Klaret smør er fettet fra smøret uten melkeproteinet. Det er proteinet i smøret som brenner seg og blir brunt i stekepanna når temperaturen blir for høy. Ved å skille proteinene fra fettet kan du steke i høyere temperaturer enn du kan med smør og vegetabilske oljer. Reagerer babyen din på melkeprotein fungerer likevel klaret smør for noen, men det kommer naturligvis an på hvor mye av proteinene som er igjen og hvor sensitiv babyen din er. Hvis du er usikker bør du prøve deg frem med små mengder.
Slik gjør du
Bruk en hel pakke med meierismør. Vi heier på økologisk og anbefaler deg alltid å kjøpe økologisk hvis du har mulighet. Gode økologiske smørprodukter finner du blant annet hos Rørosmeieriet. Ha smøret i en kasserolle og varm på svakeste varme. Smøret skal ikke koke og du må ikke røre mens smøret varmes opp. De hvite proteinene legger seg da på bunnen og fettet på toppen. Når alt er meltet kan du helle forsiktig over i et glass og bare få med deg melkefettet. Proteinene i bunn kaster du.
Klaret smør holder seg godt i kjøleskap, men også i romtemperatur i flere uker.
Hva kan jeg bruke klaret smør til?
Klaret smør kan brukes til å steke i, enten i stekepanna eller i ovnen. Det smarte med klaret smør er som sagt at det tåler høye temperaturer, men passer også fint som fettkilde i grøten, i grønnsaksmosen eller på brødskiva.
Vil du vite mer om smør til baby kan du lese innlegget: smør til baby – med eller uten salt?
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.