Trenger du inspirasjon til pålegg på barnas brødskiver? Dette spørsmålet får vi ofte i Barnematfabrikken og vi har mange tips på lager. Her får du en oversikt over pålegg du kan gi til barna, og fra hvilken alder det passer.
Det finnes mye pålegg å velge mellom, og det er av varierende kvalitet. Noen pålegg inneholder også mye salt, sukker og tilsetningsstoffer som man bør begrense til de minste. Snu på produktet og se hva det faktisk inneholder. Begrens prosessert kjøttpålegg som både inneholder kjøtt av dårlig kvalitet, mye salt og mange tilsetningsstoffer.
Visste du at barna heller ikke bør få i seg for mye leverpostei? Det er fordi lever inneholder mye vitamin A som en norsk kostholdsundersøkelse har vist at 2-åringer får i seg for mye av. Du finner hele anbefalingen gjengitt i denne posten.
Salt pålegg
Kaviar, sild og røkt fiskepålegg er typiske pålegg med høyt innhold av salt. Pesto kan også inneholde mye salt. Som en tommelfingerregel bør det være maks 1 – 1,5 gram salt eller mindre per 100 gram vare. Over det er pålegget relativt salt til barn.
Søtt pålegg
Unngå pålegg tilsatt sukker til de minste barna under 12 måneder, rett og slett fordi det raskt fyller de små magene og fortrenger annen næringsrik mat. Syltetøy, sjokoladepålegg, Hapå, Banos, Sunda, brunost tilsatt sukker og prim med tilsatt sukker er eksempler på slike pålegg. Barn under 12 måneder skal ikke ha honning på grunn av risikoen for spedbarnsbotulisme.
Tilsetningsstoffer i pålegg
I barnematprodukter, altså det du finner i tørrvarehyllen som er beregnet på små barn, er det et strengt regelverk som sier at det skal være minimalt med sprøytemiddelrester og at det ikke er lov å bruke konserveringsmidler, søtstoffer eller smaksstoffer i produktene. Men, vi ønsker jo ikke at barna kun skal spise mat fra denne hyllen. Vi ønsker at de også skal spise helt vanlige matvarer som agurk, brød og gulost. Utfordringen er at disse råvarene eller produktene ikke er omfattet av det samme regelverket. Da er det lurt at vi som kjøper mat til barna snur på pakken og leser ingredienslisten og unngår de mest ultraprosseserte produktene. Det er også en av grunnene til at vi anbefaler å velge så mye som mulig økologisk til barna.
Bruk gjerne råvarer som pålegg
Det finnes også noen råvarer som er fine å bruke som pålegg, for eksempel avokado. Det er også supert å bruke egg som er veldig næringsrikt. Bløtkok det og smør litt eggeplomme utover brødskiven så kan det helt fint serveres som pålegg.
Disse påleggene kan du gi
Her tipser vi deg om pålegg som du enten kan kjøpe ferdig eller lage selv. Du ser hvilken alder det passer for og om du eventuelt må huske på å begrense mengdene. De aller fleste pålegg kan du gi smaksprøver på fra du starter med fast føde.
Fra 6 måneder
Pesto (vær obs på produkter med mye salt hvis du kjøper ferdig)
Hummus eller søtpotethummus
Bønne– og nøttepatè
Solsikkepatè (begrens pga mye kadmium i solsikkekjerner)
Linsepatè
Grønnsaksposteier (f eks fra Plantego, Green Choice, Stabburet)
Usøtet fruktmos som for eksempel eplemos eller eple- og mangomos (fra f eks Helios)
Hjemmelaget syltetøy uten tilsatt sukker (f eks jordbærsyltetøy og bringebærsyltetøy)
Nøttesmør (av f eks valnøtter, mandler, paranøtter, makadamia, cashewnøtter)
Peanøttsmør
Tahini (malte sesamfrø)
Leverpostei (begrens pga høyt innhold av vitamin A)
Kaviar (begrens pga mye salt)
Ansjos og sardiner
Sild (vær obs på produkter med mye salt)
Makrell i tomat og peppermakrell (ha et bevisst inntak pga høyt innhold av miljøgifter)
Tunfisk på boks (ikke fersk)
Kjøttpålegg av god kvalitet uten nitritt (f eks Kolonihagen sin kokt skinke, Finsbråten sin kokt skinke, Synnøve kokt & mør skinke)
Fra 10 måneder
Gulost
Brunost
Kremoster (f eks Snøfrisk)
Fra 12 måneder og eldre
Hjemmelaget sjokoladepålegg
Rosa hummus
Barnet tåler litt mer salt pålegg
Om ost fra 10 måneder
Den generelle anbefalingen er å vente med meieriprodukter til barnet er 10 måneder, men det er ikke farlig å spise melkeprodukter før dette. Husk at morsmelkerstatning er basert på kumelk. I retningslinjen for spedbarnsernæring står det også at gulost kan være en kalsiumkilde fra 6 måneder. Det handler om mengden og at vi nordmenn har en tendens til å spise og drikke mye av det, og at det da lett kan fortrenge annen mat. Siden kumelk ikke inneholder jern og siden kalsium som det er mye av i meieriprodukter kan redusere opptaket av jern anbefales det å vente.
Brunost inneholder ikke tilsatt sukker (med noen få unntak slik som Bestermorost), så den naturlige søte smaken kommer fra melkesukkeret (laktose). Brunost er en kilde til jod eller jern (dersom man velger jernberiket brunost), og kan inkluderes innimellom.
Vi anbefaler å velge smøreoster med høyt innhold av råvare som for eksempel Snøfrisk og begrense de tubene som kun inneholder halvparten ost og resten tilsetningsstoffer.
Hva med prim? Les vår vurdering her.
Hva foretrekker barnet ditt på skiven? Del det gjerne med oss i kommentarfeltet.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.