Boller smaker himmelsk, og jeg ønsket å lage en sunnere variant av den klassiske hvetebollen, og vips hadde vi nydelige, naturlig søte og melkefrie boller som både er grovere, er uten raffinert sukker og smaker kjempegodt. Disse kan gis fra 2 år ettersom tilsatt sukker eller andre sukkeralternativer ikke anbefales til barn under 2 år.
Oppskrift
Passer fra 2 år (her kan du lese mer om denne anbefalingen)
Gir 12 boller
Allergener: gluten, melk
Ingredienser
- 100 gram smør (ønsker du melkefritt er rapskokos et bra alternativ)
- 100 gram havregryn
- 1/2 pakke tørrgjær
- 50 gram kokosblomssukker
- 3 ts kardemomme
- 400 gram siktet spelt/eller Bare Bra Barnemat spiret bakemiks
- 3 dl havremelk
- 1 neve rosiner
- 1 neve tranebær
Slik gjør du
Begynn med å veie opp 100 gram smør og dele det i terninger slik at det blir mykt og romtemperert før du skal ha det i deigen.
Finn frem en kjøkkenmaskin med eltekrok. Ha Havregryn, tørrgjær, kokostblomstsukker, kardemomme og siktet mel i en bakebolle.
Varm opp havremelken til rundt 30 grader og hell melken over i bollen. La deigen elte i 10 minutter. Skrap ned fra kantene i starten for å få samlet hele deigen (om det trengs).
Etter 10 minutter tar du i smør. En og en bit av gangen, mens maskinen går. Når du har eltet inn alt smøret kan du ha i rosiner og tranebær. Bruk omtrent en neve av hver. La deigen elte noen minutter til til rosiner og tranebær er blandet godt inn i deigen.
Sett deigen til heving under tett lokk eller plast. La deigen heve til dobbel størrelse, ca 1-2 timer.
Bak ut deigen ved å ha deigen på benken. Rull deigen til en lang pølse og del i ca 10-12 boller. Rull alle bollene og legg de til etterheving på et bakebrett eller i en passende form.
Etterhver ca 1 time.
Pensle med egg, og stek bollene midt i ovnen på 180 grader i ca 15-20 minutter.
Serveres rykende ferske. Frys ned bollene med en gang de er avkjølt om du ikke skal spise de med en gang.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.