Xantangummi (E415) og er et vanlig tilsetningsstoff som brukes som fortykningsmiddel eller stabilisator i mange matvarer.
Blant annet finner du det i kokosmelk, iskrem, sjokolademelk, dressinger, sauser og glutenfrie produkter. Xantangummi selges også som et eget produkt og brukes av mange som et glutenfritt eller lavkarbo fortykningsmiddel.
Nylig ble det publisert en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Microbiology som viser at dette stoffet påvirker tarmbakteriene våre.
Tidligere har vi skrevet om andre tilsetningsstoffer om også påvirker tarmbakteriene våre. Du kan lese mer om det her.
Ny forskning
Frem til nå har man altså trodd at xantangummi ikke påvirker kroppen vår fordi vi ikke kan fordøye det. Denne nye forskningen viser imidlertid at tarmbakteriene våre har tilpasset seg og bryter ned xantangummi gjennom en fermenteringsprosess. Da dannes det korten fettsyrer som deretter blir tatt opp av kroppen. Forskerne har funnet ut av tarmbakteriene har en genetisk endring som viser rask tilpasning til akkurat dette tilsetningsstoffet.
Påvirkningen på helsen vår
Forskerne presiserer at de ikke vet akkurat hvilken effekt denne endringen i tarmbakteriene har på helsen vår, og at dette er noe vi trenger mer kunnskap om fremover.
Dette er enda et eksempel på at det kan være spesielt viktig å være føre-var og ydmyk ovenfor det faktum at det er mye vi ikke vet om virkninger av relativt nye stoffer, som mange tilsetningsstoffer og sprøytemidler er. «Vi begynner nå å se langtidseffekter av tilsetningsstoffet, som man ikke kunne se da det ble godkjent og introdusert for 50 år siden», sier en av forskerne bak studien.
Når tilsetningsstoffer godkjennes testet de ikke for hvordan de påvirker tarmbakteriene våre. Men, med stadig ny kunnskap om hvor viktige disse bakteriene er for helsen er det antageligvis lurt å inkludere dette i godkjenningsprosessen. Forskerne påpeker også at myndighetene bør inkludere denne nye kunnskapen i vurderingen av tilsetningsstoffene som brukes i så utstrakt grad i produkter som inngår i hverdagen til mange.
Barna er ekstra sårbare
Den viktige tarmfloraen vår dannes ved 2 – 3 års alder, og de små barna er derfor ekstra sårbare for påvirkning i denne fasen.
Regelverket for bruk av tilsetningsstoffer i barnematprodukter (det du finner i barnemathyllen i butikken) er strengt. Det er ikke lov å bruke tilsetningsstoffer som fargestoffer, søtstoffer eller konserveringsmidler. Det er også strenge krav til nivåene av sprøytemiddelrester. Alt etter et føre-var prinsipp. Utfordringen er at barna våre ikke kun spiser barnematprodukter, men helt vanlige matvarer som ikke omfattes av det samme regelverket.
Den trygge løsningen
For å være så trygg som mulig kan være lurt å bruke mest mulig økologiske råvarer, lage maten selv og bruke mindre mengder av matvarer med tilsetningsstoffer til de minste barna.
Vi har selv brukt økologisk kokosmelk med dette tilsetningsstoffet, men her får du noen alternativer uten:
- Helios økologisk kokosmelk
- Manna økologisk kokosmelk
- Biona økologisk kokosmelk
- Santa Maria økologisk kokosmelk
Har du lyst til å lage barnematen selv? Her finner du en oversikt over hvilke matvarer du kan starte med og i oppskriftsarkivet vårt finner du mange smakfulle oppskrifter til hele familien.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
https://www.nmbu.no/aktuelt/node/45280
https://forskning.no/bakterier-mat-og-helse-nmbu-norges-miljo-og-biovitenskapelige-universitet/kjent-tilsetningsstoff-i-mat-pavirker-tarmbakteriene-vare/2006877
https://www.nature.com/articles/s41564-022-01093-0.epdf?sharing_token=tTMfEToauUlLoHv4itqYy9RgN0jAjWel9jnR3ZoTv0N-ocIc34fM9znhtVSVvTPg1pEEkFeJiRXdmYMjgLf0htFk4jBz7YXQzCZn6t0GtDF3bc5QUPvAkSpe36Usb-jWKMwtbY0rIpaEDOZJZo3ppQq_6iopWhQsRA-KE33RpVY%3D