Her får du vite hvordan du best og tryggest kan oppbevare babymaten.
Det er lurt å lage opp større porsjoner av mat til babyen når du først er i gang. Men, hvordan skal du oppbevare dette? Her får du våre tips.
Dropp plasten
Plast kan lekke inn i maten, og overføre uønskede stoffer til maten. En ny rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at hele 99,6% av barn mellom 7 – 14 år hadde nivåer av bisfenol A (BPA) i kroppen over det som det europeiske mattrygghetsorganet EFSA anser som trygt.
BPA er en stoff som ofte brukes i hard plast-emballasje og i oppbevaringsbokser som brukes til mat og drikke.
Det er et såkalt hormonhermende stoff som er mistenkt for å ha helseskadelige effekter på blant annet nervesystem, reproduksjonsevnen og adferden vår.
Du kan skjerme barna fra dette, ved å blant annet velge annen oppbevaring enn plastbokser.
Velg glass
Glass er et trygt materiale å oppbevare alle typer mat i. Du kan for eksempel bruke det til å oppbevare most mat, smoothie, middagsrester, bær, hjemmelaget syltetøy og tørrvarer som frø, tørkede frukter og nøtter.
Det tåler både høy varme, og frysetemperaturer.
Det kan gjenbrukes igjen og igjen, og holder seg godt uten å lekke noen farlig stoffer inn i maten.
Det vi selv gjør er å ta vare på gamle glass fra tomatpurè, nøttesmør, pizzasaus, syltetøy og så videre. Vask de og bruk de om igjen.
Når du har maten på glass er det lurt å ikke fylle de helt opp. Det er både fordi frossen mat utvider seg litt, og fordi det er et poeng et maten ikke skal komme i kontakt med undersiden av lokket som også kan inneholder stoffer som vi ikke ønsker i maten.
Bruk fryseteip og merk maten med navn og dato.
Velg matgradert silikon
Silikon er et mykt materiale som ligner mer på gummi enn plast egentlig. Den er griftfri og inneholder ikke petroleumsbaserte kjemikalier, BPA, ftalater eller fyllstoffer. Men husk å velge de som er «foodgrad/matgradsilikon» for da kan de trygt brukes til mat og drikke.
Silikon er også et materiale som tåler både kokende vann og frysetemperaturer.
Det finnes både små og store porsjonsformer i silikon som kan brukes til å fryse ned små smaksprøver, pålegg eller annen mat som er lurt å fryse ned for at det ikke skal bli dårlig.
PS: når de små terningene har fryst kan du ta de ut av frysern og poppe de over i et større glass, så sparer du plass og kan bruke formene om igjen.
Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
https://www.beeorganic.no/blog/plast-vs-silikon