Straks er det sommer og grillsesong – men hva kan du egentlig servere til de minste? Her er 3 retter med tilbehør som du kan grille til hele familien. I tillegg oppsummerer vi hva du må passe på når du griller.
Dette må du passe på når du griller
Først er det verdt å nevne at det er noen ting du bør tenke litt ekstra på når du griller, og kanskje spesielt når du griller til barn.
PAH og HAA forbindelser er kreftfremkallende stoffer som det dannes under varmebehandling og det dannes mer ved grilling enn når vi panne-steker og ovns-steker mat.
Det generelle rådet er at voksne og barn bør få i seg minst mulig fordi man ikke klarer å fastslå noen eksakte trygge grenser. For de fleste er det lite grunn til bekymring om man ikke griller veldig mye, men det er lurt å vite litt om hvordan du kan redusere dannelsen så hele familien trygt kan kose seg med grillmat i sommer.
Når du griller:
- Ikke grill på flammene og unngå at flammene er i direkte kontakt med maten.
- Ved kullgrill: Grillingen bør først starte når kullet er glødende og grått på utsiden.
- Ved gassgrill: Sørg for rene lavasteiner.
- Bruk gjerne en elektrisk grill da det ser ut til å dannes mindre PAH enn ved kullgrill og gassgrill.
- Unngå fett som drypper ned på grillen fordi dette skaper uheldig røyk som tilfører PAH til maten. Bruk grillform eller folie!
- Pass på god lufttilførsel under grilling.
- Grill mindre fettrik mat.
- Grill større stykker så overflaten blir mindre i forhold til volum.
- Grill heller på lavere temperatur og bruk litt lengre tid.
- Ved på maten flere ganger under stekingen.
- Skjær vekk grillmat som er brent.
- Unngå å bruke stekesky fra grilllingen til saus.
1. Grillsspyd av grønnsaker
Bruk de grønnsakene som passer best til barnets alder. Hvis du har en liten baby kan skjære opp grønnsaker i mindre biter (søtpotet, kålrot, sjalottløk og brokkoli) og pakke de godt inn i aluminiumsfolie sammen med smør eller olje. De er ferdige når de er helt møre.
Oppskrift grillspyd av grønnsaker
Passer fra 6 måneder
Allergener: ingen
Ingredienser grillspyd av grønnsaker
- 1 ananas
- 1 pk cherrytomater
- 1 squash
- 1 paprika
- kaldpresset olivenolje
- grillpinner
Kutt alt i passe biter og tre på spyd. Ha olivenolje over før du griller.
2. Fisk på grillen
Fisk eller fiskeburger på grillen er veldig enkelt og passer godt for resten av familien også.
Du kan lage torsk på grillen også, med en deilig marinade eller godt smør.
Oppskrift fisk på grillen
Passer fra 6 måneder
Allergener: fisk
Ingredienser fisk på grillen
- 2 torskefilet (200 gram til voksne og 50 – 100 gram til barn)
- 1 fedd hvitløk
- litt frisk ingefær
- 1/2 stk sitrongress
- litt kaldpresset olivenolje
Lag marinade av 1 finhakket fedd hvitløk, 1 ss finraspet ingefær, 1/2 stk sitrongress kuttet i små biter og litt kaldpresset olivenolje (ca 0,2 dl). Bland alt godt sammen. Legg laksen i en grillform eller pakk inn i grillfolie. Ha marinaden over og la den stå en times tid før du legger det på grillen i ca 15 minutter.
Du kan også grille fiskekaker og servere med for eksempel hjemmelaget poteter, salat eller råkostsalat.
3. Hjemmelaget grillburger kjøtt
Det er lite som slår en god hjemmelaget burger på grillen. Selv om de minste ikke kan momse i seg en hel burger kan de fint få burgerkjøtt sammen med en god guacamole.
Oppskrift grillburger kjøtt
Passer fra 6 måneder
Gir 4 burgere a 100 gram
Allergener: ingen
Ingredienser grillburger kjøtt
- 400 gram kjøttdeig/karbonadedeig (bruk gjerne økologisk for best mulig kvalitet)
- litt vann
- salt og pepper til de voksne
- 1/2 gul løk, hakket
Del kjøttdeigen i 4 og klem sammen til en flat burger sammen med litt vann. Hvis du synes det er godt med løk kan du finhakke en halv løk, surre i litt smør og tilsette kjøttdeigen før du flater ut burgeren. Husk krydder til de voksne. Stek til burgeren er gjennomstekt.
4. Hjemmelaget grillburger vegetar
Her finner du oppskriften på gresskarburger til grillen.
Her finner du oppskriften på enkel bønneburger til grillen.
Du kan også gjøre det superenkelt og kjøpe vegetarburgere fra grønne folk, både rødbeteburgeren og selleriburgeren er veldig gode!
5. Tilbehør
Oppskrift potetsalat
Gir ca 4 porsjoner
Allergener: melk
Passer fra 10 måneder
Potetsalat ingredienser
- 1/2 kg poteter
- 2 dl seterrømme
- 1 dl majones
- 1 liten ss eplesidereddik
- litt hakket gressløk, salt og pepper til de voksne
Skrell og kok potetene i ca 15 minutter. La potetene avkjøle seg litt før du deler de i mindre biter. Visp seterrømme, majones, eplesidereddik og gressløk sammen og bland i potetene.
Oppskrift avokado- og mangosalat
Gir ca 4 porsjoner
Allergener: ingen
Passer fra 6 måneder
Ingredienser avokado- og mangosalat
- 1 moden avokado
- 1 mango
- saften av 1/2 lime
- Litt hakket chili (til de voksne)
- litt kaldpresset olivenolje
Fjern steinen fra avokado og mango og del i biter. Bland avokado, mango, limesaft og olivenolje. Bruk chili til de voksne.
Håper det smaker og god grilling!
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/forbrukere/vaer-forsiktig-med-hardt-grillet-mat
https://vkm.no/risikovurderinger/allevurderinger/vurderingavhelserisikovedgrilletmat.4.c59290818602ce6c7d28f48.html
https://www.youtube.com/watch?v=CXGmpVIdRNw