De nye nordiske kostrådene (NNR2023) er lansert. NNR2023 er en rapport som oppsummerer kunnskapen på kostholdsområdet, og som videre danner grunnlaget for de norske kostrådene. Disse vil bli oppdatert i 2024, etter at Helsedirektoratet har gått gjennom denne nordiske rapporten.
Det er ti år siden forrige gang det ble gjort en lignende gjennomgang, og siden ernæring er et dynamisk forskningsfelt er det veldig bra at dette nå gjøres.
Et usunt kosthold er blant de viktigste risikofaktorene for sykdom og for tidlig død både i Norge og i resten av verden. Kostrådene skal bidra til å fremme folkehelsen og forebygge utvikling av kroniske sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.
Du som foreldre har en unik mulighet til å gi barna dine gode matvaner helt fra de er små, og dette kan bidra til å redusere risikoen for disse sykdommene. Å støtte deg slik at du klarer å skape disse gode vanene og bli trygg på at du gir barna dine et næringsrikt kosthold, er den viktigste jobben vi gjør i Bare Bra Barnemat og medlemsportalen vår Barnematfabrikken <3
I denne rapporten er det for første gang også tatt hensyn til klima og miljø i anbefalingene.
Overordnet anbefales et hovedsakelig plantebasert kosthold og de spesifiserer at det innebærer:
De spesifiserer at mat med høyt innhold av tilsatt sukket som godteri, kaker, kjeks og sukkerholdig drikke kan gå på bekostning av sunnere mat, og at dette er spesielt viktig å tenke på når det kommer til barn. De anbefaler faktisk at man unngår mat med tilsatt sukker og rent sukker til barn under 2 år.
Her kan du lese mer om hvorfor det er lurt å begrense sukker til de minste barna.
Jernmangel er en av de mest vanlige ernæringsmangelen for barn, så derfor er det viktig å fokusere på jernrike matvarer når de skal i gang med fast føde.
De spesifiserer også at introduksjon av kumelk før 12 måneder er assosiert med jernmangel. Det er en av grunnen til at anbefalingen sier at man skal vente med å gi barnet melk å drikke og bruke det i grøt før babyen er 12 måneder.
Her får du 10 tips til hvordan du får i babyen din nok jern.
De skriver at mineralet sink også er viktig for barn i vekst. Gode kilder til sink er for eksempel sjømat, storfekjøtt, krydder som basilikum og timian, lam, cashewnøtter, pinjekjerner, chiafrø og parmesan.
Lag vår grønne pesto som pålegg, den er rik på sink og passer fra 6 måneder! Oppskrift finner du her.
De siste årene har det blitt mer oppmerksomhet rundt sporstoffet jod som blant annet er viktig for barns kognitive utvikling og språkutvikling. I NNR2023 skriver de at vi må være spesielt oppmerksom på dette for barn som ammes og i de landene der produsentene ikke er lovpålagt å tilsette jod i salt (slik som i Norge).
I denne posten har vi oppsummert alt du må vite om jod til barn.
Næringsstoffet kolin er for første gang inkludert i rapporten, og dette er et fettløselige stoff som finnes i alle celleveggene i kroppen og som er viktig for nervesystemet vårt. Dette er spesielt viktig for gravide når fosteret vokser i magen, under amming og for barn i raskt vekst. Egg er en super kilde til kolin (og så mange andre næringsstoffer), og de skriver at man gjerne kan spise ett egg hver dag som en del av et sunt kosthold.
Det anbefales å begrense inntaket av fruktjuice til barn.
Kort oppsummert er det viktig med næringsrike matvarer helt fra start og tilstrekkelig med variasjon for å dekke næringsstoffbehovet og skape gode vaner.
Jobben med å skape gode matvaner for barna våre er ikke foreldrenes oppgave alene. Vi foreldre trenger også drahjelp fra samfunnet vi lever i, for at denne jobben skal være mulig og ikke minst føles overkommelig. Derfor har vi brukt det siste halve året på å:
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg oss daglig på Instagram her.
Kilder
https://www.helsedirektoratet.no/nyheter/kunnskapsgrunnlaget-for-nye-kostrad-er-lansert
https://www.norden.org/en/publication/nordic-nutrition-recommendations-2023?fbclid=IwAR1_K8Bja_IrxPNsPbE3ph-xeln60nZJ38wEHbrCYSCR3_Bl5Wyd_8NDltQ
Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!
Utviklingen i norsk kosthold 2023