Har du hørt om kraft? Det lager man av bein, brusk og skinn fra fisk, kylling, storfe eller andre dyr. Det er en super måte å utnytte flere deler av dyret på, og det blir en skikkelig næringsbombe. I tillegg gir det nydelig smak, og danker ut etterligningen «buljong». Du kan enkelt lage det selv, eller kjøpe ferdig kraft.
Kan man gi kraft til baby?
Du kan trygt servere kraft til babyen din fra 6 måneder. I sin naturlig form er det rett og slett bare kokt og trukket lenge med vann. Du kan blande inn litt kraft i babygrøten, grønnsaksmosen eller middagsrettene.
Hvordan brukes det?
Vi anbefaler å bruke kraft som smakstilsetning i retter som supper, sauser og gryter. Du kan bruke dette til middagsrettene til hele familien fremfor buljong som ofte inneholder mye salt, sukker, gjærekstraker og aromaer – og lite av den originale råvaren.
Hvorfor er det nyttig?
Kraft inneholder i motsetning til buljong masse protein, fettsyrer og mineraler. Ved å koke opp og deretter la det trekke lenge vil mer og mer av næringsstoffene som finnes i bein, brusk og skinn bli trukket ut. Det er spesielt rikt på proteinet kollagen som det finnes mye av i bein, brusk, sener og skinn.
Næringsinnholdet i kraften vil variere, avhengig av råvaren og hvor lenge kraften er trukket. Noen koker også beinkraft med rotgrønnsaker for å gi kraften mer smak. Vi anbefaler å velge ferdigkjøpt eller lage kraft fra økologiske dyr, da får du best kvalitet.
Kraft kan også fungere som en fordøyelseshjelper for små babymager (også for voksne mamma- og pappamager) på grunn av det høye fettinnholdet og fordi det er så lettfordøyelig.
Hvordan lage kraft selv?
Du kan kjøpe kraftbein på utvalgte butikker med ferskvaredisk. Noen leverandører selger også ferdig vakumpakket kraft-skrog fra kylling, for eksempel fra Holte Gård. Dette får du tak i på utvalgte Menybutikker.
Dyrket.no har som regel et utvalg av kraftbein fra økologisk dyrehold.
Du kan også kjøpe en hel kylling som du parterer og koker kraft på alt annet bortsett fra muskelkjøttet.
Hvis du kjenner en jeger kan du få bein fra viltkjøtt. Pass bare på at det ikke er skutt med blyammunisjon ettersom man skal være forsiktig med det til små barn.
Hvis du kjøper en hel fisk som du sløyer selv eller reker som du skreller kan du koke kraft på avfallet herfra. Det lukter ganske stramt, men gir nydelig smak!
Slik gjør du for å lage hjemmelaget kraft i sin enkleste form:
Legg kraftbein / fiskeavskjær / kyllingskrog i en stor kjele og fyll opp med vann så det dekker.
Hvis du vil ha smak på kraften kan du tilsette løk, gulrot, sellerirot eller urter som for eksempel løpstikke.
Kok opp og la det små koke i 20 minutter. Skru deretter ned varmen, sett på et lokk og la det putre lenge, gjerne i 12 timer. Gjør det på en søndag når du er hjemme, eller la det stå over natten hvis du stoler på komfyren din. Da får du trukket ut masse av næringen fra det som ellers ville vært avfall.
Sil deretter av kraften og fordel den gjerne på små glass som du kan fryse ned. Da kan du enkelt ta opp porsjoner når du trenger det. Husk å skrive på hva det er og dato. Det er holdbart ca 3 – 6 mnd i fryser.
Hvordan bruke kraft?
Til babyer kan du som nevnt over røre inn litt i babygrøt, grønnsaksmos eller middagsretter. Her er noen av våre andre favoritt-måter å bruke kraft på:
- Koke grønnsaker i kraft fremfor vann
- Koke ris eller quinoa i kraft
- Tilsette et glass i supper
- Bruke det som base for sauser
- Ha det i bolognese saus
- Bruke det i gryter
Hvis du vil prøve deg på en nærende suppe med kraft kan vi anbefale å tilsette det i tomatsuppe eller i denne ragúoppskriften.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
Fallon, Sally., M. & Daniel, Kaayla, T. (2017). Nourishing broth: An Old-Fashioned Remedy for the Modern World. New York:Grand Central Life and Style.
Daniel, Kaayla, T. (2003). https://www.westonaprice.org/health-topics/why-broth-is-beautiful-essential-roles-for-proline-glycine-and-gelatin/