan/skal man skylle vekk saltet?

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 25. juli 2024

    Hei! Nei, saltet må være med i kålen da dette er viktig både for at fermenteringen skal skje og for å konservere produktet. Mengdene blir ikke så store per lille bit av kål man spiser.

    Du kan prøve å skylle kålen i et dørslag før du serverer den hvis du syntes den er for salt – men da forsvinner også en del av de gode bakteriene, enzymene og organiske syrene som finnes i saften i kålen.

    Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.