Legg igjen en kommentar:
17 kommentarer
Hei:)
Mini her er veldig begeistret for aprikosmos, og vi bruker den daglig i grøten. Mitt spørsmål er som følger; det er jo ganske store mengder med naturlig sukker i aprikosen – vil det være skadelig å servere en terning aprikos hver dag? Han er bare 7mnd gammel. Prøvd å lese litt rundt det, men har ikke klart å finne noen gode kilder
På forhånd – takk for svar, og takk for at du gjør mammarollen enklere gjennom å dele gode oppskrifter og viktig informasjon
Hei Ida! Det er naturlig sukker i det, men det er ikke så stort problem, men det kan være greit å veksle litt, men mer med tanke på ulike smaker og at tørket frukt inneholder en del muggsoppgifter. Tilsett gjerne litt frisk frukt og bær og bruk flere ulike kilder til jern som eggeplomme og sesamfrø Hilsen Thea BBB
Hei! Jeg har lurt veldig på dette med svoveldioksid: er det noe bedre med muggsopp i økologiske aprikoser? Man dreper kanskje muggsoppen når man koker aprikosene? Betyr det at man uansett ikke burde spise tørkede aprikoser som ikke er kokt?
Hei! Takk for spørsmålet ditt! De aller fleste tørkede frukter inneholder muggsopp ja – så man skal begrense mengden man spiser. Når det gjelder rosiner, som har en særskilt anbefaling ang mengde pga muggsoppgifter skilles det ikke mellom økologiske og ikke-økologiske, men de er heller ikke tilsatt svoveldioksid. Jeg tror ikke muggsoppgifter alltid brytes ned ved koking. Vi har heller ingen generell anbefaling om at man bør koke de på grunn av dette, det er mer for å gjøre de mykere før man eventuelt moser de. Hilsen Thea BBB
SvareHei! Jeg skal lage aprikosmos for første gang til baby på fire mnd. Så lurer jeg på om aprikosene skal kokes etter de har lagt i vann? Det står det ikke noe om i din oppskrift, men ser det andre plasser på nett, så ble usikker. Koker næringsstoffene ut av aprikosene kanskje?
SvareHei! Det viktigste er å bløtlegge ikke-økologiske aprikoser for å fjerne svoveldioksid. Deretter skyller du de. Man må ikke koke hverken ikke-økologiske eller økologiske aprikoser, men for å lage mos er det _enklere_ å mose de hvis de er bløtlagt eller kokt. Hvis ikke er de veldig seige og det blir tungt for kjøkkenmaskinen og lage mos av de. Jeg pleier å kun bløtlegge og ikke koke, for da bevarer man mer av næringsstoffene ja. Hilsen Thea BBB
SvareHei! Hvorfor kan ikke baby på 4 mnd spise aprikosmos men de på 6 mnd? Hvilke kilder til jern vel gis når jeg nå skal gi spaksprøver da jeg tydeligvis ikke kan gi aprikos?
SvareHei, de kan spise det – anbefalingen fra 6 måneders er ut i fra Helsedirektoratets anbefaling om at man generelt skal starte med fast føde ved 6 mnd (men man kan tidligst starte ved 4 mnd). Du altså fint gi babyen din aprikosmos fra 4 mnd, den skal bare være helt finmost.
SvareSjekk også ut den gratis babymatguiden vår for flere tips til smaksprøver når du skal i gang med fast føde: barebrabarnemat.no/babymatguide
SvareHei, jeg ble litt usikker her, økologiske aprikoser: kan man bare mose som dem er? Eller MÅ dem enten bløtlegges eller kokes?
Hei! Du kan bare mose de med en gang hvis du får til det – men det er vanskeligere å få en jevn mos uten å bløtlegge de eller koke de. Da blir de gjerne litt finhakket og ikke helt most – det passer kanskje best for litt eldre barn. Bløtlegging eller koking av økologiske aprikoser/aprikoser uten tilsetningsstoffer er altså for å gjøre det enklere å mose og passer beste for de minste, fra 4 mnd
Hei!
Må aprikosene være tørkede, eller kan man lage aprikosmos av brune aprikoser som ikker er tørket også?
Mari
SvareDu kan lage aprikosmos fra ferske aprikoser også ja
Hei! Litt random plass å legge inn denne kommentaren, men fant ikke oppskriften på sidene deres her. Har lyst å lage bursdagskake til 2-åringen fra oppskriftsheftet for bursdag. Her står det 200 g økologiske aprikoser. Mener dere da ferske, eller tørkede? Og hvis tørkede – må de bløtlegges først?
SvareHei Lisa! Da skal du bruke tørkede aprikoser ja. Nei, de skal ikke bløtlegges først – du kan bare kjøre de i en kjeøkkenmaskin, men hvis de er veldig tørre kan det være nyttig å bløtlegge de litt først, men da vil du også få litt mer væske i oppskriften såp klem eventuelt ut så mye vann du klarer Håper det smaker!