Lussekatter til lucia - med surdeig eller gjær

Lussekatter til lucia – med surdeig eller gjær

Skal du lage lussekatter til luciafeiring? Lussekatter av surdeig er enkelt og veldig godt. Trenger du å lage de umiddelbart er det et bedre alternativ med gjær siden surdeigen bør stå i 12-15 timer før den kan bakes ut. Tar du deg tid til å lage lussekatter av surdeig kommer du ikke til å angre, de smaker aller best og holder seg saftige i flere dager fremover. Når du baker med surdeig brytes også antinæringsstoffene ned og næringsstoffene blir tilgjengelig for opptak i kroppen. Hvis du ikke har surdeigsstarter kan du få fra noen som allerede baker med surdeig, eller lage en selv. Det tar noen dager, og her finner du oppskriften.

Oppskrift lussekatter med surdeig

Passer fra 2 år (her kan du lese mer om denne anbefalingen)

Gir 12 lussekatter

Allergener: gluten, egg, melk

Ingredienser

700 gram siktet speltmel

2 dl vann

2 ss surdeigsstarter

2 egg

100 gram smør

1 dl lønnesirup (eller mer om du vil ha en søtere deig)

1 ts gurkemeie eller ca 1 gram safran, eventuelt en kombinasjon.

1 ts kardemomme er også godt.

Slik gjør du

Rør ut 2 ss surdeigsstarter i 2 dl vann.

Bland speltmel og gurkemeie eller safran og bland inn sammen med det våte.

Smelt 100 gram smør og bland inn i deigen sammen med egg og lønnesirup.

Dekk til med plast å la stå i ca 12-15 timer.

Bruk mel når du ruller ut deigen.

Rull ut til små pølser og form som lussekatter.

Legg på et bakepapirkledd stekebrett og etterhev i 1-2 timer. Pensle med et egg og pynt med rosiner. Bruk gjerne økologiske rosiner, her kan du lese mer om hvorfor det er lurt.

Stek i 10 minutter midt i ovnen på 200 grader.

Disse holder seg godt i flere dager, men kan også fryses ned om de ikke skal spises samme dag.

Oppskrift lussekatter med gjær

Passer fra 2 år (her kan du lese mer om denne anbefalingen)

Gir 12 lussekatter

Allergener: gluten, egg, melk

Ingredienser

2 dl vann eller havremelk

1/2 pakke fersk gjær

100 gram smør

700 gram siktet speltmel

2 egg

120 gram lønnesirup (eller mer om du vil ha en søtere deig)

1 ts gurkemeie eller ca 1 gram safran, eventuelt en kombinasjon.

1 ts kardemomme er også godt.

Pensle med et egg og pynt med rosiner.

Slik gjør du

Smelt smør og bland med havremelk/vann.

Smuldre gjær i en bakebolle og tilsett litt av den lunkne melkeblandingen mens du rører.

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok og tilsett resten av melkeblandingen, speltmelet, krydder, egg og sirup.

Hev under plast eller kjøkkenhåndkle til deigen er dobbel størrelse, ca 4 timer

Rull ut til små pølser og form som lussekatter.

Legges på et bakepapirkledd stekebrett.

Etterhev under et kjøkkenhåndkle i ca 20 minutter.

Stekes i 10 minutter midt i ovnen på 200 grader.

Fryses ned om de ikke skal spises samme dag.

 

Her finner du oppskrift på enkle julekjeks.

 

Vil du har flere juleoppskrifter? Du får masse godt for hele familien i vår egen JULEGODT bok som du finner her.  

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

3 kommentarer
Ønsker du en litt sunnere julegrøt som metter? Da bør du prøve denne! sier 9. desember 2017

[…] Ønsker du en litt sunnere julegrøt som metter? Da bør du prøve denne! Lussekatter – Her får du oppskrift om du vil lage med surdeig eller gjær Vil du ha nydelige medisterkaker til jul? Disse passer fra 10 måneder! […]

Svare
Grovere melkefrie boller med kokosblomstsukker, rosiner og tranebær sier 7. mars 2018

[…] du oppskrift på annen deilig bakst finner du lussekatter her og sunnere sjokoladekake […]

Svare
Få 3 tips til julekalender som ikke tømmer lommeboka! sier 28. november 2019

[…] Bake lussekatter […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.