Føler du deg usikker på om babyen din får i seg nok jern?

Er du usikker på om babyen din får i seg nok jern?

Føler du deg usikker på om babyen din får i seg nok jern når du gir hjemmelaget barnemat? Dette er en av de aller vanligste bekymringene vi foreldre har. Naturlig nok, når vi stadig får høre hvor viktig det er med jern til de minste barna. 

Barn under 2 år er spesielt utsatt for jernmangel, derfor er det viktig at du passer på at babyen din får i seg nok jern gjennom maten du gir. Jernmangel er ikke uvanlig, men mulig å unngå for deg som er litt bevisst på hva du gir babyen din.

Her får du svar på

  • Hva jern er
  • Hvorfor jern er viktig for babyen din
  • Hvor mye jern babyen din trenger de første leveårene
  • Hva som kan hemme og fremme jernopptaket i tarmen

Hvorfor er jern så viktig?

Hvorfor bør jeg vite hva jern er, tenker du kanskje. Det viktigste er jo å vite hvor jeg finner de beste kildene til jern så jeg kan gi akkurat de matvarene til babyen min!

Ettersom det er større sannsynlighet for at du tar de riktige valgene med litt kunnskap om hvorfor du bør gjøre det du gjør, vil vi gi deg en liten innføring i det aller viktigste du bør vite. Da har du et mye bedre grunnlag for å vite hvilken mat du bør gi og hvor ofte du bør gi de ulike matvarene. Du synes kanskje det er litt mye jernmas fra både oss og helsestasjon? Det er det en veldig god grunn for. Babyen din er avhengig av jern for normal hjerneutvikling og jernmangel er uheldig. 

Kort om jern

Jern er et mineral som er helt nødvendig for å frakte oksygenet vi puster inn rundt i kroppen, og det er med på å sørge for at alle cellene får oksygen. Det er også nødvendig for å produsere røde blodceller, for babyens vekst, læreevne og for immunsystemet.

Det kan forresten både bli for lite og for mye jern, men det er helt klart for lite som er vanligst i Norge og på verdensbasis.

Visste du forresten at..

Barn under 2 år er spesielt utsatt for jernmangel og en undersøkelse utført ved Universitetet i Oslo i 2009 viser at 12 prosent av ettåringene og 17 prosent av toåringene hadde lav jernstatus?

Det er ikke bare de aller minste som får i seg for lite jern. Den siste kostholdsundersøkelsen fra 2016 viser også at 4-åringer får i seg for lite vitamin D og jern.

Babyen din er heldigvis født med et jernlager, men her trengs det påfyll rundt 6 måneder. Morsmelk inneholder også jern, men det er rett og slett ikke nok til å dekke behovet for jern etter 6 måneder.

Så mye som 90% av jernbehovet til babyen må dekkes gjennom annen mat enn morsmelk etter fylte 6 måneder.

Er du bekymret for om babyen din har lite jern?

Heldigvis får ikke barnet ditt jernmangel over natta. Men det er viktig å prioritere jernrike matvarer når man starte med fast føde. Samtidig kan vi sørge for at jernet som finnes i matvarene er så lett som mulig for kroppen å ta opp, og vi skal fortelle deg hvordan. 

Husk at du ikke skal gi jerntilskudd uten at du vet at babyen din har behov for det – dette kan man få vurdert i samråd med lege og eventuelt måle i en blodprøve. 

To typer jern

Det finnes to typer jern. Den ene finner vi kun i dyreriket, mens den andre finner vi i planteriket. Hemjern finnes både i mat fra dyreriket og planteriket, og tas bedre opp i kroppen enn ikke-hemjern som finnes i planteriket. 

Hemjern

I animalske matvarer som kjøtt, innmat, lever, fisk og egg finnes hemjern som er lettere for kroppen vår å ta opp. Kroppen vår kan nyttiggjøre seg 15 – 35 % av dette jernet. Ettersom små barn trenger gode jernkilder er det lurt å inkludere animalske matvarer i kostholdet.

Om kjøtt som jernkilde til de minste skriver Helsedirektoratet:

“Inntak av kjøtt er vist å ha en positiv effekt på jernstatus hos spedbarn”

Ikke-hemjern

Ikke-hemjern finner vi i matvarer som belgvekster, kornprodukter, nøtter, frø, grønnsaker og frukt. Dette jernet klarer ikke kroppen vår å utnytte like godt, og det er bare 2 – 20 % av dette jernet som tas opp. Opptaket av denne jerntypen kan både hemmes og stimuleres av andre faktorer i kostholdet.

Dette påvirker jernopptaket

Det finnes matvarer, eller rettere sagt stoffer i maten som kan øke opptaket av jern i tarmen. 

Her er 4 faktorer som påvirker hvor mye jern som tas opp fra kosten:

  • Babyens jernstatus (dvs hvor mye jern det er i kroppen fra før av)
  • Hvilke typer jern kostholdet består av (hemjern eller ikke-hemjern)
  • Faktorer som hemmer opptaket av jern
  • Faktorer som fremmer opptaket av jern


Dette kan hemme jernopptaket

Fytinsyre

Noen matvarer inneholder hemmere som som gjør at kroppen ikke har like stor tilgjengelighet på jernet i maten og kroppen klarer derfor ikke å utnytte seg av jernet. Det vil derfor ha lite å si om jerninnholdet er høyt, dersom kroppen ikke har tilgang på jernet.

