Når du skal starte med fast føde til babyen din er det en veldig vanlig bekymring å føle seg engstelig for at barnet skal sette mat i halsen. Det er noen matvarer som utgjør en større kvelningsfare, og her skal du få en oversikt over hva du må passe på.
Vi anbefaler alle å gjennomføre et førstehjelpskurs, for å være best mulig forberedt og vite noe om hva man skal gjøre hvis man havner i den uønskede situasjonen der barnet vårt eller noen andre setter fast noe i halsen. Hvis du er medlem i Barnematfabrikken har du tilgang til et eget kurs kalt «Trygg matstart» som er utviklet for oss av Liten og Trygg.
I tillegg er det nyttig å lære seg forskjellen på brekning, hosting og kvelning, for de to første er ganske vanlig og ikke minst viktige responser.
Hvordan kjenne igjen brekninger?
Brekninger er svært vanlig hos baby og særlig i overgang fra melk til fast føde, eller når de lærer seg å tygge. Brekningsrefleksen avtar gradvis fra 6 mnd alder.
Når babyen brekker seg vil du høre den samme lyden som når noen kaster opp. Du kan se at babyen får tårer i øynene og blir litt rød i kinnene. Når brekningsrefleksen aktiveres presses maten mot åpningen av munnen for å forhindre at det skal sette seg fast i halsen. På den måten er brekninger faktisk med på å forebygge at babyen setter noe i halsen. Hvis babyen din brekker seg kan du ta en pause i måltidet og eventuelt berolige barnet og gi det litt kos. Din oppgave når det skjer er å være tilstede og trygge babyen din på at det går bra.
Hva er hosting?
Hosting kan være et tegn på at baby har fått en delvis blokkering av luftveiene. Hvis det skjer, la baby hoste. Det er en effektiv måte å frigjøre fremmedlegemer på og gjør at det presses og skyves oppover i luftveiene slik at biten presses opp og ut.
Du skal oppmuntre babyen til å fortsette å hoste. NB: du skal ikke begynne å klappe og dunke babyen på ryggen da dette kan forstyrre hosterefleksen (dette er et råd fra «Liten og trygg»)! Sitt ved siden av, følg med, men ha litt is i magen, og vær klar til å hjelpe babyen din dersom den ikke lenger klarer å hoste opp maten. Det er naturlig at babyen din også her vil få tårer i øynene og bli rød i kinnene.
Hvordan ser det ut hvis babyen blir kvalt?
Dette er forferdelig å tenke på, men viktig å kjenne til. Hvis babyen din ikke klarer å hoste men blir helt stille, har babyen en fullstendig blokkering av luftveiene. Babyen kan bli blek eller blå i ansiktet, og kan bli kvalt i løpet av få minutter. Dette krever umiddelbare tiltak og det er her kunnskapen fra førstehjelpskurs virkelig er viktig, i tillegg til å tilkalle hjelp.
Hvilke matvarer må man passe på?
- Matvarer med glatt skall eller sleip overflate, der matvaren kan skli så raskt bakover i svelget at man ikke er forberedt på det, og sette seg fast
- Matvarer som er harde, der en bit kan poppe bak i halsen dersom man biter av en liten bit
- Matvarer i samme størrelse eller bare litt større enn luftrøret
- Matvarer som er seige, og som kan sette seg fast som en propp i ganen eller svelget
Her får du en oversikt over de vanligste matvarene som det er viktig å unngå, eller tilpasse konsistensen på fordi de hyppigst utgjør en kvelningsfare hos små barn.
- Druer, oliven, store blåbær og cherrytomater er runde og glatte og har en fasong som enkelst kan sette seg fast i halsen
- Harde frukter med glatt skall som eple
- Harde rotgrønnsaker som for eksempel gulrot der biter kan brekke av og poppe bakover i halsen
- Seige, tørkede frukter kan være vanskelig å tygge og svelge
- Knekkebrød og kjeks kan være for skarpe
- Pølser med glatt skinn
- Myke, ferske bakevarer kan bli for seige og danne en propp i ganen eller munnen
- Hele nøtter
- Hele kikerter og bønner
Hvordan kan man tilpasse disse matvarene til de minste barna?
Druer, oliven, blåbær og cherrytomater kan deles i mindre biter eller moses.
Epler kan skrelles og kokes myke.
Rotgrønnsaker kan også kokes møre.
Pølser med glatt skinn bør deles på langs, eventuelt bør du også fjerne skinnet.
Nøtter kan kvernes og serveres som nøttemel eller nøttesmør.
Kikerter og bønner kan moses med en gaffel.
Husk også på å alltid sitte sammen med barnet ditt når hun spiser, og følge med. Barnet bør alltid sitte stille å spise og sitte oppreist når de spiser <3
Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilde
Liten & Trygg