I denne havregrøten har vi tilsatt næringsrikt valnøttmel, og det kan du gi helt fra babyen din starte med fast føde. Det er supert å berike grøten ved å tilsette nøtter i form av nøttesmør eller nøttemel. Det bidrar med nyttige fettsyrer, fiber og mineraler. Det gir også veldig god smak til havregrøten. Valnøttene har litt bitterstoffer i skallet, og det kan være supert for babyen din å øve seg på denne bitre smaken.
Du kan enkelt lage nøttemel eller nøttesmør selv ved å kjøre nøtter i en kjøkkenmaskin med et S-formet knivblad. Hvis du har en kraftig maskin og kjører det lenge nok vil nøttene slippe fett og gå fra mel til nøttesmør.
Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.
Nøtter er et allergen
Nøtter er et vanlig allergen og bør introduseres for barnet i løpet av det første leveåret. Tidlig introduksjon heller enn sen, ser ut til å være gunstig for å redusere risikoen for å få matallergi. Du kan lese mer om hvordan du introduserer ulike allergener her.
OBS: barn under 3 år skal ikke ha hele nøtter på grunn av risikoen for kvelningsfare, så derfor må du altså kverne de før du gir det. Eventuelt kan du kjøpe ferdig nøttemel eller nøttesmør å blande inn.
Vi har tilsatt en skje med speltmel for å prøve å øke opptaket av jern fra kornet. Du kan lese mer om hvorfor i denne posten.
Det er også lurt å bløtlegge kornet for å både gjøre det mer lettfordøyelig og å øke opptaket av jern, tilsette en vitamin C kilde og en god fettkilde (som valnøttmelet for eksempel).
Oppskrift
Passer fra 6 måneder, eventuelt fra 4 måneder dersom du moser grøten helt jevn
Gir 1 barneporsjon eller flere små babyporsjoner
Allergener: gluten, nøtter
Ingredienser
1/2 dl havregryn
1 dl vann til bløtlegging + 1 dl vann til koking
1 ts fytaserikt mel (spelt, rug, bygg, emmer)
1 ts valnøttmel
Frukt/bær som inneholder vitamin C,for eksempel mango som vi har brukt her
Ceylon kanel
Morsmelk/mnorsmelkerstatning
Slik gjør du
Først bløtlegger du havregrynene: ha havregrynene, melet og 1 dl vann i en kjele og la det stå 1 time på kjøkkenbenken. Hvis du vil forberede dette til frokost kan du også gjøre dette klart dagen før og la det stå på kjøkkenbenken over natten.
Før du skal koke opp grøten har gjerne vannet trukket inn i grynene, så det er derfor greit å tilsette 1 dl vann til for å ha noe å koke opp.
Skru på medium varme og rør jevnt men du koker opp til grøten er tykk. Dette tar kun 2-3 minutter.
Ha grøten over i en bolle og rør inn valnøttmelet, og for eksempel mango. Dryss over litt ekte ceylon kanel. Deretter blander du inn litt morsmelk eller morsmelkerstatning rett før servering.
Ferdiglaget grøt holder seg 2 dager i kjøleskapet. Sett kun ren grøt i kjøleskapet, da holder deg seg bedre. Grøt som babyen din har spist av, men ikke har spist opp skal kastes.
Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.