Denne fermenterte eplekrauten er mange barns favoritt, fordi eple tilfører litt sødme til den ellers syrlige kålen.
Du kan gi små smaksprøver av saften fra surkålen ved 6 – 7 måneder, og fermentert kål fra ca 10 måneder.
Her finner du oppskrift på fermentert kål med mango som også smaker nydelig.
Oppskrift
Passer fra 10 måneder
Gir et stort glass med fermentert eplekraut
Allergener: ingen
Ingredienser
1 kålhode
2 epler
5 fedd hvitløk
1 ss mineralsalt
Slik gjør du
Du kan også rive kålen på et rivjern, da får du en ganske finkuttet kål. Du kan også helt enkelt kutte opp kålen med en kniv i så store biter du ønsker.
Når du har kuttet kålen har du den over i en stor bolle og strør over 1 ss salt. Bland saltet lett inn og la dette stå i 10-15 minutter (du kan også begynne å kna med en gang).
Bruk hendene og kna og klem kålen til den slipper væsken. Ca 10-15 minutter, men det kommer litt an på kålen. Når du kan klemme væske ut av kålen er den ferdig.
I tillegg til et kålhode, river du 2 epler, og har i etter at du er ferdig med å kna kålen til den slipper væsken.
Skrell og riv 5 hvitløkfedd og bland hvitløk, epler og kål godt sammen. Hvitløken kan du rive på den fineste delen av rivjernet. Dette er mye enklere enn å bruke hvitløkpresse.
Slik fermenterer du kålen
Ha kålen over i en egnet beholder. En av mine favoritter er glass fra ikea, som rommer mye og er enkelt i bruk. Du kan også bruke fermenteringskrukker eller norgesglass. Ha kålen over i glasset og dytt kålen godt sammen med knyttneven.
Legg over kålbladet du har spart på og dekk kålen med dette. Sett oppi et glass som du fyller med vann som vekt. Dekk beholderen med klede og en strikk. Blir det ikke nok væske til å dekke, kan du etterfylle med litt vann.
La dette stå i romtemperatur i ca 3-5 dager. Når kålen har sluttet å boble er den klar.
Slik lagrer du fermentert kål
Når kålen er ferdig fermentert kan du ha den over i gamle syltetøyglass eller andre glassbeholdere med tett lokk. La gjerne kålen stå noen måneder før du spiser den, den blir bare bedre med litt modning. Lagre den ferdig kålen i kjøleskap, kjølerom eller kjølig kjeller.
Slik serverer du fermentert kål
Bruk kålen inntil middager, og brødmåltider. Gjør det som en vane å tilby barna litt fermentert kål ved siden av den andre maten. Blir de vant med denne smaken allerede fra de er små, vil ha mye lavere terskel for å akseptere smaken resten av livet.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.