Her får du oppskriften på fastelavnsboller laget med gjær og søtet med lønnesirup, og fastelavnsboller laget med surdeig og søtet med dadler. Jeg anbefaler deg å prøve fastelavnsboller av surdeig, de smaker aller best. Det tar litt lengre tid, men surdeigsbakst er så godt!
Du kan erstatte speltmel med hvetemel om du ønsker.
Passer fra 2 år (her kan du lese mer om denne anbefalingen)
Gir 12 boller
Allergener: gluten, melk
500 gram siktet speltmel
1 1/2 ts gjær
1 1/2 ts kardemomme
2 dl helmelk
70 gram smør
3/4 dl lønnesirup
1/4 ts salt
Vaniljekrem
3 dl kremfløte
1 ts ekte vaniljepulver
Oppskrift på bringebærsyltetøy finner du her.
Ha mel, kardemomme, gjær og salt i en kjøkkenmaskin med eltekrok.
Smelt smør, pass på at det ikke er for varmt men rundt romtemperatur. Mykt smør som har stått i romtemperatur kan brukes.
Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og tilsett smeltet/romtemperert smør, lønnesirup og kald melk. Dekk bollen og la den stå på kjøkkenbenken over natten, i 10-12 timer.
Rull til boller og legg på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk til og etterhev i 1 1/2 time.
Sett ovnen på 220 grader varmluft. Når ovnen er varm setter du inn bollene. Stekes i 8-10 minutter, følg med de siste minuttene. Avkjøles på rist og skjæres deretter i to. Fyll med vaniljekrem og syltetøy.
Vaniljekremen lager du ved å piske fløte til krem sammen med vaniljepulver.
1 ss surdeigsstarter
2 dl vann
500 gram siktet økologisk speltmel
1 1/2 ts kardemomme
70 gram smør
20 små myke dadler uten stein (du kan også bruke lønnesirup eller annen søtning)
1/4 ts salt
Vaniljekrem
3 dl kremfløte
1 ts vaniljepulver
Oppskrift på bringebærsyltetøy finner du her.
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Rør først ut 1 ss surdeigsstarter i 2 dl vann.
Smelt smør, pass på at det ikke er varmt.
Mos dadlene til daddelpuré med en stavmikser, tilsett en svett vann om nødvendig. Er dadlene litt harde kan du legge de noen minutter i en skål med varmt vann.
Bland mel, kardemomme og salt sammen med surdeigsstarter og vann.
Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og tilsett smeltet smør og daddelpuré.
Rull til boller og legg på et bakepapirkledd stekebrett. Prøv å unngå å bruke mel selv om deigen kan være litt klissete. Dekk til og etterhev i 1 1/2 time.
Sett ovnen på 220 grader varmluft. Når ovnen er varm setter du inn bollene. Stekes i 8-10 minutter, følg med de siste minuttene. Avkjøles på rist og skjæres deretter i to. Fyll med vaniljekrem og syltetøy.
Vaniljekremen lager du ved å piske fløte til krem sammen med vaniljepulver.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.