Har du en liten baby som snart skal starte med fast føde? Her får du vite hvordan du kommer i gang med de første smaksprøvene til babyen din!
Når babyen din blir 4 måneder
Kan dere tidligst starte med de første smaksprøvene. Helsedirektoratet anbefaler ikke annen mat og drikke enn morsmelk eller morsmelkerstatning før dette, fordi nyrer og tarmer ikke er modne for det. Men nå kan du starte med bittesmå smaksprøver. Det er ikke snakk om porsjoner eller måltider, men kun små smaksprøver for smakens skyld.
Ny norsk forskning (Prevent AdAll) viser også at det kan være nyttig å gi babyen din små smaksprøver av de matvarer som er det er vanligst å reagere allergisk på, tidlig. Også dette bare for at kroppen skal få en liten smak av det. Her kan du lese mer om hvilke matvarer det er.
Hvis du kun eller hovedsakelig gir babyen din morsmelkerstatning (mme) skal du starte med smaksprøver ved 4 måneder. Det er fordi mme kun har èn lik smak, og det er lurt at babyen din nå får litt ulike smaker for å venne den til det og forebygge kresenhet senere.
Når babyen din blir 6 måneder
Hvis dere ammer og både du og babyen din trives med det, det vil si at babyen din vokser som den skal og ikke viser interesse for eller tegn til å trenger mer mat enn melken han får, kan dere vente med smaksprøver til 6 måneder. Men da må dere starte. Det er fordi babyen din trenger mer jern enn det morsmelken gir og babyen din sine medfødte jernlagre er i ferdig med å gå tomme.
Start med jernrik mat
Det er også grunnen til at det er lurt å starte med jernrik mat. Det finnes mange ulike jernrike matvarer, men det finnes ikke èn fasit på hvilken matvare du skal starte med. Det som er viktig er at det er næringsrikt og næringstett.
Egg kan være lurt, siden det både er et allergen og en kilde til jern. Andre jernrike matvarer er rødt kjøtt, belgvekster som erter, linser og bønner, noen grønnsaker og sammalt korn. Du kan gi alle disse matvarene helt fra 4 måneder så lenge du tilbereder og tilpasser de i konsistensen til babyen din. Mellom 4 og 6 måneder skal all mat du gir til babyen din være helt finmost.
Gi smaksprøver på formiddagen
Husk at alt er nytt for babyen din. Spising er også noe som må læres. De er vant til myk, kroppstemperert melk fra brystet eller flasken, men nå kommer plutselig maten på en helt ny måte. Tungen, kjeven og gommene må brukes på en annen måte. Maten har en annen konsistens og temperatur. Ikke minst er det mange nye smaker og lukter!
Etterhvert skal de lære å bruke hendene for å plukke den opp og føre den til munnen. Uten å mose den helt på veien. Så vær tålmodig og gi smaksprøvene på et tidspunkt der babyen din er uthvilt og klar for noe nytt. Hvis dere skulle få en reaksjon på noe er det også greit å ha dagen, og ikke natten foran seg.
La de få litt melk før og etter smaksprøvene så de ikke er skrubbsultne når de får noe helt nytt som de ikke vet hva er. Det skaper ofte frustrasjon når forventningene var kjent og varm melk.
Hvor mye skal jeg gi?
Når du gir mat første gang er det kun snakk om bittesmå smaksprøver. For eksempel en 1/4 ts eller 1/2 ts. Du kan også ta litt most mat på din rene finger og la babyen din suge på den. Hvis du har en myk og flat silikonskje, kan du dyppe den i maten og la babyen din suge på den. Hensikten er å la de øve seg på nye smaker og konsistenser.
Se bort i fra porsjoner på babymat-pakninger og se på babyen din. Babyen din er din fasit! Hvis han viser tegn til å ville ha mer, kan du forsøke bittelitt til. Hvis han blir sutrete, sliten, snur hodet bort eller avviser skjeen avslutter du og gir litt igjen dagen etter. Sakte men sikkert sklir det over til at 1/2 ts blir til 1 ts, 1 ss og en halv dl mat.
Vil du vite mer om hjemmelaget babymat og bli trygg på hvordan du gjør det? Bli med oss på gratis foredrag på nett. Meld deg på her.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode-til-babyen