Som nybakte foreldre er det mange spørsmål som melder seg når barnet skal i gang med fast føde. Hvilken mat skal man starte med? Når skal man starte med fast føde og hvordan setter man egentlig sammen et fullverdig måltid etterhvert?
Ja, for husk på nettopp det. I starten er det morsmelk (evt morsmelkerstatning) som skal utgjøre hoveddelen av barnets føde, og deretter introduseres smaksprøver på fast føde. Etterhvert vil det bli viktigere å tenke på hvordan man setter sammen måltidene for å dekke behovet for de ulike næringsstoffene. Og det kan du fint gjøre med næringsrike råvarer!
Her skal du få vite hvilke mengde protein, fett og karbohydrat de minste trenger, og hvordan du setter sammen måltidene til de minste.
Anbefalinger for proteininntak
Proteininntak til de minste bør være rundt 5% av energien. Fra 2 år økes den til 10-20% av energien. De første årene trenger barn bare små mengder protein. Barnet ditt får riktig mengde protein fra morsmelk eller morsmelkerstatning.
Visste du dette?
Morsmelkerstatning er laget på kumelk som i utgangspunktet inneholder 3 ganger så mye protein som morsmelk, men i morsmelkerstatning er proteinmengden redusert for å ligne den i morsmelk. Det kan være greit å være oppmerksom på hvis du ønsker å kutte ut amming og heller gi kumelk å drikke fra 1 år.
Tilbakemeldingene fra dere er at mange får beskjed om å starte med kumelk å drikke fra 1 år – husk at du ikke må dette hvis dere ikke bruker kumelk i kostholdet, og at morsmelken ikke slutter å være nyttig og næringsrik.
Små barn trenger faktisk ganske lite protein og dette er hva Helsedirektoratet sier:
Det er overbevisende dokumentasjon for at høyt inntak av protein i spedbarnsalderen og tidlig barndom øker risikoen for fedme senere i oppveksten.
Det er derfor viktig å ikke overdrive inntaket av proteinrik mat til de minste.
Kilder til protein
- Morsmelk eller morsmelkerstatning (fra fødsel)
- Egg (fra 6 mnd)
- Kraft (fra 6 mnd)
- Belgvekster som erter, kikerter, bønner og linser (fra 6 mnd)
- Kjøtt og fjærkre (fra 6 mnd)
- Fisk og skalldyr (fra 6 mnd)
- Meieriprodukter (fra 10 mnd)
Anbefalingene for fett
Barn har et større behov for fettsyrer enn oss voksne. Det er fordi barna er i enorm vekst og hjernen og nervevev hovedsakelig består av fett. Siden de har små mager og raskt blir mett trenger de næringstett mat slik som fett. Det er faktisk så mye som 50% fettsyrer i morsmelken! Fettsyrer er også viktig for at kroppen skal ta opp fettløselige vitaminer.
Husk å alltid servere en god fettkilde i måltidene til babyen din. Det vil også gjøre det lettere å fordøye. Måltidene bør være med 30–45 % av energien fra gode fettsyrer.
Gode fettkilder
- Olivenolje (fra 6 mnd)
- Kokosolje (fra 6 mnd)
- Smør – usaltet (fra 6 mnd)
- Avokado (fra 6 mnd)
- Kraft (fra 6 mnd)
- Nøtter (finmalt fra 6 mnd)
- Frø og kjerner (finmalt fra 6 mnd, men linfrø skal ikke finmales)
- Egg (fra 6 mnd)
Karbohydratinntak
Inntaket av karbohydrater bør ligge på mellom 45-60 % av energien ved 12 måneders alder.
De første seks månedene er faktisk melkesukker (laktose) i morsmelken/morsmelkerstatningen den viktigste formen for karbohydrat for barnet ditt.
Gode karbohydratkilder
- Korn (fra 6 mnd)
- Grønnsaker (fra 6 mnd)
- Frukt (fra 6 mnd)
- Bær (fra 6 mnd)
- Belgvekster som linser, bønner, kikerter og erter (fra 6 mnd)
Morsmelkens sammensetning
Morsmelk er skreddersydd barnet ditt og det er sånn måltidet til de minste bør se ut – i teorien. Dette er også i tråd med hvordan Helsedirektoratet anbefaler at måltidet til de minste skal settes sammen for å sikre at barnet får dekket behovet for viktige næringsstoffer.
Morsmelkerstatning er også satt sammen for å ligne mest mulig på morsmelk.
Her skal du få et eksempel.
Kjøpesmoothie
Her kan du se hvordan er kjøpesmoothie er sammensatt kontra en hjemmelaget smoothie.
Denne inneholder: 36% banan, 33% jordbær, 26% eple, 5% bringebær og sitronjuicekonsentrat
Den inneholder som du ser i diagrammet masse karbohydrater (det grønne feltet) veldig lite fett (lilla felt) og litt protein (blått)
Hjemmelaget smoothie
Her får du et eksempel på en hjemmelaget smoothie. Ingrediensene er: 1/4 avokado, 3 jordbær, noen blåbær, 1 liten bit banan, 1/2 dl morsmelk. Denne inneholder godt med fett (lilla felt), en del karbohydrater (grønt) og litt protein (blått). Denne hjemmelagde smoothien er også i tråd med hvordan Helsedirektoratet anbefaler at måltidet til de minste skal se ut.
Husk at det ikke er enkeltmåltidene som er avgjørende men inntaket av de ulike næringsstoffene over tid!
Det får du best til ved å variere inntaket av ulike næringsrike matvarer!
Her kan du laste ned babymatguiden for gode tips til den første babymaten.
Her finner du oversikten over matvarene du ikke bør gi babyen din.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.