Opplever du at barnet ditt plutselig har blitt mer kresent? At det ikke lenger vil ha den maten de tidligere har spist eller at de nekter å smake på ny mat? Mange foreldre klør seg i hodet over hvorfor barnet plutselig ikke vil ha mat som tidligere gikk ned på høykant. Men, dette kan ha en helt naturlig forklaring for mange barn gjennomgår nemlig ulike smaksfaser!
Alle barn går nemlig i gjennom en fase som kalles den «neofobiske fasen». Dette er en av fire vanlige smaksfaser som barn ofte går gjennom. At du kjenner til dette, kan gi mindre stress hos oss foreldre og mindre press på barnet om å spise.
Den neofobiske fasen
Det er vanlig at denne fasen inntrer når barnet er ca 1,5 – 2 år. Denne kjennetegnes ved at barnet er engstelig eller skeptisk til ny mat. Det kan også være kjent mat servert på feil måte eller ørsmå detaljer ved maten som gjør at det blir “helt feil”.
Det er flere ting man kan prøve for å hjelpe barnet i denne fasen:
- Spør og vær nysgjerrig og prøv å få barnet til å peke på eller forklare hva det er ved maten som er nytt og skummelt. Det kan være frustrerende og rart at barnet synes at maten er skummel, men husk at vi voksne har øvd oss i flere tiår på å skille mellom trygg og utrygg mat. Hvis barnet ditt er
- Ta barnet med på planleggingen av måltider. La de få velge seg en middagsrett i uken som de liker.
- La barnet delta i matlagingen: gi de et forkle, en stol inntil benken, et egg å vispe eller grønnsaker å kutte. Det er større sannsynlighet for at de smaker på noe de har laget selv.
- Vær et godt forbilde og spis det samme selv!
- Spis måltidene sammen med barnet ditt. Små barn lærer så mye av oss voksne, og ikke minst er det hyggelig og sosiale viktig å nyte god mat sammen.
- Bruk stavmiksern: enten hvis du vet at barnet ditt ikke er så begeistret for klumper eller for å berike en rett hvis du vet at barnet ditt spiser veldig ensidig. La dette være et tips som kombineres med det å servere hele råvarer, for det er også viktig for barnet å se råvarene og vite hva de smaker på.
- Servere noe nytt sammen med noe trygt på en tallerken til barnet.
- Ikke press barnet til å spise, server og la barnet selv bestemme tempoet og rekkefølgen. Snakk om noe annet. Eventuelt kan du oppfordre til å smake, men tvang fører aldri noen gode opplevelser med seg.
Den neofobiske fasen vil etterhvert gå over til fase 3 og 4 av smaksutviklingen. Dette kalles for sosialiseringsfasen og nysjerrighetsfasen. I sosialiseringsfasen påvirkes barnet av det andre spiser. Det er typisk at barnehagen blir en arena hvor barnet oppdager ny mat og spiser det de ser at andre spiser. Du har kanskje hørt at barnet ditt spiser noe der som de ikke spiser hjemme? Det er veldig vanlig.
Deretter kommer nyskjerrighetsfasen, hvor barna blir små utforskere og er mer innstilt på å smake på nye fasonger, konsistenser, farger og smaker.
Smaksvinduet
Det som er gode nyheter er at du som forelder kan minimere kresenhet hos barn ved at du utnytter det såkalte “smaksvinduet”. Dette er en periode i livet hvor barnet er mest åpent for ny mat. Smaksvinduet åpnes rundt 4 måneders alder og lukkes gradvis mot 12-18 måneders alder hvor den neofobiske perioden tar over.
Slik utnytter du smaksvinduet
DO |
Gi mange forskjellige matvarer i mange forskjellige konsistenser |
Gi hjemmelaget mat – hjemmelaget mat gir større mulighet for variasjon i både smak og konsistens |
Introduser mat som du ønsker at barnet ditt skal like i fremtiden |
Tilby maten mange ganger uten å tvinge barnet |
Bruk gjerne krydder og urter |
Vær et godt eksempel – spis de matvarene du ønsker at barnet ditt skal like |
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.