Snu det negative med noe positivt, Er det egentlig noe positivt med den situasjonen vi er i? Jeg vil si ja. Her er 5 tips til hvordan du kan utnytte tiden og snu hele situasjonen til noe positivt for deg og resten av familien din.
Vi er alle i ulike situasjoner. Her hos oss er vi hjemme alle sammen og vi går turer i skogen bak huset, tar med oss god mat og tenner bål. Ellers er vi inne, og jeg har hjemmekontor mens 4 åringen har teselskap og et spørsmål til meg hvert 5. Minutt.
Kanskje har du ikke tilgang til hage eller et nærområde der du kan bevege deg fritt uten at du må ta buss eller annen transport. Kanskje jobber du og samboeren din i et yrke hvor dere er i full jobb nå og det er mer travelt enn noen gang. Kanskje hodet ditt koker fordi du blir koko av å være hjemme med barna og du allerede savner barnehagen eller skolen. Uansett hvilke situasjon du er i håper jeg du kan ta med deg noe fra disse tipsene og snu denne tiden til noe positivt for deg selv og resten av familien din.
Vi har samlet våre beste tips sammen med tipsene fra dere som følger her. Vi spurte dere nemlig på instagram hva dere brukte tiden på i disse dager og vi fikk så mange fine svar. Vi får ikke gjort så mye med situasjonen vi akkurat nå men vi kan snu tankene våre til å fokusere på det som er positivt for oss og barna våre.
1. Lag mat med barna
I en hektisk hverdag tar vi oss ofte ikke tid til å lage mat sammen med barna. Du kommer hjem fra jobb, alle er sultne og du vil bare få unna maten så alle kan få spist raskest mulig. Er du som meg er du i samme situasjon hvertfall en gang i uken.
Utnytt muligheten dere har nå og ta barna med i matlagingen. Nå har dere tiden til å lage noe godt sammen, enten det er middag, noe godt til dessert eller begge deler.
4 åringen elsker å få velge hva vi skal spise til middag. Hun velger nesten alltid surdeigspannekaker og vil gjerne ha fruktsalat til dessert. Å lage mat sammen er utrolig fin læring for barna, også de minste. Barn som får være med i matlagingen blir kjent med ulike råvarer og så er det også større sannsynlighet for at de spiser middagen sin når de har vært med og laget det selv.
Slipp barna til, også de minste. Det gir de mestringsfølelse på kjøkkenet og lysten til å lage og spise maten hjemme blir større. Det er vår oppgave å bygge opp motivasjonen og lysten til barna våre gjennom å inspirere og motivere de gjennom det de synes er gøy.
Tortillapizza finner du oppskrift på her.
Oppgave til barna: Velge eget fyll, skjære opp og legge på pizzaen
Enkle bananlapper finner du oppskrift på her.
Oppgave til barna: mose bananer med en gaffel eller rene hender
2. Frisk luft for store og små
Noe av det jeg husker tilbake på fra barndommen med skrekk og gru var turer i skog og mark. Lange våre turer, og guri som jeg var lei. Jeg har bestemt meg for at alt vi gjør ute skal være gøy og at turene skal være korte, fordi jeg ikke vil at datteren min skal få de samme assosiasjonene til det å være ute i skog og mark som jeg har hatt.
Vi er så heldige at vi har naturen i nærheten og tok oss en tur ut i går. Vi tente bål og lekte gjemsel i skogen. Hun koste seg så mye at hun snakket om det resten av dagen.
Tilpass turene etter alderen på barnet, gå tur på barnets premisser. Ta med god mat og drikke og nyt alt naturen har å by på.
Her er forslagene våre til mat du kan ha med på tur
Det er mer enn bare pølser som egner seg på grillen, ta med hjemmelagde fiskekaker eller turmuffins. Pinnebrød er også morsomt for barna å grille.
Oppskrift på fiskekaker finner du her.
Oppskrift på deilige matmuffins finner du her.
Oppskriften på pinnebrød finner du her.
3. Lese bøker
Vi pleier ofte å dra på lesestund på biblioteket, men nå er alt avlyst og vi må finne på ting hjemme. Hva er vel ikke koseligere enn å lage sin egen lille lesestund hjemme? Lesing er fantastisk for barn i alle aldre og jeg vil påstå at det gir en helt annen kreativitet og læring enn det skjermen kan gi.
Det siste året har det skjedd mye nytt og den største endringen er at hun skal bli storesøster, men jeg har stadig fått spørsmål om hvorfor pappaen hennes ikke kan være pappaen til babyen. Da er det fantastisk å finne bøker å lese om situasjonen, det hjelper barn å forstå og sette ting i sammenheng.
4. Rydding, vasking, organisering i skuffer og skap med barna
Har dere (for) mye leker og klær hjemme? Jeg har benyttet muligheten til å rydde i barneklær, spesielt nå som det kommer en liten til. Hva er for lite og hva kommer vi ikke til å bruke igjen. Hva kan vi gi bort og hva bør vi beholde?
Det samme med leker. Det flyter over av leker selv om jeg kan telle på en hånd hvor mange leker jeg har kjøpt på disse 4 årene. Hvor alt kommer fra vet jeg ikke. Besteforeldre, tanter, onkler, julegaver og bursdagsgaver.
Ta med barna sånn at de får være med å velge hvilke leker de skal gi videre. Her vil hun helst beholde alt selv, så det ender med at hun kan avse en leke (ikke akkurat det jeg hadde tenkt) men jeg tar en pose med leker jeg vet hun sjelden eller aldri leker med, legger den vekk en stund og savner hun den ikke gir jeg det etter hvert videre.
5. Pusle sammen i hagen
Rydd i garasjen, og finn frem utelekene tidligere i år. Hvis dere har trampoline, hva med å sette den opp litt tidligere i år så barna kan sprette fra seg ute?
Andre tips fra dere er å lage digitalt fotoalbum, rydde og selge ting på Finn.no, sove ut (for de som har muligheten til det) og sist men ikke minst synes jeg det er viktig å få frem at vi er viktige rollemodeller.
Vi er viktige rollemodeller
Barna merker når vi er urolige, engstelige og de hører hva vi prater om. I går fikk jeg også et spørsmål om jeg var bekymret for viruset siden jeg er gravid.
Svaret er nei. Jeg er ikke bekymret og jeg ønsker heller ikke å være det.
Jeg ønsker generelt ikke å leve i frykt, men jeg tar, som de fleste andre, mine forhåndsregler og følger reglene til FHI. Jeg tror også barnet i magen (i tillegg til datteren min) påvirkes av hvordan jeg har det, hva jeg fokuserer på og hvordan jeg lever og tenker. Derfor er det viktig for meg at jeg er bevisst på hvor jeg legger energien og tankene og selv om jeg følger med leser jeg f.eks ikke nyheter flere ganger om dagen.
Prøv å nyt tiden og ta vare på hverandre.
Har du flere tips? Del gjerne med oss i kommentarfeltet!
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.