Straks er det sommer og grillsesong – men hva kan du egentlig servere til de minste? Her er 3 retter med tilbehør som du kan grille til hele familien. I tillegg oppsummerer vi hva du må passe på når du griller.
Først er det verdt å nevne at det er noen ting du bør tenke litt ekstra på når du griller, og kanskje spesielt når du griller til barn.
PAH og HAA forbindelser er kreftfremkallende stoffer som det dannes under varmebehandling og det dannes mer ved grilling enn når vi panne-steker og ovns-steker mat.
Det generelle rådet er at voksne og barn bør få i seg minst mulig fordi man ikke klarer å fastslå noen eksakte trygge grenser. For de fleste er det lite grunn til bekymring om man ikke griller veldig mye, men det er lurt å vite litt om hvordan du kan redusere dannelsen så hele familien trygt kan kose seg med grillmat i sommer.
Når du griller:
Bruk de grønnsakene som passer best til barnets alder. Hvis du har en liten baby kan skjære opp grønnsaker i mindre biter (søtpotet, kålrot, sjalottløk og brokkoli) og pakke de godt inn i aluminiumsfolie sammen med smør eller olje. De er ferdige når de er helt møre.
Passer fra 6 måneder
Allergener: ingen
Kutt alt i passe biter og tre på spyd. Ha olivenolje over før du griller.
Fisk eller fiskeburger på grillen er veldig enkelt og passer godt for resten av familien også.
Du kan lage torsk på grillen også, med en deilig marinade eller godt smør.
Passer fra 6 måneder
Allergener: fisk
Lag marinade av 1 finhakket fedd hvitløk, 1 ss finraspet ingefær, 1/2 stk sitrongress kuttet i små biter og litt kaldpresset olivenolje (ca 0,2 dl). Bland alt godt sammen. Legg laksen i en grillform eller pakk inn i grillfolie. Ha marinaden over og la den stå en times tid før du legger det på grillen i ca 15 minutter.
Du kan også grille fiskekaker og servere med for eksempel hjemmelaget poteter, salat eller råkostsalat.
Det er lite som slår en god hjemmelaget burger på grillen. Selv om de minste ikke kan momse i seg en hel burger kan de fint få burgerkjøtt sammen med en god guacamole.
Passer fra 6 måneder
Gir 4 burgere a 100 gram
Allergener: ingen
Ingredienser grillburger kjøtt
Del kjøttdeigen i 4 og klem sammen til en flat burger sammen med litt vann. Hvis du synes det er godt med løk kan du finhakke en halv løk, surre i litt smør og tilsette kjøttdeigen før du flater ut burgeren. Husk krydder til de voksne. Stek til burgeren er gjennomstekt.
Her finner du oppskriften på gresskarburger til grillen.
Her finner du oppskriften på enkel bønneburger til grillen.
Du kan også gjøre det superenkelt og kjøpe vegetarburgere fra grønne folk, både rødbeteburgeren og selleriburgeren er veldig gode!
Gir ca 4 porsjoner
Allergener: melk
Passer fra 10 måneder
Skrell og kok potetene i ca 15 minutter. La potetene avkjøle seg litt før du deler de i mindre biter. Visp seterrømme, majones, eplesidereddik og gressløk sammen og bland i potetene.
Gir ca 4 porsjoner
Allergener: ingen
Passer fra 6 måneder
Fjern steinen fra avokado og mango og del i biter. Bland avokado, mango, limesaft og olivenolje. Bruk chili til de voksne.
Håper det smaker og god grilling!
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/forbrukere/vaer-forsiktig-med-hardt-grillet-mat
https://www.youtube.com/watch?v=CXGmpVIdRNw
Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.