Skal du på ferie med baby, kanskje også til utlandet? Det går helt fint å reise på ferietur både innenlands og utenlands med babyen, men det er noen ting du bør tenke litt ekstra på hvis du skal til utlandet.
Amming er både lettvint og hygienisk når du skal på tur, men for deg som har begynt med mat er det noen ting du bør være oppmerksom på.
Det er ikke bare kjedelig å få ferieturen ødelagt av diaré og oppkast, men hvis de minste er så uheldige å bli syke må du følge ekstra nøye med. Barn under 3 år er spesielt sårbare for forandringer i inntaket av væske og mat, og en infeksjon i varmen kan derfor fort føre til at de minste blir veldig syke.
Tall fra Folkehelseinstituttet viser at de aller fleste som blir smittet av salmonella og diaré har fått sykdommen når de har vært i utlandet.
Hva bør jeg unngå å gi babyen i utlandet?
- Bløtkokt egg. Det er ikke like streng salmonellakontroll i andre land som vi har i Norge. For å unngå smitte bør du ikke gi babyen bløtkokt egg. Unngå også mat som er tilberedt av rå egg som f.eks majones eller desserter. Gjennomkokt egg er trygt, det samme med gjennomstekt omelett og speilegg fordi salmonella drepes ved koking og steking.
- Upasteurisert melk og meieriprodukter. Små barn har høyre risiko for å bli syke av upasteuriserte melk og meieriprodukter.
- Halvstekt eller rått kjøtt. Pass på at kjøttet du gir til babyen er godt gjennomstekt.
- Frukt som ikke kan skrelles. Det kan også være lurt å unngå salat, agurk, tomat og bær til de minste hvis du ikke vet hvordan de er blitt håndtert.
- Springvann. Dette avhenger selvfølgelig av hvor du reiser på ferie, men det tryggeste er å kjøpe vann fra flaske. Vær obs på isbiter du får ute på cafe eller restaurant. Disse er ofte ikke desinfisert og bør ikke gis til små barn. La heller ikke barna smake på din hvis du har drikke med isbiter.
- Vær obs på mat som serveres lunken.
Hva er trygt å gi til babyen i utlandet?
Frukt og grønnsaker som skrelles eller kokes og gjennomstekt egg, kjøtt og fisk er trygt å gi.
- Appelsin, banan, eple, kiwi, mango, melon, pære
- Avokado, brokkoli, blomkål, gulrot, kålrot, løk, pastinakk, squash, potet og søtpotet
Vil du ha flere tips til barnemat på tur? Da kan du lese Hjemmelaget barnemat på tur – 10 tips til hvordan du enkelt løser det.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
http://www.matportalen.no/matsmitte_og_hygiene/tema/syk_av_maten/mat_paa_reise_utenlands
http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/egg/egg_og_salmonella
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/150113
https://www.fhi.no/nettpub/hin/helse-og-sykdom/mat–og-vannbarne-infeksjoner-matfo/
FHI. (2016a). Smittevernveileder for helsepersonell [Nettpublikasjon]. Oslo: Folkehelseinstituttet.
FHI. (2016b). Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). [database]. Oslo: Folkehelseinstituttet. Hentet 20. september 2016.