Når babyen din skal begynne med fast føde er et av argumentene for å begynne med kjøpegrøt at babyen må få i seg nok jern. Men dette kan du også klare med hjemmelaget mat så lenge du er bevisst på å inkludere jernrike ingredienser og tilberede det så jernet er lettopptakelig. Hirsegrøt er et godt alternativ å starte med og her viser vi deg hvordan du gjør det!
I dette innlegget finner du tips til hvordan du kan få i babyen din nok jern fra hjemmelaget mat.
Når du lager grøt er det lurt å bløtlegge kornet for å øke opptaket av mineraler som jern. Fordi hirsen er varmebehandlet under produksjon tilsetter vi en skje med et annet fytaserikt korn i håp om at dette skal hjelpe på jernopptaket. Du kan leser mer om dette her.
Det er også anbefalt å tilsette morsmelk/morsmelkerstatning for å gi babyen din en kjent smak og enda mer næring. Morsmelk vil også tilføre nyttige enzymer som gjør maten enda mer lettfordøyelig.
Vi anbefaler også en fettkilde for å gjøre grøten næringstett, mettende og lettere å fordøye, og en vitamin C kilde som øker opptaket av jern fra kornet.
Oppskrift
Passer fra du starter med fast føde, tidligst 4 måneder
Gir en barneporsjon eller flere små babyporsjoner til smaksprøver
Allergener: gluten (fra melet) og evt melk (fra smør)
Ingredienser
1/2 dl hirsemel (du kan ogås bruke hirseflak fra 6 måneder, eventuelt male hirseflakene til mel selv)
1 dl vann til bløtlegging + 1/2 dl vann til koking
1 ts fytaserikt mel (sammalt emmer, spelt, rug, bygg)
1/2 – 1 ts olivenolje eller smør som vi har brukt her
Frukt/bær, for eksempel kiwi som er en god vitamin C kilde
Morsmelk/morsmelkerstatning
Slik gjør du
Først bløtlegger du kornet: ha hirsemel, fytaserikt mel og 1 dl vann i en kjele og la det stå på kjøkkenbenken i 1 time. Hvis du vil forberede dette til frokost kan du gjøre det samme kvelden før og la det stå over natten. Det går fint å la det stå på kjøkkenbenken over natten.
Før koking tilsetter du 1/2 dl ekstra vann for å ha litt mer å koke på. Skru platen på medium varme, rør hele tiden og kok opp grøten til den er tykk. Det tar kun 2 – 3 minutter.
Deretter har du grøten over i en bolle, tilsetter du fettkilden og frukt eller bær som kilde til vitamin C, og lar grøten kjøle seg ned før du tilsetter morsmelk/erstatning rett før servering. Dette skal ikke koke opp og må ikke tilsettes under koking.
Her har vi også tilsatt litt hampfrø, som er myke, har en litt nøtteaktig smak og er en god kilde til jern.
Ferdiglaget grøt holder seg 2 dager i kjøleskapet. Sett kun ren grøt i kjøleskapet, uten fett eller morsmelk/erstatning, da holder deg seg bedre. Grøt som babyen din har spist av, men ikke har spist opp skal kastes.
Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.
Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.