Langtidshevet grovbrød med gjær eller surdeig - passer fra 6 måneder
Enkelt langtidshevet grovbrød - som kan gis fra 6 måneder

Langtidshevet grovbrød med gjær eller surdeig – passer fra 6 måneder

Hjemmebakt langtidshevet brød er enklere enn du tror. Når du baker brødet selv kan du enkelt velge hva du ønsker å ha i brødet, du kan berike det med ekstra frø og korn, og du kan langtidsheve det for  å gjøre det enklere for de små magene å fordøye.

Dette brødet kan bakes med gjær eller surdeig.

grovbrød - fra 6 måneder

Oppskrift

Passer fra 6 måneder

Gir 2 brød i former på ca 26 x 10 x 6,5 cm

Allergener: gluten, sesamfrø

Ingredienser

  • 1/2 dl hele linfrø
  • 1/2 dl sesamfrø med skall
  • 1/2 dl solsikkefrø
  • 1 dl sammalt grovt rugmel
  • 7 dl sammalt grovt hvetemel
  • 6 dl siktet hvetemel
  • 3 ss surdeigsstarter eller 2-3 ts tørrgjær
  • 8 dl vann

Slik gjør du

Kveld: 

Ha 8 dl kaldt vann i en bolle og ha i surdeigsstarter eller gjær og rør litt. Hvis du skal servere brødene til de aller minste (fra 6 mnd) er det lurt å kverne solsikkefrøene til mel, med en kjøkkenmaskin.

Ha i frøene og det grove melet. Bland alt godt. Ha i siktet mel og rør til alt er godt blandet. Det kan være du må kna litt med hånden på slutten av prosessen. Bland med en sleiv eller elt oppi bollen til alt melet er blandet inn i deigen. Skrap ned mel og deig fra kantene av bollen og dekk med pose, lokk eller beeswrap.

Morgen: 

Smør to brødformer og fordel (hell) deigen i de to formene. Dekk formene igjen for etterheving. Etterhev i 2-3 timer.

Stek brødene nederst i ovnen på 200 grader over- og undervarme i ca 1 time. Se an din ovn ift til tiden. Det kan være nok med 50-55 minutter.

La brødene avkjøles på rist. Om du ønsker mykere skorpe kan du pakke inn brødene i kjøkkenhåndklær når de er lunkne.

Servér med jordbærbærsyltetøy, kokt egg, makrell i tomat eller annet godt pålegg.

grovbrød - fra 6 måneder

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

16 kommentarer
Aina sier 21. april 2021

Kan jeg ha deigen i kjøleskap til i morgen tidli? Satt den til heving kl.10 i dag, men det gikk litt fort i svingene så jeg glemte tiden den skal etterheve🙈 Eller bør jeg lage ny?

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 3. mai 2021

    Hei, du kan bare sette den i kjøleskapet om du glemmer 🙂 Jeg har gjort det et par ganger og det har gått fint.

    Svare
MARINA sier 19. august 2021

Hei Stine ! Kan jeg bruke mindre gjær i denne oppskriften ? Evt.hvor mye ? Takk !

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 8. januar 2022

    Du kan bruke 1 ts gjær og la de heve i ca 10 – 12 timer. Hilsen Thea BBB

    Svare
MARINA sier 21. september 2021

Hei ! Jeg vil at deigen står og heves i 12-14 timer. Hvor mye gjær kan jeg bruke ? Takk.

Svare
Maria sier 17. juli 2022

Hei,

Jeg leste et sted at solsikkefrø er en av de vanligste matvarene barn setter i halsen, er det trygt i disse brødene fordi de er stekt? Jeg synes det høres litt skummelt ut.

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 1. august 2022

    Hei Maria! Takk for godt spørsmål. Solsikkefrø kan sette seg fast i halsen ja. Varmebehandlingen kan muligens gjøre de litt mykere ja, men tanken er også at man skjærer over hele frø når man lager skiver. Men, man kan naturligvis være uheldig å få en helt frø på langs i en skive så derfor er det lurt å kverne solsikkefrøene til mel før du har de i brødet, hvis du skal servere det til de minste fra 6 mnd. Jeg har lagt inn en presisering på det nå 😀 Hilsen Thea BBB

    Svare
Camilla sier 24. september 2022

Er solsikkkjerner ok gi til barn og babyer. De inneholder mye kadmium ?

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 27. september 2022

    Hei Camilla! Det stemmer – solsikkekjerner er en kilde til kadmium og en av matvarene man bør være oppmerksom på, og begrense inntaket av til barn og voksne. Litt er helt greit, men kanskje ikke daglig – så det er lurt å for eksempel varierer hvilket brød man serverer hvis det er solsiskkerkjerner i deg. Det er supert å bruke sesamfrø og gresskarkjerner som et alternativ 🙂 Det finnes ingen konkret anbefaling på akkurat hvor mye man bør holde seg innenfor. Hilsen Thea BBB

    Svare
Alexandra Gihbsson sier 4. november 2022

Hei!
Jeg har nettopp bakt brød etter denne oppskriften, og de ser nydelige og perfekte ut(!)….men jeg er ikke så begeistret for den svampaktige konsistensen på brødet, og datteren min på 9mnd er ikke særlig fornøyd (det var hun heller ikke med brødet til et familiemedlem som hadde akkurat samme konsistens)🙈Jeg sitter jo igjen med en hel haug med ingredienser, og da lurer jeg på om det er noe jeg kan forandre i oppskriften din for å få den «vanlige» konsistensen på brødet, slik man får på butikk-kjøpt brød? Jeg kan ingenting om brødbaking😅

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 7. november 2022

    Hei! Det var kjedelig at det ikke falt helt i smak. Hjemmelaget brød får gjerne en litt annen konsistens enn de butikkbakte der de bruker andre ingredienser som ekstra gluten og stivelse og konsistensmidler. Det er en av fordelene ved å bake selv at man unngår det 🙂 Hvis det fortsatt er ganske nytt med hjemmelaget brød for datteren din vil jeg oppfordre deg til å ha tomlodighet, og prøve igjen. Husk at barna trenger mange eksponeringer for å venne seg til nye smaker og konsistender, kanskje så mange som 10 – 20 ganger.

    Du kan forsøke å steke brødet litt lenger, da blir det litt tørrere. Du kan også skjære det i skiver, og ha de i brødristeren – da blir det også mindre svampete som du sier. Alle disse ingrediensene kan du bruke til å lage grøt, granola eller bruke i andre brødoppskrifter eller rundstykkeoppskrifter 🙂 Hilsen Thea BBB

    Svare
Charlotte sier 9. november 2022

Skal det heve fra kveld til morgen i romtemperatur eller i kjøleskap? (eller blir det det samme hvor man hever det?) 😊

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 10. november 2022

    Jeg pleier å ha det på kjøkkenbenken over natten (8-12 timer). Hvis du setter det kaldt, i kjøleskapet, går heveprosessen langsommere og da må du kanskje la det stå der lenger enn 12 timer for å ha det godt nok hevet (ca dobbel størrelse) før du steker det 🙂 Hilsen Thea i BBB

    Svare
Regine sier 16. august 2023

Er ikke linfrø også vanskelig å fordøye for små mager på 6 mnd?

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 28. august 2023

    Hei! Skallet på linfrøene vil sprekke litt opp når man langtidshever og dermed lar det ligge i kontakt med vann i lengre tid. Dette vil gjøre at det blir lettere å fordøye, og at næringsstoffene blir lettere tilgjengelig.

    Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.