Skal du lage lussekatter til luciafeiring? Lussekatter av surdeig er enkelt og veldig godt. Trenger du å lage de umiddelbart er det et bedre alternativ med gjær siden surdeigen bør stå i 12-15 timer før den kan bakes ut. Tar du deg tid til å lage lussekatter av surdeig kommer du ikke til å angre, de smaker aller best og holder seg saftige i flere dager fremover. Når du baker med surdeig brytes også antinæringsstoffene ned og næringsstoffene blir tilgjengelig for opptak i kroppen. Hvis du ikke har surdeigsstarter kan du få fra noen som allerede baker med surdeig, eller lage en selv. Det tar noen dager, og her finner du oppskriften.
Oppskrift lussekatter med surdeig
Passer fra 2 år (her kan du lese mer om denne anbefalingen)
Gir 12 lussekatter
Allergener: gluten, egg, melk
Ingredienser
700 gram siktet speltmel
2 dl vann
2 ss surdeigsstarter
2 egg
100 gram smør
1 dl lønnesirup (eller mer om du vil ha en søtere deig)
1 ts gurkemeie eller ca 1 gram safran, eventuelt en kombinasjon.
1 ts kardemomme er også godt.
Slik gjør du
Rør ut 2 ss surdeigsstarter i 2 dl vann.
Bland speltmel og gurkemeie eller safran og bland inn sammen med det våte.
Smelt 100 gram smør og bland inn i deigen sammen med egg og lønnesirup.
Dekk til med plast å la stå i ca 12-15 timer.
Bruk mel når du ruller ut deigen.
Rull ut til små pølser og form som lussekatter.
Legg på et bakepapirkledd stekebrett og etterhev i 1-2 timer. Pensle med et egg og pynt med rosiner. Bruk gjerne økologiske rosiner, her kan du lese mer om hvorfor det er lurt.
Stek i 10 minutter midt i ovnen på 200 grader.
Disse holder seg godt i flere dager, men kan også fryses ned om de ikke skal spises samme dag.
Oppskrift lussekatter med gjær
Passer fra 2 år (her kan du lese mer om denne anbefalingen)
Gir 12 lussekatter
Allergener: gluten, egg, melk
Ingredienser
2 dl vann eller havremelk
1/2 pakke fersk gjær
100 gram smør
700 gram siktet speltmel
2 egg
120 gram lønnesirup (eller mer om du vil ha en søtere deig)
1 ts gurkemeie eller ca 1 gram safran, eventuelt en kombinasjon.
1 ts kardemomme er også godt.
Pensle med et egg og pynt med rosiner.
Slik gjør du
Smelt smør og bland med havremelk/vann.
Smuldre gjær i en bakebolle og tilsett litt av den lunkne melkeblandingen mens du rører.
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok og tilsett resten av melkeblandingen, speltmelet, krydder, egg og sirup.
Hev under plast eller kjøkkenhåndkle til deigen er dobbel størrelse, ca 4 timer
Rull ut til små pølser og form som lussekatter.
Legges på et bakepapirkledd stekebrett.
Etterhev under et kjøkkenhåndkle i ca 20 minutter.
Stekes i 10 minutter midt i ovnen på 200 grader.
Fryses ned om de ikke skal spises samme dag.
Her finner du oppskrift på enkle julekjeks.
Vil du har flere juleoppskrifter? Du får masse godt for hele familien i vår egen JULEGODT bok som du finner her.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.