Fytinsyre som naturlig finnes i korn, belgfrukter, nøtter og frø hemmer jernopptaket. Dette stoffet binder deg nemlig til mineralene og gjør de utilgjengelige for absorpsjon i kroppen. Kornsorter som hvete, havre, bygg og rug inneholder mye fytinsyre. Bløtlegging av frø, korn og nøtter, spiring av kornet, surdeigsbakst eller ved langtidsheving av brøddeig spalter fytinsyren og jernet blir mer tilgjengelig.

Hvis kornet er varmebehandlet i produksjonen vil det ikke hjelpe å bløtlegge ettersom varmebehandlingen vil ødelegge fytasen, et enzym som bryter ned fytinsyren og frigjør jernet så vi kan absorbere det. Vi har skrevet utfyllende om det i dette innlegget. 

Det er veldig vanlig å varmebehandle havre når man avskaller og valser det. Både havregryn og havremel er som regel varmebehandlet i følge de norske produsentene vi har vært i kontakt med.

En mulig løsning på denne utfordringen, kan være å tilsette 1 skje med et annet fytaserikt mel når du bløtlegger, og håpe på at denne fytasen også vil bryte ned fytinsyren i havren.

Kalsium

Mineralet kalsium som det finnes mye av i meieriprodukter kan hemme opptaket av jern. Det er en av grunnene til at det anbefales å vente med drikkemelk og melk i grøt til babyen din er 12 mnd.

Dette kan fremme jernopptaket

Vitamin C

Vitamin C øker opptaket av jern fra maten. Vitamin C fremmer absorpsjonen av jern fra planteriket i tarmen med 2-4 ganger ved et inntak på 25-75 mg til måltidet. Derfor er det lurt å tilsette en vitamin C rik matvare sammen med f.eks grøt og brødmat.

Dette er gode vitamin C kilder: 

1 stor jordbær 21 mg vitamin C

2 skiver rød paprika 25 mg

2 skiver kiwi 32 mg

Kjøttfaktoren

En faktor som finnes i animalske matvarer som kjøtt, fisk og skalldyr øker opptaket av ikke-hemjern når plantemat spises sammen med kjøtt. 

Hvor mye jern trenger babyen din?

For at kroppen skal være i jernbalanse, må tilførselen dekke tapet fra kroppen og behovet til vekst. Noen ganger har også kroppen et ekstra behov, og det husker du kanskje fra graviditeten? Mange må ta jerntilskudd for å dekke det ekstra behovet som oppstår når babyen vokser i magen.

Dette er den nye anbefalingen for daglig inntak av jern (fra november 2023)

  • 7 – 11 mnd: 10 mg
  • 1 – 6 år: 7 mg
  • 7 – 10 år: 9 mg

Aldersinndelingen har blitt endret og anbefalingen er satt enda høyere for de minste. Tidligere var den på 8 mg fra 6 mnd til 6 år. Men i Helsedirektoratets retningslinje for spedbarn skriver de også at det er beregnet at spedbarnet må absorbere et sted mellom 0,5 – 1,5 mg jern daglig for å opprettholde et normalt nivå.

Den høye anbefalingen indikerer hvor viktig jern er, men det er også et resultat av at jern kan være vanskelig for kroppen å ta opp. Så i tillegg til å spise jernrike matvarer, må vi prøve å gjøre jernet i maten så lett som mulig for kroppen å ta opp.

 

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

  1. Nordic Council of Ministers Nordic Nutrition Recommendations 2012 Tilgjengelig fra www.norden.org/en/theme/nordic-nutrition-recommendation/nordic-nutrition-recommendations-2012
  2. Helsedirektoratet Anbefalinger for spedbarnsernæring, 2001. Tilgjengelig fra http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/anbefalinger-for-spebarnsernering/Publikasjoner/Anbefalinger-for-spedbarndsernering.pdf
  3. Småbarnskost – 2år. Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 2 år gamle barn. http://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/article3337.ece/BINARY/Helsedirektoratet%20-%20landsomfattende%20kostholdsunders%C3%B8kelse%20blant%202%20%C3%A5r%20gamle%20barn
  4. Rapport-Ungkost 3-Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 4-åringer i Norge, 2016. Tilgjengelig fra: https://www.fhi.no/globalassets/dokumenterfiler/rapporter/rapport-ungkost-3-landsomfattende-kostholdsundersokelse-blant-4-aringer-i-norge-2016.pdf
  5. https://www.kostholdsplanleggeren.no
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10799377/
  7. https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/referanseverdier-for-energi-og-naeringsstoffer

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

2 kommentarer
6 matvarer du ikke bør gi til babyen din finner du her sier 3. februar 2018

[…] Usikker på om barnet ditt får i seg nok jern? Les mer om jern og hvordan du kan dekke jernbehovet … […]

Svare
Har du baby med forstoppelse? Få 3 tips for å unngå mageknip! sier 25. november 2019

[…] Det kan du lese mer om her […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.