Mange vi snakker med gir babyen kjøpe-grøt fordi det er jernberiket. De føler at det er det tryggeste for å få i babyen nok jern. Men mange ønsker også et godt alternativer til denne industrifremstilte grøten fra butikken. Her skal du få 10 tips til hvordan du får i babyen din nok jern uten å bruke kjøpe-grøt.
Vi hører også fra mange foreldre at babyen får magetrøbbel når han eller hun begynner med den første grøten. Det kan være flere grunner til det, men dette er noen av de:
Nei, babyen din trenger ikke spise grøtpulveret fra butikken som den første maten for å dekke jernbehovet. Du kan kanskje fått anbefaling fra helsestasjonen om å gi grøt fordi den er jernberiket, og den blir derfor sett på som en slags sikringskost. Men, det finnes råvarer som er gode alternativer til deg som ønsker å lage barnematen selv. Men, man må naturligvis være mer bevisst, men at du allerede er her tyder på at har et ønske om det!
Jernet i grøten er tilsatt og i relativt høye dose sammenlignet med mange andre naturlige kilder. Den kan inneholde opptil 10 – 12 mg jern per 100 gram vare. Det er vanskelig å vite hvor mye som blir tatt opp, men opptaket vil også variere med barnets jernstatus. Men et gjennomsnittlig anslag vil være ca 0,2 – 2 mg basert på hva som er vanlig for ikke-hemjern (2- 20%). Opptaket er også avhengig av andre matvarer som kan hemme eller stimulere opptaket. Vitamin C vil for eksempel stimulere opptaket. Frukt, grønnsaker og bær er gode kilder til vitamin C. Eksempelvis solbær, paprika, brokkoli og kiwi.
Lever, innmat og kjøtt inneholder hemjern, som er lettere for kroppen å absorbere. Opptaket av hemjern er mellom 15 % og 35 %. Om du gir babyen din leverpostei, kan denne inneholde så mye som 8 mg jern per 100 gram vare. Det vil si at kroppen vil ta opp 1,2 – 2,8 mg jern per 100 gram leverpostei. Men det er ikke anbefalt å gi ubegrensede mengder leverpostei; du skal holde det til 1 – 2 skiver om dagen, for å unngå å få for mye vitamin A. Du kan lese hele denne anbefalingen fra Helsedirektoratet her.
Det er også forskjell på opptaket av syntetisk tilsatt jern i morsmelkerstatning og naturlig jern i morsmelk. Jern fra morsmelk er lettopptakelig, men fra 6 måneder er ikke innholdet høyt nok til å dekke barnets behov. Det er en av grunnen til at du skal starte med fast føde da, og det er viktig at dette er jernrik mat. Det er anslått at spedbarn kan ta opp ca 50% av jernet som finnes morsmelk, mot ca 10% fra morsmelkerstatning. Derfor er morsmelkerstatningen tilsatt mer jern, som gir et opptak som tilsvarer mengdene i morsmelk.
Husk på å gi jernrike råvarer daglig! I denne posten kan du lese mer om jern til baby.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsomega.2c01833
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29070561/
https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/spedbarnsernaering/anbefalinger-for-morsmelk-morsmelkerstatning-og-introduksjon-av-mat
Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.