Sylting og fermentering er ikke det samme, men når vi fermenterer agurker kaller vi det likevel ofte for sylteagurker. Sylting innebærer å tilsette eddik og sukker til produktet for å forlenge holdbarheten. Fermentering en levende prosess der grønnsakene blir syrlig, og får lang holdbarhet ved hjelp av salt og de gunstige melkesyrebakteriene og gjær som finnes naturlig på grønnsakene.
Fermentering er en gammel måte å konservere matvarer på. Når agurker står og godgjør seg i saltvannslake på kjøkkenbenken noen dager fermenteres altså agurkene. Fordelene med å lage egne sammelinget med å kjøpe er at du slipper tilsatt sukker og unødvendige tilsetningsstoffer. I tillegg er hjemmelagde sylteagurker proppfulle av probiotiske bakterier som er fantastisk for tarmbakteriene våre og det finnes ikke i kjøpevarianten. Sylteagurk er enkelt å lage men tar litt tid siden de trenger noen dager på benken.
Oppskrift
Passer fra 10 måneder
Allergener: sennepsfrø
Ingredienser
15 miniagurker
1-2 ss sennepsfrø
Uraffinert mineralsalt
Sånn gjør du
Lag først saltvann ved å koke opp 1 liter vann og tilsette 2 ss salt. Avkjøl saltvannet. Dette kan oppbevares på en krukke i kjøleskapet så har om du vil lage mer eller fermentere andre godsaker.
Skyll agurkene og fyll en glasskrukke med agurker. Kutter du av tuppen på agurken skal det gjøre at den blir litt sprøere. Hell avkjølt saltvann over til du dekker agurkene, tilsett sennepsfrø.
Du kan bruke et kålblad på toppen så agurkene holder seg under vannet. Legg et klede over med strikk rundt og oppbevar på kjøkkenbenken i 2-5 dager.
Sett på lokk og oppbevar i kjøleskap. Du kan fermentere andre grønnsaker også, her finner du oppskriften på hjemmelaget surkål og eplekraut.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.