Miljøgifter i norske barn er en rapport fra Miljøbiobanken som igjen er en del av den norske mor-, far og barn undersøkelsen (MoBa). Denne rapporten ble publisert i september 2023, og her får du en oppsummering av hva de fant.
Miljøgifter er uønskede stoffer som kan påvirke helsen vår negativt. Folkehelseinstituttet (FHI) skriver i denne rapporten at helseeffektene av miljøgifter er undervurdert og at det kan være en trussel for både nålevende og kommende generasjoners helse.
Dette er et tøft og tydelig budskap om at vi må ta miljøgifter på alvor, og jobbe for å ta aktive valg for å begrense hvor mye av det vi utsettes for. Det er både et samfunnsansvar, men det finnes også ting vi foreldre kan gjøre selv, og det skal vi tipse deg om her.
Det er hovedsakelig uheldige langtidsvirkninger de er bekymret for ettersom dette blir et større problem jo mer som hoper seg opp i fettvevet.
Miljøgifter finnes overalt, og er i praksis helt umulig å unngå helt så ikke tenk at det nødvendigvis er målet. Men, det er lurt å vite om de største kildene til de stoffene vi får i oss mest av slik at vi kan begrense eksponeringen for de.
Vi blir eksponert for miljøgifter gjennom mat, luft, drikkevann og forbrukerprodukter. Vi får det altså i oss via maten vi spiser, vannet vi drikker, luften vi puster og produkter vi tar i og har på huden.
I denne rapporten har de undersøkt urin-, og blodprøver fra 669 barn mellom 7 – 14 år.
De testet 81 forskjellige miljøgifter innenfor gruppene ftalater, fenoler, ikke-persistente pesticider og flammehemmere, akrylamid, persistente pesticider og flammehemmere, per- og polyfluor alkylstoffer (PFAS), og polyklorerte bifenyler (PCB) ble målt i barna.
En lang rekke miljøgifter ble funnet i prøvene fra de fleste barna, og nivåene er stort sett i tråd med det som er funnet i barn i andre land det er naturlig å sammenligne seg med.
Barna hadde et kosthold som var i tråd med de nasjonale kostholdsanbefalingene, men inntaket av bær, frukt og grønnsaker var lavere enn anbefalt.
De fleste barna hadde nivåer av miljøgiftene som er godt under det som ansees som trygt med unntak av BPA i urin og PFAS i blod.
Bisfenoler er et industrifremstilt kjemisk stoff som finnes i flere ulike produkter.
Det brukes både som byggestoff og tilsetningsstoff i produksjon av polykarbonatplast.
Polykarbonat er en type hard plast som er fast, gjennomsiktig og motstandsdyktig. Den brukes ofte til oppbevaringsbokser for mat og drikke og servise som tallerkener og kopper.
Den brukes også i leker, den harde delen av tåteflasker og kosmetikkemballasje.
BPA brukes også
Vi kan også få i oss BPA via husstøv.
BPA er et såkalt hormonhermende stoff. FHI skriver at BPA har vært mistenkt for å ha helseskadelige effekter på blant annet nervesystem, reproduksjonsevnen og adferden vår. I tillegg kan det ha påvirkning på overvekt og regulering av blodsukkeret.
PFAS er en stor gruppe syntetiske, såkalte fluorerte stoffer.
De brukes nesten overalt og forhindrer vann, fett og flekker å trenge inn i andre materialer.
Det brukes blant annet som impregneringsmidler i klær og andre tekstiler, kosmetikk, slipp-belegg i teflonpanner og skismurning.
De aller meste får vi i oss gjennom mat og drikke, som for eksempel fisk og skalldyr men også frukt, grønt, kjøtt og egg.
Fostere får det også overført via navlestrengen og barn som ammes får det via morsmelken.
Vi kan også få det via luft, støv og via huden ved å ta på produkter som inneholder PFAS.
FHI skriver at enkelte typer PFAS kan forstyrre immunforsvaret. Noen kan også hemme fosterutviklingen.
Tallene fra denne rapporten viser at vi trenger tiltak for å redusere eksponeringen for disse stoffene. Det bør komme tiltak på samfunnsnivå, men det er også ting vi selv kan gjøre nå:
De minste barna er mest sårbare, fordi de er i sin aller viktigste vekstfase. Det er derfor lurt å være ekstra oppmerksom på hvilke kilder de blir eksponert for, og prøve å begrense dette.
Endelig er vår helt egen Bare Bra Barnemat matboks på lager, den er naturligvis i trygg metall og helt lekksikker. Du finner den her.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
https://www.fhi.no/publ/2023/miljogifter-i-norske-barn/
https://www.fhi.no/kl/miljogifter/fakta/bisfenol-a-og-helserisiko—faktaar/
https://www.fhi.no/kl/miljogifter/fakta/fakta-om-pfos-og-pfoa/
Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!